Imbatabila

„Profita si de propriile greseli”, afirmatie care in alte contexte ar fi chiar rezonabila si buna de urmat in scopul mentinerii unui progres continuu pe calea perfectionarii eului personal. Dar aici vorbim de schi alpin, de slalom mai precis, acolo unde gresesti si cronometrul fuge pentru o frantura de secunda mai repede decat pentru adversare. Iar afirmatia a fost rostita cu un soi de admiratie incredula de catre Michaela Kirchgasser imediat dupa ce o urmarise pe colega Marlies Schild. In slalom o astfel de afirmatie nu are cum sa fie adevarata. Si totusi Marlies Schild a trecut dincolo de absurd si i-a schimbat valoarea de adevar.

Mansa a doua a slalomului din Courchevel s-a tinut in soare de la inceput pana la final si atunci diferenta intre cea mai buna si cea mai slaba n-a mai fost de cinci secunde, ci doar de doua (le-am socotit doar pe cele calificate si care au mers regulamentar din prima, fara sa urce inapoi pe traseu). Dar trecerea a 30 de concurente pe aceeasi linie a lasat urme pe traseu si sfarsitul a fost aproape apocaliptic cu favoritele la podium dezechilibrandu-se in acelasi viraj si indreptandu-se in cadere spre aceleasi panouri publicitare de la margine.

Pe rand Veronika Zuzulova, Maria Pietilä-Holmner, Maria Höfl-Riesch, toata floarea cea vestita a primei manse a iesit de pe traseu si a lasat liber drumul spre podium pentru esalonul doi al celei mai tehnice probe. Toata floarea in afara de Marlies Schild, dar pentru ea sustin de multa vreme ca trebuie sa inventam o categorie separata. Austriaca a zburat pana la virajul respectiv si apoi dupa el. Cand a ajuns la locul cu pricina, in prima instanta n-a invins fizica. Ceva a aruncat-o si pe ea, leganandu-i invers balansul perfect pana acolo. Era sub poarta si celorlalte fete schiurile le fugisera inainte. Ea a apasat calma cu piciorul de la deal, l-a impins usor in fata si in clipa urmatoare am vazut-o accelerand spre urmatoarea poarta.

Asa s-a scris istoria unei curse in care a invins cu un ecart de aproape doua secunde si in care a fost cea mai rapida in prima mansa si a doua in mansa secunda. O singura fata a depasit-o, una nebagata in seama de statisticile Cupei Mondiale pana acum. Lena Dürr e abia rasarita deasupra varstei de pustoaica la cei 20 de ani ai ei. N-a apucat sa dovedeasca nimanui nimic si pedeapsa pentru asta a fost numarul 54 la start. Dar o, de cand tanjea ea dupa o partie buna si neintinata pe care sa ne arate o mostra a ce-i pot schiurile. O partie aproape asa cum a avut-o datorita locului 25 din prima mansa. Si cu cat foc a atacat in mansa a doua. Nimic n-a oprit-o, a scos o mansa ca un chiot voios si proaspat cu care a urcat in clasament pana pe locul 8.

Mai sus de el a scris rezervat pentru schioarele rutinate. Nastasia Noens a revenit cu succes dupa operatia suferita in primavara, Therese Borssen si Tina Maze s-au mai apropiat cu un pas de forma de demult, Michaela Kirchgasser a uitat sa mai greseasca si si-a egalat cel mai bun rezultat din slalom, datand de acum 5 ani. Kathrin Zettel a atacat in sfarsit si datorita conjucturii favorabile ei creata prin abandonul celor trei favorite si-a indeplinit mai mult decat obiectivul locului 5, urcand din nou pe podium. Iar Tanja Poutiainen a profitat de timpul considerabil mai bun al primei manse ca sa nu lase pe niciuna din fetele din spate sa i-o ia inainte.

Doua slalomuri, doua victorii pentru Marlies care s-a detasat deja in clasamentul disciplinei. In cel general nu avem modificari serioase, principalele eroine fie abandonand azi (Lindsey Vonn in prima mansa), fie neparticipand deloc (Viktoria Rebensburg, Elisabeth Görgl, Anna Fenninger, Julia Mancuso). Jules a facut deplasarea in Franta, dar o infectie intestinala a obligat-o sa renunte in ultima clipa.

Cu aceleasi fete ca si astazi ne vom reintalni marti, la slalomul de dupa-amiaza din Flachau, ce inlocuieste etapa anulata in Levi.

prima mansa live text
clasamentul primei manse
cronica primei manse
mansa a doua live text
clasamentul final
declaratii