Arsenalul succesului sau cum se trateaza unele boli

Cand te uiti la baietii acestia, la pozitiile extreme in care schiaza, cu bustul imobil si picioarele culcate stanga-dreapta-stanga-dreapta in ritm ce coboara uneori sub bataia secundarului, cand constientizezi ce fac, trecand de usurinta aparenta a cursivitatii ce o imprima in alunecare, par supraoameni. Cand se dezbraca de combinezoanele de concurs insa, par o adunatura de salon de spital. Bandaje elastice, corset la spate, pansamente la umar, arsenalul succesului.

Cel putin asa a fost in slalomul din Alta Badia.

Partia a avut santuri inca dinainte sa inceapa mansa a doua. S-au vazut distinct la cursa cu camera dinainte de start. Urmele muncii din prima mansa, in care combinatia aceasta de valori foarte apropiate + partie in curs de deteriorare grupase schiorii la un loc in clasament, 20 de oameni in jumatate de secunda. Cei mai buni reusisera totusi sa traga o linie despartitoare intre ei si pluton, fara a avea totusi asigurat rezultatul bun.

Marcel Hirscher, Ivica Kostelic, Giuliano Razzoli, Felix Neureuther, Manfred Mölgg, primii cinci, ce au asteptat finalul mansei a doua pentru a porni in ordine inversa in cursa. Mölgg n-a avut noroc. A inceput sprinten, s-a dezechilibrat o data, s-a sprijinit in mana si in clipa aceea cat a facut-o, schiurile s-au dus mai jos decat trebuia.

Felix Neureuther anuntase candva inainte de Levi ca face o pauza. Un genunchi dureros, cu simptome acute de cate ori schia. Nu neaparat ceva grav, uzura poate, dar chinuitoare ca o piatra in pantof. Levi n-a mai venit, Neureuther a zis ca renunta la calatoria in State. N-are sens sa-si forteze genunchiul si cu slalomul urias. Apoi tratamentul a dat roade si s-a pregatit de Val d’Isere. Mutarea slalomului in Beaver Creek l-a obligat s-a zboare, dar s-a tinut de plan, a ignorat uriasul. Zapada americana agresiva nu a fost tocmai prietena stilului lui foarte agil. Locul 10. L-a luat cu recunostinta. Alta Badia i s-a potrivit mai mult, chiar si asa cu zapada otova unde nivelarea ramasese o amintire. Locul 3, plasture pe durerea lui.

Giuliano Razzoli a cazut la un antrenament in noiembrie si s-a accidentat la umar. Doctorii i-au zis sa faca pauza doua-trei saptamani. A facut una, i s-a parut ca e mai bine, a mers la control, medicii stiu cum e cu sportivii astia fara stare, si-au dat acordul, a doua zi s-a suit in avion, peste inca trei sau patru zile a schiat in Beaver Creek cu umarul in fasa. Dezastru, locul 26. In fata propriilor spectatori a schiat parca incercand sa stearga amintirea americana. Mai ales in plat, acolo unde lumea se straduieste sa nu se opreasca, Razzoli a zbughit-o inainte. Locul 2, sa-i tina de cald umarului ranit.

Ivica Kostelic ar putea umple wikipedii cu toate suferintele prin care a trecut, ultima operatie fiind nu mai departe decat in primavara, tot uzura, la cartilagiul genunchiului. Dar in Alta Badia n-a fost ziua lui. A mers frumos, a gadilat simtul estetic al privitorilor, insa nu a ars pentru victorie. Locul 5, in spatele lui Andre Myhrer care dupa o prima mansa sub posibilitati a revenit in a doua cu o cursa solida.

Marcel Hirscher e cel mai intreg dintre toti. A revenit in toamna dupa prima accidentare serioasa, o fractura a unui os din laba piciorului, vindecata complat, dar s-a trezit in dimineata slalomului urias cu o criza de lumbago. Improvizatiile l-au tinut duminica in cursa, a urmat o terapie intensiva mai serioasa dupa amiaza si minune, luni a fost gata de atac in slalom. De la revenire si-a pierdut putin din salbaticie, controleaza schiurile mai bine, uneori pare chiar un schior model. Dar in mansa a doua a facut o greseala la mijloc. In febra cursei nu stii niciodata cat a costat. A contraatacat din instinct si a marit avansul initial pe care-l avusese in fata campionului olimpic. Locul 1, masaj la spatele cuprins de crampe.

In conditiile in care s-a prezentat traseul nu e de mirare ca cei mai buni trei timpi au fost inregistrati de schiori porniti in prima treime a cursei. In ordine Patrick Thaler ( locul 26 la jumatate), Naoki Yuasa (30), Manfred Pranger (22). Totusi  Patrick Thaler e recidivist, a mai castigat o mansa secunda in acest sezon. Reusise deja in Beaver Creek premiera ispravei. Italianul ce merge pe 34 de ani, cu un singur podium in toata cariera, s-a gandit nu o data in ultima vreme sa se retraga. Dupa mansa a doua din Alta Badia ce i-a permis sa fie unul din cei patru italieni din top 10 (Deville pe 6, Thaler pe 7, Gross pe 8) banuiesc ca va mai sta un timp cu noi.

Victoria lui Hirscher a avut urmari neasteptate. A trecut pe primul loc in clasamentul disciplinei, dar mai mult decat atat, va lua startul in Flachau imbracat cu tricoul liderului clasamentului general.

Se spune ca pentru a castiga globul mare de cristal iti trebuie doua discipline puternice. Toti campionii ultimilor ani au demonstrat-o. Insa progresul in a treia disciplina a cerut de cele mai multe ori sacrificarea partiala a specializarii, Ivica fiind anul trecut singura exceptie. De altfel si-a invins adversarii profitand de risipirea lor. A dominat doua probe, slalomul si super-combinata, punctand din plin, dar constant in a treia. Luptandu-se cu oameni angajati in patru sau cinci planuri, secati de efortul constant, despecializati pana la urma de incercarea de a fi cei mai buni in toate, cu rezultate notabile dar putine victorii, salba de triumfuri croate n-a avut rival.

Si daca ar fi sa alegi doua discipline cu multe etape (super-combinata e vitregita la acest capitol) si sa lupti pentru suprematie in ambele? Pana acum s-a crezut ca nu-i suficient. Dar daca ne uitam in acest moment in clasamentul general, primul e un schior ce a luat startul in sase etape din cele unsprezece de pana acum. Patru slalomuri uriase, doua speciale. 6, 1, 2, 3, 5, 1. Doua victorii, patru podiumuri, sase clasari intre mentionati. De atat este nevoie pentru a fi macar pentru scurta vreme cel mai bun schior din lume.

prima mansa live text
clasamentul primei manse
cronica primei manse
mansa a doua live text
clasamentul final
declaratii