Super-giganta

Si a venit a treia zi in Lake Louise, cu soare si speranta celorlalte fete, ca poate in super-urias Lindsey Vonn nu e imbatabila. Pe un traseu aducand pe alocuri cu coborarea, foarte rapid, cu altfel de intrare pe Fall Away, primul viraj fiind foarte inalt cu poarta anterioara mult in spatele muchiei pantei, s-a schiat initial prevazator si pe linii rotunde si ocolite.

Abia la Johanna Schnarf, dupa ce a intrat din greseala pe o linie prea directa s-a vazut ca se poate merge si altfel, timpii imbunatatindu-se apoi simtitor. Doar ca a fost greu sa se schieze complet fara greseala, finalul plat incurcandu-le pe fete mai tare decat in timpul coborarii. Nicole Hosp a si cazut acolo, pe loc practic drept(!). Altele au scapat doar cu o dezechilibrare si o sperietura, dar de impiedicat s-au impiedicat multe.

Pentru a o ajunge pe Lindsey a fost nevoie de mai mult de atat. S-a cerut un soi de inconstienta, in sensul bun, in care nu iei seama la riscuri daca stii ca te tin picioarele. Si singurele care pot schia asa sunt deocamdata Lara Gut si Julia Mancuso, cutezatoarele din grupa fetelor.

Avantate ca de obicei, riscand mult si fara sa stea pe ganduri, avand in picioare si schiurile potrivite, cele doua s-au distantat de pluton. Au intrecut-o si pe Maria Höfl-Riesch, aflata la cea mai buna cursa de viteza a ei din aceasta iarna. Podiumul insa nu l-a prins si este pentru prima oara dupa 6 ani cand acest lucru nu se intampla in nici una din cele trei curse canadiene. In urma celor trei nimeni nu s-a mai apropiat la mai putin de o secunda de Lindsey si chiar si ele au ramas multicel in spate.

In fata lor insa a fost o fata care aproape ca reusit sa impiedice tripla americancei. Anna Fenninger a schiat in primul rand fara greseala. Apoi a ales o linie unica in Fall Away, ceva gen Bode Miller si Sandro Viletta in Beaver Creek, cu directia schimbata deja deasupra portilor, accelerand acolo unde restul lumii inca mai muncea la intoarcere. Asa a ajuns sa-i suiere vantul la urechi pe ultimul pasaj si sa patrunda pe taramurile timpilor exclusivi obtinuti de Lindsey Vonn.

Lindsey a inchis grupa de elita. Pusa in fata distantelor mai scurte dintre porti a parut de cateva ori in criza de timp. Poate si de aceea a ales o abordare mai conservatoare de trecere a abruptului si doar atu-ul ei principal – felul in care stie sa reduca pierderea de viteza pe teren plat – si as spune si gabaritul redus al adversarei au adus-o pana la urma pe primul loc.

Cinci starturi, patru victorii. Tripla in Lake Louise. Un bilant incredibil si la indemana doar a extrem de putinelor „alese”. Mai poate fi invinsa? Sa vedem mai intai Beaver Creek. Daca si acolo e pe podium, pot afirma cu siguranta ca nu.

Clasamentul etapei

Publicitate

O părere la “Super-giganta

  1. Pingback: Record egalat! | Schi alpin. Deocamdata.

Comentariile nu sunt permise.