Aceeasi intrebare: Kostelic sau Hirscher?

Obisnuita cu iarna trecuta, cand in afara slalomului urias campul favoritilor a fost foarte larg, iarna aceasta ma ia prin surprindere fiecare repetare de scenariu. Dar sa fixez reperele intai. Alta Badia, ziua a doua, slalom special masculin, partia Gran Risa. Daca pentru slalomul urias este una din cele mai solicitante din lume, la slalom lucrurile sunt diferite. Cu portile apropiate traseul se micsoreaza sensibil, iar finisul fix nu lasa loc de modificari decat pentru start. Acesta e mult mai jos decat la urias, practic ramanand doar vreo cinci-sase porti pe abruptul puternic inclinat, inainte ca panta sa se indrepte linistit spre linia de sosire.

Trecerea in plat se face treptat, dar acesta e lung si marcat prin doua terase. Cu acest teren, spilul a fost accelerarea in orice zona in care aplecarea spre vale s-a accentuat. Iar traseul s-a pliat frumos pe ce i s-a oferit, dar a si pus schiorii putin la incercare. Pe fiecare final de panta, cat de mica, curbele s-au strans, cerand o reducere de ritm, pentru ca la intrarea in platul urmator sa vina o combinatie verticala de porti pe care sa se accelereze. Cine nu le-a prins pe linia cea mai directa a fost penalizat.

Dar repetarea acestui model a facut parcurgerea traseului floare la ureche pentru protagonistii principali: Kostelic si Hirscher. Deschizatori de mansa in aceasta ordine, cei doi au incheiat in rocada, croatul avand de recuperat in mansa secunda 11 sutimi. Il pun pe el in pozitia de atac pentru ca spre deosebire de austriac, ce a zburdat cu tot avantul pe tot parcursul, Ivica n-a parut sa se intrebuinteze. A aratat ca un fel de Tandala molcom, cu tot timpul din lume la dispozitie. In mansa a doua ma astept sa atace la fel ca in Beaver Creek.

Cercul favoritilor ramane totusi mare. Ba chiar urias daca vreau sa ma apuc sa-i insir aici pe toti, cu toate ca nu toata lumea a confirmat. Mario Matt a abandonat, Jean-Baptiste Grange si Reinfried Herbst au avut prestatii de ramanere in cursa cu care nu au punctat la capitolul viteza. Si atunci au ramas in lupta pentru podium ceilalti baieti buni. Campionul mondial Giuliano Razzoli, cu o tehnica impresionanta, dar si o greseala costisitoare. Felix Neureuther care in ciuda durerilor care-l chinuie in ultima vreme si care l-au indemnat spre o pauza de slalom urias nu renunta la slalomul lui mult-iubit. Si bine face. Manfred Mölgg zbatandu-se mai departe sa nu piarda contactul cu aerul tare al inaltimilor, astazi cu mai mult succes decat alte dati.

Apoi Cristan Deville, ce nu putea rata sansa de a se afirma si in fata italienilor lui si Andre Myhrer, un specialist al partiilor line. Dupa ei urmeaza insa surprizele. De la un moment dat lumea a inceput sa se impiedice la start. Fara gheata pe pista, urmele schiorilor succesivi s-au adancit, gropile aparand chiar de la primele porti. Dar exista si o categorie speciala de schiori, ce stie sa se decurce si pe partii deteriorate si cativa dintre cei cu numere peste 30 au facut niste demonstratii de top 20.

Acest talent ii va fi de folos lui Alexis Pinturault, care dupa locul 8 al primei manse va incepe si in a doua relativ tarziu.

prima mansa live text
clasamentul primei manse
mansa a doua live text
clasamentul final
cronica mansei secunde
declaratii