Inainte de toate, cititi si articolul de mai jos, in care aveti descrierea partiei. Apoi, daca n-ati facut-o inca, spuneti-mi cum preferati comenatriul live: text sau audio? In sondajul de opinie de sub articolul cu Saslongul. Multumesc.
Reveniti in sfarsit in Europa, schiorii vor incerca sa-si continue de astazi sezonul. Usor nu va fi. La inceput n-a nins, acum ninge cand nu trebuie. Fulgii sunt anuntati de meteorologi atat la cursa de azi, cat si la cea de maine si pentru cursele de viteza zapada noua e tare urata si periculoasa.
Antrenamentele oficiale pentru coborarea de maine s-au tinut cu chiu cu vai. Fiecare sesiune a durat trei ore, ca s-a tot facut pauza de ceata. Ieri de exemplu s-a intins pana la 15:30 ora locala si antrenorul american John McBride a pus portile traseului de azi ca titirezul, ca sa nu-l prinda noaptea pe partie. Azi avem un super-urias, pentru care in eventualitatea ascunderii startului original in faldurile fustei cetii s-a amenajat deja si unul de rezerva mai spre padure.
Cum sunt racita, comentariul din acest weekend va fi exclusiv text. Cursa incepe la 13:15 si o transmite live Eurosport 2.
A fost ales startul de rezerva pana la urma, nu numai din cauza cetii, ci si a vantului care bate pe coama descoperita. Acum se porneste cu zece porti mai jos decat era planificat. Pentru ca s-a considerat ca o bucata de traseu este prea directa azi dimineata s-au mutat cateva porti.
1. Silvan Zurbriggen (SUI) – cateva dezechilibrari, termina in picioare dar nemultumit.
2. Patrick Küng (SUI) – gaseste o linie foarte directa la inceput, inainte de curba finala se dezechilibreaza putin, dar nu conteaza. Primul loc, aproape o secunda mai bun decat compatriotul lui.
3. Joachim Puchner (AUT) – sus ramane in urma elvetianului, dar recupereaza acolo unde a pierdut Küng si trece clar pe primul loc.
4. Mario Scheiber (AUT) – cursa lui de revenire. Sus e mai rapid decat Puchner, jos este o curba in care trebuie tinuta viteza si el pierde putin acolo. Locul 2.
5. Kjetil Jansrud (NOR) – mai rapid decat austriacul de sus pana jos. La inceput doar o zecime, la curba de care ziceam inainte trece atat de finut incat nu reduce deloc viteza si de acolo doar accelereaza pe o linie foarte buna. Locul 1 cu juma’ de secunda avans.
6. Stephan Keppler (GER) – not bad. pe Jansrud nu-l depaseste, ca la final are cateva viraje prea largi, dar prinde locul 2.
7. Didier Defago (SUI) – locul 5
8. Bode Miller (USA) – incepe foarte cuminte, apoi se razgandeste si ataca dezordonat dar eficient, se simte in felul in care creste avantajul si tine de el pana la final, chiar daca nu-l are la fel de reusit ca norvegianul. Schimbare de lider.
9. Sandro Viletta (SUI) – castigatorul surpriza din Beaver Creek nu se descurca la fel de bine pe zapada italiana. Penultimul.
Mica pauza de insurubat o poarta. Intr-un interviu inainte de cursa, Aksel Lund Svindal, fruntasul clasamentului disciplinei si al celui general, spunea ca nu are ritualuri pe care sa le respecte. Ca daca se apuca sa tina minte ce a facut inainte de o victorie si sa repete, ritualul ar tot creste dupa fiecare victorie si apoi ar deveni un stres ca daca n-a facut tot ce trebuie si acum o sa piarda cursa. 🙂
10. Carlo Janka (SUI) – cursa inversa decat a lui Bode. Sus e foarte rapid, jos incetineste tot mai mult. Ceva nu merge la el. Spatele sau altceva, nu stiu. Locul 9.
11. Georg Streitberger (AUT) – anul trecut a venit aici cu tricoul rosu pe care l-a pastrat mult dupa ce s-a accidentat. Acum a venit cu doua abandonuri. Cursa de siguranta, incearca doar sa termine cursa. Locul 9.
E deja clar, cine e sus mai lent decat a fost Bode nu prea are sanse sa-l depaseasca.
12. Erik Guay (CAN) – ca si cei dinaintea lui pierde pe ultima bucata cam cat a pierdut pana acolo si doar locul 9. Aparent s-a abonat lumea la el.
13. Romed Baumann (AUT) – ce ziceam? Locul 9. In vreme ce Bode a parut ca doar isi da drumul, Baumann a muncit sa se traga in jos.
14. Tobias Grünenfelder (SUI) – penultimul
15. Klaus Kröll (AUT) – sus se tine frumos de Bode. Apoi intra prea direct la o poarta, pierde viteza corectand linia si doar locul 6.
Trecem la (teoretic) cei mai buni.
16. Christof Innerhofer (ITA) – cum ne este aratata toata cursa, vedem toate virajele in care e tras in afara. Incearca sa tina curbele cat mai stranse si initial reduce intarzierea. Pana la sfarsit e o sarcina prea solicitanta. Locul 10.
17. Ivica Kostelic (CRO) – in nota curselor de viteza pe care le-a facut pana acum. Adica slabut. Locul 16.
18. Adrien Theaux (FRA) – bun, incepe cu un timp mai rapid decat al lui Bode. Pierde putin pana la jumatate. Genoflexiunile la care il obliga terenul il obosesc si intarzierea incepe sa creasca. Locul 8.
19. Didier Cuche (SUI) – fenomenul Didier nu gaseste cheia scurtarii timpului. E activ, dar pierde timp fara sa faca greseli. Sper sa se gaseasca filmulete dupa aceea pentru a vedea cat de diferit a mers Bode fata de ce fac baietii acum. Locu 10.
Pauza mica. Didier n-a facut flipul cu schiul. Svindal a fost clar cel mai bun in acest sezon, cel putin la super-G. Are o victorie si un loc secund. Dupa el Bode va sti daca a castigat azi sau nu.
20. Aksel-Lund Svindal (NOR) – incepe rapid, ataca si lasa schiurile sa lunece, dar asta il dezechilibreaza de cateva ori. Lupta cu ambitie si prinde podiumul. Locul 3, in spatele prietenului Jansrud.
21. Benjamin Raich (AUT) – prea frumos. Cursa estetica, dar pasiva. Locul 20.
Aksel si Bode nu-s intersati de ce se intampla pe partie, ci prefera sa-si impartaseasca impresiile din coborare. 🙂
22. Hannes Reichelt (AUT) – aici a castigat pentru prima data in cariera, in Beaver Creek a gresit enorm si a terminat pe 5. Incepe perfect, primul care e mai rapid decat Bode pe al doilea segment. Apoi incepe sa greseasca si pierde aproape o secunda pe Ciaslat. Da drumul schiurilor pana la final, dar degeaba. Locul 15.
23. Robbie Dixon (CAN) – locul 19.
Il asteptam pe Feuz acum. Desi si Hudec a avut rezultate bune peste ocean.
24. Matteo Marsaglia (ITA) – locul 13, pana la ultimul timp intermediar a parut sa piarda in pas cu plutonul, finalul i-a fost totusi puternic.
25. Jan Hudec (CAN) – lupta cu linia si in ciuda greselilor il egaleaza pe Kröll pe locul 7.
26. Beat Feuz (SUI) – uh, sus incepe in forta, 3 zecimi avans, cred ca e cel mai rapid. Din ele tine sutimi pentru timpi verzi la toate masuratorile intermediare. Apoi ataca pentru victorie si o obtine! Beat Feuz il invinge pe Bode.
27. Peter Fill (ITA) – locul 15, dezamagit, asta e cursa lui de acasa.
28. Werner Heel (ITA) – sus face un salt neplanificat, dupa aceea cursa e submediocra. Locul 23.
29. Yannick Bertrand (FRA) – locul 25.
30. Patrik Järbyn (SWE) – supravietuitorul fara zgarietura al unui accident de masina in care a iesit de pe sosea si a picat 50m pana in albia unui parau. Supravietuieste si cursei acesteia, dar numai de pe ultimul loc.
Beat Feuz la interviu: habar n-are cum a facut sa-l bata pe Bode. Si-a zis sa riste, ca fara risc oricum nu ia puncte si atat, in rest n-are nici cea mai vaga ideea ce a facut asa deosebit.
31. Tommy Ford (USA) – cade, n-am vazut cum, cica nu a patit nimic.
32. Andrej Sporn (SLO) – locul 22.
33. Andrew Weibrecht (USA) – schiaza agresiv si e rasplatit cu un loc in spatele lui Cuche: 14.
34. Hans Olsson (SWE) – castigatorul celor doua antrenamente de coborare. Si partenerul neatins de accident al lui Järbyn. Inceputul e rapid, mai rapid decat Bode pana la mijloc, pe Ciaslat pierde si incheie pe 11.
35. Bernhard Graf (AUT) – locul 22. Pentru tinerii ca Graf important e sa faca puncte ca sa-si imbunatateasca numarul de start.
36. Marco Sullivan (USA) – locul 29.
37. Matthias Mayer (AUT) – a avut un rezultat bun in Lake Louise. Acum lupta pentru ajungerea din nou in top 10. Cursa bunicica, locul 14 la final.
Bode la interviu crede ca a fost avantajat de numarul de start.
38. Natko Zrncic-Dim (CRO) – locul 22.
39. Thomas Biesemeyer (USA) – pierde linia complet si iese de pe traseu. Din fericire fara sa cada.
40. Andreas Romar (FIN) – Incredibil! O cursa gen Bode, acelasi stil aparent dezordonat, dar foarte direct. Locul 6.
In puncte vor mai termina si alti schiori aflati la start, dar podiumul cred ca este fix. Beat Feuz castiga entuziasmant, in fata unui Bode Miller foarte degajat. De pe podium nu lipseste nici in al treilea super-G Norvegia, de data aceasta reprezentata de Kjetil Jansrud, care-l lasa pe Aksel-Lund Svindal langa podium.