Coborarea masculina din Val Gardena / Gröden – cursa anulata dupa 21 de schiori

Update: Desi cursa a inceput promitator, pe o vreme superba, vantul si-a facut simtita prezenta tot mai puternic, pana cand a obligat juriul sa intrerupa intrecerea. Pana atunci schiasera 21 de concurenti, conducea Johan Clarey in fata lui Adrien Theaux, dar favoritii principali avusesera toti vant puternic din fata. Clasamentul in momentul intreruperii, ca si desfasurarea cursei pana atunci le gasiti in randurile de mai jos.

***

Dupa super-G-ul mai usurel de ieri, azi speram sa vedem actiune pe toata partia si nu in ultimul rand multe sarituri. E nevoie sa tina si vremea cu noi, dar daca tine, vom avea spectacol pe Saslong (click pentru articolul cu descrierea partiei). In ambele antrenamente cel mai rapid a fost Hans Olsson. Si desi amandoua s-au desfasurat printre valatuci de ceata, cu multe intreruperi, cu vizibilitate inegala, diferenta de peste doua secunde cu care si-a declasat toti adversarii in afara de Kröll si Stechert (ramasi mult in urma si ei totusi) in al doilea antrenament, l-au propulsat in rolul de prim favorit. Daca va fi asa, vom vedea deznodamantul relativ rapid, Olsson porneste al doilea.

Dar poate vremea isi va face de cap chiar mai rau decat ieri si va decide un alt castigator. Eu una sunt curioasa deja. 🙂

Eurosport 2 transmite live de la 13:15, iar eu va sprijin cu comentariul live text ca tot pe nas vorbesc si azi.

Desigur pe langa Olsson raman favoriti atat castigatorii precedentelor coborari, Cuche (Lake Louise) si Miller (Beaver Creek), alaturi de invingatorul de ieri si liderul disciplinei, Beat Feuz.

Sus bate vantul si se va porni de la startul de rezerva, 120 m sub cel initial, 2 porti mai jos, nu se pierde nimic important.

Incepe! Nu ezitati sa va impartasiti si voi impresiile in comentarii.

1. Ivica Kostelic (CRO) – ajunge jos, dar a schiat defensiv.

Ieri pe Ciaslat traseul a mers mai mult printre damburi, azi s-a vazut la Kostelic cum l-au scuturat si ce multe valuri are traseul.

2. Hans Olsson (SWE) – doua secunde si jumatate mai rapid decat Kostelic. Prima secunda o obtine inca de la primul timp intermediar, suedezeul este de altfel cunoscut ca un alunecator exceptional. Toate sariturile sunt frumoase, pe Ciaslat in loc sa ia toate damburile sub picioare trece dintr-o saritura peste trei si pare sa fi facut o cursa de podium.

3. Stephan Keppler (GER) – ohoho. Are schiuri bune, la inceput se tine de Olsson, ba chiar il si depaseste. De unde incep curbele mai stranse pierde insa timp. Locul 2, 6 zecimi in spatele suedezului.

4. Werner Heel (ITA) – inceput bun, parte tehnica peste puterile lui. Locul 3, o secunda jumate intarziere.

5. Robbie Dixon (CAN) – nu are schiuri la fel de rapide, apoi se si dezechilibreaza periculos o data, pe parte tehnica nu pierde la fel de mult ca Heel. Locul 3.

6. Yannick Bertrand (FRA) – surpriza mare. Dupa un inceput cu o zecime mai lent decat al suedezului, face o coborare fara greseala, cu sarituri foarte frumoase in toate pasajele si trece in frunte cu un avans de 13 sutimi.

7. Ambrosi Hoffmann (SUI) pana in Ciaslat merge bine, acolo pierde mult timp si multa viteza. Locul 4.

8. Patrick Küng (SUI) – pe al doilea interval este cu jumatate de secunda mai rapid decat francezul si tine de avansul acela, adaugand sau pierzand sutimi, ii raman 27 ca sa treaca in frunte!

Materialul este decisiv astazi si se pare ca multi schiori au ales schiurile potrivite.

9. Adrien Theaux (FRA) – sus e chiar mai rapid decat Küng. Partea tehnica o are usor mai slaba, se dezechilibreaza putin pe valuri, dar finisul e din nou puternic si e primul. 15 sutimi avantaj.

Incredibil ce se intampla pe pista. A dat soarele pe Ciaslat acum, se poate risca mai mult.

10. Johan Clarey (FRA) – pe mijloc pare sa nu se poate tina de Theaux. Profita de soare si ataca pe Ciaslat, reusind sa schimbe inca o data liderul.

11. Christof Innerhofer (ITA) – nici o sansa pentru sarbatoritul de azi, implineste 27 de ani. Italianul se resimte inca dupa comotia cerebrala suferita acum o luna jumate la un antrenament, zice ca mai are dureri de cap. Locul 9.

12. Mario Scheiber (AUT) – are schiuri foarte lente, pierde mult timp pe portiunea de alunecare, dar nici nu indrazneste sa lase schiurile libere. Locul 11.

13. Erik Guay (CAN) – sus e putin mai lent decat Clarey, pe mijloc ataca, trece in pozitie ghemuita imediat dupa aterizare, pe Ciaslat pierde din viteza si nu mai are avant pe final decat pentru locul 4. Dar ne-a tinut cu sufletul la gura.

14. Carlo Janka (SUI) – inofensiv. Locul 13.

15. Didier Defago (SUI) ah, la startul lui se vede ca sus ii bate vantul impotriva. Este tocmai portiunea pe care se accelereaza si ramane prea lent pentru lunga alunecare ulterioara. Locul 14.

16. Silvan Zurbriggen (SUI) – ce pierde pana la al doilea timp intermediar nu mai poate fi recuperat, in ciuda unui mijloc bun. Locul 8 si preda titlul castigat anul trecut. Lui Clarey sau altcuiva?

17. Romed Baumann (AUT) – primul care sus pierde relativ putin, apoi la loc deschis primeste o pala direct in fata pe loc drept si dubleaza intarzierea. Pe final se mai adauga aproape o secunda si la final da din umeri. El a facut ce-a putut, dar n-a depins de el. Locul 10.

Se asteapta putin linistirea vantului.

18. Didier Cuche (SUI) – ghinion urias. Chiar inainte de start vantul ii plimba niste zapada viscolita din stanga. Cat schiaza sus acumuleaza peste doua secunde intarziere. Pe mijloc nu pierde nimic, dar la final pentru prima data vantul ajunge pana jos si ridica un nor de zapada prin care Cuche mai pierde inca jumatate de secunda. Locul 15.

Cursa e din nou intrerupta. Mare pacat, in afara de vant e o vreme superba.

Daca ati vazut casuta de lemn cu 3 steaguri fluturande, acela era startul original.

Didier Cuche isi varsa supararea pe cei responsabili, dar ii vad ridicand din umeri, n-au ce face. Pentru validarea rezultatelor trebuie sa mai coboare si urmatorii 12 schiori. Francezii din frunte, Clarey si Theaux tin pumnii.

Pauza pare sa se lungeasca foarte mult, la start vantul bate foarte, foarte tare. Dupa parerea mea cursa ar fi trebuit intrerupta ceva mai devreme. Doi dintre favoritii cu sanse mari au fost scosi din carti din cauza vantului.

Didier Cuche la interviu: e foarte frustrant atunci cand trebuie sa te scoli o saptamana intreaga dis-de-dimineata doar cu gandul la victorie pentru ca sa o pierzi aiurea. Dar ce-l supara cel mai tare e faptul ca e cursa intrerupta acum. Caci normal e fie sa intrerupi cursa pentru fiecare concurent, sau sa n-o opresti deloc cat timp nu e periculos. Daca e ca vremea sa decida, atunci sa decida ea, nu intreruperile dictate arbitrar de un oficial (se refera la Hujara).

Pe partie s-a lucrat si azi noapte, aseara a nins si au trebuit indepartati 15 cm de zapada noua. S-a muncit cu plugurile de la miezul noptii si la 4 dimineata au iesit pe partie si 100 de voluntari (monitori de schi, pompieri si alti cativa) ca sa lopateze tot ce a ramas spre magine.

Se reia, trebuie spus ca pauza n-a ajutat la concentrarea celor care se pregateau sa intre deja in competitie.

19. Beat Feuz (SUI) – pierde o secunda pana la mijloc, acolo face un pasaj bun, pe final mai pierde si printr-o dezechilibrare la aterizarea ultimei aterizari si locul 11.

20. Aksel-Lund Svindal (NOR) – nu greseste ca Feuz, dar are vant pe al doilea sfert. Locul 14.

21. Klaus Kröll (AUT) – la inceput are noroc, nu se vede nici o poarta batuta de vant si intarziere e de doar jumatate de secunda, dupa cocoasa camilei chiar o reduce, dar la iesirea pe teren deschis il intampina o rafala si imediat ii creste timpul. Locul 8.

Uh, amarnica veste pentru cei doi francezi. Cursa se anuleaza dupa ce juriul a consultat si buletinele meteo in care zice ca vantul se va inteti.

Clasamentul in momentul intreruperii era:

 1.  Johan Clarey (FRA) 1:55,80
 2.  Adrien Theaux (FRA) 1:55,91
 3.  Patrick Küng (SUI) 1:56,06
 4.  Erik Guay (CAN) 1:56,15
 5.  Yannick Bertrand (FRA) 1:56,33
 6.  Hans Olsson (SWE) 1:56,46
 7.  Stephan Keppler (GER) 1:57,06
 8.  Klaus Kröll (AUT) 1:57,10
 9.  Silvan Zurbriggen (SUI) 1:57,20
10.  Ambrosi Hoffmann (SUI) 1:57,23
11.  Romed Baumann (AUT) 1:57,30
12.  Beat Feuz (SUI) 1:57,44
13.  Robbie Dixon (CAN) 1:57,63
14.  Christof Innerhofer (ITA) 1:57,66
15.  Aksel-Lund Svindal (NOR) 1:57,76
16.  Werner Heel (ITA) 1:57,94
17.  Mario Scheiber (AUT) 1:58,22
18.  Didier Cuche (SUI) 1:58,23
19.  Carlo Janka (SUI) 1:58,35
20.  Didier Defago (SUI) 1:58,58
21.  Ivica Kostelic (CRO) 1:59,04
Publicitate