Declaratii dupa super-uriasul din Val Gardena / Gröden

comentariul live text
clasamentul final
cronica etapei

Beat Feuz (SUI) – castigatorul super-uriasului din Val Gardena Gröden: „N-am idee cum de am fost asa rapid. La antrenamente m-am clasat de fiecare data la coada. M-am gandit: risca, altfel n-o sa faci puncte. Si am reusit. Dupa rezultatele antrenamentelor (36, respectiv 40 – n.t.) astazi imi propusesem de fapt sa reduc proportiile dezastrului. Acum o sa ma prezint la cursa de coborare simtindu-ma mai bine decat ieri. Dar indiferent de rezultat, weekendul acesta este deja fantastic.”

„Cand am pornit eu nimeni nu stia cum se va desfasura cursa mai departe. Am auzit doar ca Bode Miller conduce si ca cei cu numere mari nu mai au nici o sansa, asa de bine schiase. Chiar vazusem cursa lui Miller la televizor. Cu atat mai surprins am fost la finis cand s-a aprins 1, e incredibil. Antrenorii si elvetienii care erau deja jos mi-au spus ca trebuie sa risc totul, sa schiez fara retinere. De aceea am atacat. Dupa trei podiumuri in acest sezon stiam ca merg bine, dar n-am contat pe victoria asta. Sa castig un super-urias, despre care am zis ca e doar disciplina secundara, e fantastic. Nimeni n-a crezut asa ceva. Parintii mei n-au venit aici, motivand ca oricum o sa merg prost.”

„Am stiut ca aici trebuie sa strang mai tare din dinti decat in America de Nord. In Lake Louise am schiat de multe ori. In Beaver Creek partia mi se potriveste datorita dificultatii tehnice si a inclinatiei mari. Acolo a contat mai putin ca la fel ca si aici mai concurasem o singura data. Aici e nevoie sa te pliezi pe valuri si sa dai drumul schiurilor.”

„Sunt mai mult genul de schior de cursa. In momentul de fata am o serie care este aproape putin mistica. Succesele acestea le vad ca pe o despagubire pentru tot ce am indurat in ultimii ani. Moralul incepuse deja sa-mi scada, ceea ce e normal. Dupa primele accidentari iti zici ca se mai intampla. Dar cu timpul incepi sa-ti pui intrebarea: de ce tot timpul mie?”

„Pe vremuri ma uitam la curse la televizor si am fost intotdeauna suporter al lui Bode, pentru ca stilul lui e asa palpitant. Am fost deja mandru in Beaver Creek cand am avut onoarea sa stau langa el pe podium cu o treapta mai jos. Acum victoria in fata lui e de nedescris.”

„Nu stiu ce teluri sa-mi mai fixez caci mi-am depasit toate asteptarile cu ceea ce am realizat deja. La globul mare de cristal nu vreau sa ma gandesc. Suntem abia la mijlocul lui decembrie. Competitia tine pana la mijlocul lui martie.”

„Carlo (Janka – n.t.) ramane mai departe superstarul echipei noastre. El a castigat deja tot ce se putea. Si chiar daca in momentul de fata nu-i merge asa bine, Carlo mai are ani buni in fata.”

„Nu stiu ce va fi maine la coborare. Nici pentru super-uriasul de astazi prognoza n-a fost tocmai buna si cand colo am castigat. Si sambata e totul posibil.”

„Pentru banii castigati aici (22000 euroi) voi gasi o intrebuintare cu folos.”

Bode Miller (USA) – locul 2: „Nu sunt dezamagit, cu locul doi am ajuns pe podium. Am facut cateva greseli, nu multe. Am schiat bine, dar vizibilitatea n-a fost prea buna. Sigur ca numarul mic la start a fost un avantaj. Dar pe Saslong trebuie sa astepti tot timpul pana la sfarsit, caci si cea mai mica raza de soare poate face diferenta. Te poti trezi ca vine un tip din spate de tot si tintuieste o cursa mai buna. Asa au ajuns astazi printre primii cativa dintre schiorii care au pornit tarziu (austriacul Max Franz si neamtul Tobias Stechert – n.t.).”

„Nu stiu ce m-a tras in urma la inceput. Uneori bate vantul direct in sus, poate asta m-a intarziat. Ati vazut ce l-a mai batut vantul pe Ganong. Acolo n-am facut greseli, dar jos am avut cateva greseli prostesti la ultimele porti, care m-au cam costat.”

„Super-uriasul de aici nu este de obicei un indicator bun pentru coborare. Sunt multe variabile in joc, numarul de start, vremea, totul poate afecta rezultatul. Dar cred ca am schiurile potrivite si linia pe care stiu ca trebuie sa schiez. Aici este una din zonele mele de schi favorite din Europa.”

Kjetil Jansrud (NOR) – locul 3: Nu mi s-a mai intamplat sa ajung jos si sa am asa avans mare, dar cu numarul cinci, totul e posibil. As fi putut fi mai rapid sau mai lent. Cu tragerea asta la sorti ti se poate intampla oricare din cele doua. Poti fi plugul pentru restul lumii sau poti sa mergi bine si sa brazdezi urme pentru cei de dupa tine. N-ai cum sa stii care varianta va fi pana nu schiezi.

„Mi s-a parut ca am avut pasaje bune, de asemenea cateva greseli, asa ca a fost interesant sa vad cum se termina pana la urma. Cand Miller mi-a luat conducerea, am crezut ca vor mai fi si alti baieti mai rapizi, care ma vor impinge spre coada. Apoi a inceput sa se intunece cu fiecare minut. Chiar daca la noi a nins si apoi s-a oprit, cred ca a fost un avantaj sa pornesti devreme. De obicei e mai bine sa ai un numar mic, dar de exemplu in Lake Louise a fost exact invers. N-am fost niciodata intre primii sapte din super-urias, asa ca nu stiu cum este sa pornesti al 22-lea.”

Max Franz (AUT) – locul 5: „Am pornit excelent inca de pe partea de sus. Si intrarea pe Ciaslat a fost buna. La iesire a trebuit sa vrajesc putin, dar in mare am facut o cursa tare. Ma bucur ca am putut in sfarsit transpune in cursa performantele de la antrenamente. Maine la coborare vreau sa mai reusesc inca o mansa solida.”

Stephan Keppler (GER) – locul 6: „La final mi-am amintit cursa ca fiind mai slaba si m-a surprins clasarea. Am facut sus o greseala mica si tocmai de aceea am dat drumul mai mult schiurilor in partea de jos. Numarul de start m-a avantajat. Daca mi s-ar fi oferit inainte de cursa locul cinci sau sase, as fi semnat pe loc contractul.”

Publicitate