De nota 10

Eliberata din chingile casniciei Lindsey Vonn e de neoprit. Stirea ce a facut valva dupa etapele din Aspen, a creat si putina ingrijorare. Thomas Vonn i-a fost si antrenor, dar acum incepem sa ne punem intrebarea daca nu cumva a tras-o in urma la cum merge de cand nu-l mai are alaturi. Doua coborari, doua recorduri la diferenta cu care si-a surclasat adversarele.

A doua etapa din Lake Louise a avut cu totul alte caracteristici decat cea de cu o zi inainte. Norii au acoperit cerul, lumina a fost intunecata, vizibilitatea scazuta. Asta pe de o parte. De cealalta, suparafata pistei a fost departe de neteda ca-n palma. A fost nevoie de mult curaj pentru atac (s-a ajuns la aproape 130 de km/h), dar si de stabilitate cand partia le-a zgaltait pe concurente de mai ca nu si-au inghitit omuletul.

Toata lumea analizase cursa lui Lindsey din ziua precedenta. Secretul ei a fost pana la urma simplu. N-a stiut decat o singura pozitie: joasa, ghemuita, cu mainile adunate in fata. Dominique Gisin scutura neincrezatoare din cap la final, nefiind sigura ca nu i s-a parut: Lindsey a stat in pozitie si pe Fall Away, segmentul cel mai abrupt de pe tot parcursul!

Daca asa trebuie mers, asa a incercat toata lumea si in cea de-a doua coborare. Dar cum sa stai linistita cand simti ca partia are ceva cu tine si te tot salta brutal, doar-doar iti vei pierde echilibrul. Nu e vorba numai de o decizie constienta. Exista un prag de la care instinctul de auto-conservare preia controlul, mainile zboara automat in lateral, aerul se izbeste intr-un contur mult labartat si dusa e viteza aia mare de care era nevoie pentru a castiga.

Cu partia ca un drum de tara in locul autostrazii pe care o cunosteau deja, schioarele si-au tot manifestat imboldul sa imbratiseze aerul. Doar Marie Marchand-Arvier a avut o cursa calma. Mai degraba as zice ca a nimerit pe o linie mai lina, decat ca s-a prezentat in stare mai buna pe la inceput, atunci cand au favorizat-o sortii sa ia startul. Partia nu s-a deteriorat, Nicole Hosp cu penultimul numar de start a terminat a 20-a. Oricum, muritoarele n-au trecut de timpul ei.

Liz Görgl, inca nauca dupa tranta de la ultimul antrenament s-a enervat vazand ca iar o ia cu greselile de la capat, ca si cu o zi inainte s-a depasit pe sine cu atacul furibund. Pe frantuzoaica n-a depasit-o, dar le-a impins cu un loc spre spatele clasamentului pe Viktoria Rebensburg – aceeasi evolutie solida ca si vineri, si pe Dominique Gisin, care n-a mai reusit sa ramana fara erori.

Fara erori a fost greu sa se mearga. Pana si Lindsey a ajuns sa patineze pe alocuri, dar si acolo a facut parada cu clasa ei. Atenta si pregatita sa intampine nesupunere, nici n-a tresarit cand schiurile au scapat o clipa de sub control, ci stapana pe ea a pus presiune si mai mare pe ele si a continuat netulburata. Asa a ajuns la borna 10 a victoriilor din Lake Louise, doar Renate Götschl mai reusind pana acum atatea victorii in acelasi loc (Cortina).

In aceleasi conditii de la cap la coada, cu exceptia lui Nicole Hosp nu s-au mai inregistrat surprize. Doar o confirmare, Tina Weirather s-a descurcat si fara favoruri si a incheiat pe 10. Lindsey Vonn a preluat conducerea in clasamentul general si e posibil sa nu o mai cedeze deloc pana la finalul sezonului, chiar daca Viktoria Rebensburg sta pe aproape. Nemtoaica e adversara cea mai de temut dupa ce Maria Höfl-Riesch pare stoarsa sufleteste de sezonul epuizant in care a devenit campioana. Maria a mers mai bine decat in prima cursa, dar fara sa impresioneze. Ce da mai mult de gandit e faptul ca locul 6 nu pare sa o supere.

Schiul pe neve cu fete curajoase nu ramane de fiecare data fara urmari. Marianne Kaufmann-Abderhalden a avut o aterizare nefericita dupa care a fost obligata sa intrerupa cursa cu dureri la genunchi. Laurenne Ross a inspaimantat pe toata lumea, dezechilibrandu-se intr-un viraj de langa plasa, fara sanse de redresare inainte de a intra direct in ea la viteza maxima. Putem vorbi de o minune, caci cu exceptia fetei a ramas intreaga. Fata i-a fost taiata, de plasa sau de altceva, atat de adanc incat a avut nevoie de operatie plastica. Dar poate revine chiar sezonul acesta in concursuri.

Clasamentul etapei

3 păreri la “De nota 10

  1. Pingback: Record egalat! | Schi alpin. Deocamdata.

Comentariile nu sunt permise.