Asta e Saslongul

Iata cum arata partia din Val Gardena / Gröden  pe care vor schia baietii super-uriasul si coborarea din acest weekend (daca vremea tine cu ei), descrisa fiind pentru sud-tirolezi de siteul www.Sportnews.bz.

Ciampinoi (2.249 m): Cum e Tâmpa pentru Brasov, asa-i Cimpinoiul pentru Wolkenstein (in italiana Selva, da-mi place mai mult cum suna Piatra Norilor). Muntele emblematic. Aproape de varf e startul initial al coborarii. Se ajunge sus fie cu telecabina din Wolkenstein, fie cu cea din Ruacia sau cu telescaunul de acolo.

Spinel (2.091m): Imediat dupa start vine primul abrupt, cel mai inclinat, ajungang pana la 56,9%. Aici, dupa prima curba la stanga si poarta cu numarul doi se prinde viteza. Apoi se sare si e periculos rau, schiorii tre’ sa se reorienteze spre dreapta din aer, pe directia noua asteptandu-i dupa aterizare o compresie. Startul de rezerva pentru coborare e undeva la mijlocul abruptului astuia.

Saut dl Moro (2.018m): A doua saritoare si prima care-i mare. O cheama asa dupa pajistea Moro pe care o trec schiorii in goana. Pana la 40 de metri se zboara de pe ea si aterizarea este in portiunea numita Looping, unde inainte se cadea pe capete. Acum aparent nu, nu stiu de ce, poate au modificat ceva pe traseu.

Mauri di Sochers/ Sochers Mauern (1.900m): Zidurile Sochers sunt niste abrupturi doar un pic mai putin inspaimantatoare decat primul, cu inclinatii de pana la 55,9%. Ziduri le zice doar cand se schiaza, in rest Sochers-ul e doar o pasune peste care iarna intamplator trece partia. Deasupra lor e startul super-uriasului.

Gobbe di Cammello / Kamelbuckel (1.813m): Pe romaneste zise si cocoasele camilei. Poate cea mai faimoasa portiune a Saslongului, despre care localnicii zic cu mandrie ca au auzit toti iubitorii schiului, pentru ca doar in Val Garden / Gröden se trece peste niste cocoase de camila. Numele e totusi  relativ recent, inainte s-a chemat „Costa de Gialina“. Rebotezata a fost de catre un delegat tehnic al FIS, Sepp Sulzberger pre numele lui. Faima nu-i vine de la nume, ci de la marimea sariturilor. Sunt uriase pentru schi. Italienii vad ca zic de 88 metri, am citit undeva saptamana asta ca recordul l-ar detine Walchhofer cu 82 metri. Si nu-i numa’ lunga, ci si inalta. Ii ridica pe schiori de la patru pana la sase metri de la sol. Primul care a sarit vreodata peste ele a fost Uli Spiess in 1980.

Ciaslat (1.720m): Ciaslat e o pajiste peste care se trece in plina viteza, un pasaj plin de curbe si de denivelari mai mari sau mai mici, terenul valurindu-se aici de nu mai putin de 17 ori. Aici s-a decis adeseori victoria sau esecul.

Nucia si Zielhang (1550m): La Nucia e o curba stransa la stanga ce se trece in viteza. In plus mai e si abrupta, inclinatia e de 51,6%. Ii zice asa ca exact acolo e o ferma cu numele asta. Dupa ea vine panta finala.

Tunnel-Jump: Panta finala de pe care se trece in saritura linia de sosire, numele saritorii venind de la tunelul Saslong, ce strapunge muntele chiar sub partie. Tunelul e nou, a fost dat in functie in 2009 si are 375 metri. Pe vremuri aici cadea lumea, acum saritoarea a fost modificata si desi e mai lunga si mai inalta, e si mai sigura.

Distractie placuta la recunoscut pasajele in timpul cursei!

2 păreri la “Asta e Saslongul

Comentariile nu sunt permise.