O mansa de cosmar

Dupa spusele lui Hans Knauss. Mai intai partia de slalom urias Gran Risa din Alta Badia e abrupta rau si cand virajele sunt dese, suge avida puterea cu fiecare contra pusa zapezii. Apoi nu ai o clipa de ragaz. Nici una mica, doar cat sa furi o rasuflare. Si cand se termina abruptul, cand muschii picioarelor dor acut si singurul lucru la care visezi e sa te lasi jos si sa nu te mai misti de acolo, trebuie sa tragi de tine pana la linia de sosire in platul devenit interminabil de-a lungul celor zece porti finale, la capatul unui minut si jumatate. Mai mult decat super-uriasele de pana acum ale acestui an.

Traseul marcat de Kostelic-tatal a complicat si mai tare lucrurile. Porti aflate la intervale cat de diferite i-a permis regulamentul, ce a facut dificila gasirea unui ritm. Plus intoarcerile nenumarate de i-a ametit pe bietii baieti si asa depasiti de multe ori de dificultatea naturala a terenului. Pana si Ivica, intrebat ce parere are de traseul tatalui lui a raspuns ca uneori se intreaba daca nu cumva tatal lui incepe sa imbatraneasca. Ante Kostelic insa a fost foarte mandru de ce a realizat, traseul diferentiind impecabil valorile si nelasand la final nici macar doi concurenti cu acelasi timp (spre deosebire de Beaver Creek, unde au fost nu mai putin de 9 schiori la egalitate cu altcineva).

Inainte de cursa, intr-un sondaj lansat pe facebook de un site de schi nemtesc Ted Ligety a fost indicat ca favorit aproape unanim. Abia cand cineva s-a plans – pai doar Ted? – au aparut si trimiterile timide spre Marcel Hirscher si Alexis Pinturault. Pentru lipsa de experienta a francezului partia italiana a fost prea mult, dezamagirea fiindu-i scrisa pe fata dupa locul 11.

Ligety si Hirscher insa s-au prezentat impecabil, cu plusul firesc din dreptul regelui Ted, care a livrat perfectiunea. Pe Hirscher l-a costat mijlocul in care trupul n-a tinut tempoul cu picioarele, dar s-a revansat apoi cu un final impresionant si in forta cum nu stiu daca a mai reusit cineva pe segmentul pe care majoritatea abia s-a tarat.

In spatele celor doi a incheiat un Svindal foarte solid, urmat de un Philipp Schörghofer aflat inca in cautarea performantelor sezonului trecut, un Hannes Reichelt la fel de constant si poate chiar un pic mai puternic decat in probele de viteza si favoritul publicului Massimiliano Blardone, cu o prima incercare reusita de a reveni la varf dupa un sezon mizerabil.

prima mansa live text
clasamentul primei manse
mansa a doua live text
clasamentul final
cronica mansei secunde
declaratii