Ca pe vremuri

Ce se poate spune dupa o victorie la doua secunde distanta de adversare intr-un sport in care o sutime de secunda pierduta poate produce lacrimi amare? Ca are parfumul romantic al intrecerilor de acum 30-40 de ani, cand schiul era inca practicat de visatori, cand masinaria rodata a pregatirii perfecte inca nici nu fusese inventata, ce sa mai vorbim de perfectionata, cand se schia cu caciulite de lana terminate cu un ciucur vesel in varf, cand materialul era aproape la fel ca cel al schiorilor de placere. Dar si ca atata curiozitatea, oare alaturi de barbati, Lindsey chiar nu poate obtine puncte?

Pe schiurile pe care merg baietii, in epoca in care valorile sunt nivelate de progres pana si in cel mai nesemnificativ plan ce ar putea scurta timpul cu final cu macar o fractiune de secunda, Lindsey Vonn rastoarna teoriile generalizatoare si isi zdrobeste fara mila toate adversarele. Bine infipta in clapari, puternica,  echilibrata, cutezatoare. Acestea ar fi calitatile pe care isi sprijina talentul, caci ar fi gresit sa punem numai in seama muncii totul, desi sunt sigura ca e cea mai dispusa dintre toate schioarele la trasul la galere din timpul verii. Dar are ea ceva in plus, un instinct ce o imprieteneste cu zapada si cu virajele pe care le imblanzeste, toate parca imbiind-o sa treaca usor de ele.

Exista un imbold sa etichetezi ce a aratat Lindsey drept cursa de exceptie, atata doar ca in cazul ei aceasta nu e exceptia, ci regula. Poate ca dupa sezonul trecut am cam uitat cum arata perfectiunea ei. A castigat globul de cristal al coborarii gresind de fiecare data, din ce in ce mai periculos, de era cat pe ce sa-i strigam, fata, ai grija. Acum are din nou o aura de maiestate descauranjanta pentru adversare, sustinuta si de cifre. Doar Annemarie Pröll in anii ’70 si-a mai dominat oponentele atat de drastic.

Restul fetelor sunt deocamdata condamnate sa se intreaca intre ele in planul secund. Pe o partie scaldata in soare, dar si maturata de vant, s-a mers un pic ca la loz in plic. Biletul necastigator a insemnat rafale impotriva ce au oprit avantul de inceput. Dominique Gisin, in lupta cu Lucia Recchia, ce trasese loz castigator, a pierdut sus, dar de indata ce pista a intrat in padure punand-o la adapost a inceput cursa de urmarire, a atacat curajos, a fost agresiva pana la final, n-a gresit deloc si a trecut in frunte pana la cursa lui Lindsey.

Dupa grupa de elita a fost randul Viktoriei Rebensburg sa impresioneze intr-o proba care nu este a ei. Campioana slalomului urias si-a anuntat intentiile de extindere a specializarii spre cursele de viteza, dar in timp. Acesta ar fi sezonul de acomodare, urmand ca abia de la anul sa tinteasca spre varf. Dar e deja atat de rapida incat a lasat in urma marea majoritate a coboratoarelor de profil.

Locurile pe podium ale secondantelor lui Lindsey au fost amenintate atunci cand la concurentele cu numere de start peste 30, vantul s-a mutat spre josul pantei, impingand de aceasta data schioarele la vale. Trei dintre ele n-au stat mult pe ganduri. Ura si da-i bataie a fost deviza cu care s-au intercalat intre primele patru. Mariella Voglreiter, Ilka Stuhec si Tina Weirather au scos astfel cel mai bun rezultat al carierei, aceasta din urma reusind chiar sa urce pentru prima data pe podium. Si a stricat avansul de peste doua secunde al americancei coborandu-l la 1.95. Inregistrare n-am gasit decat pentru schioara slovena, dar e suficient sa-i privim atitudinea activa, pozitia de atac, siguranta virajelor si fluiditatea liniei ca sa ne lamurim de cat de apropiate sunt valorile la nivelul Cupei Mondiale, Ilka fiind o schioara din esalonul secund, una dintre fetele cotate confirmate de obicei ca outsidere.

Pentru Lindsey Vonn a fost victoria de Cupa Mondiala cu numarul 43, cu care s-a apropiat la 8 puncte de lidera Rebensburg in clasamentul general si a lasat-o in urma pe Anja Pärson la numarul total de victorii in clasamentul din toate timpurile, unde este pe pozitia 4, la 3 victorii distanta de Renate Götschl.

Clasamentul etapei

O părere la “Ca pe vremuri

  1. Pingback: Record egalat! | Schi alpin. Deocamdata.

Comentariile nu sunt permise.