Slalomul masculin din Alta Badia – Marcel Hirscher in frunte

Ivica Kostelic nu e in forma (el zice asa, eu doar repet), Cristian Deville mai trebuie sa confirme rezultatul din Beaver Creek, Hirscher e precis obosit dupa slalomul urias inuman de ieri, despre Grange si Herbst inca nu stim ce pot in afara de a iesi de pe traseu. Cine ar mai ramane favorit? Nolan Kasper? Poate. Sezonul e inca tanar, iar pentru tehnicienii extremi urmeaza 37 de zile de foc, cu 7 slalomuri, la finalul carora ne vom pricepe cu totii mai bine sa dam pronosticuri.

Deocamdata suntem inca in Alta Badia, unde mansele incep la 11:30 si 14:30, ambele transmise in direct de Eurosport. Ca in fata ecranului tv sau de computer, sa ne bucuram impreuna de acest slalom.

Inainte de cursa orfii au prezentat un interviu extins cu Marcel Hirscher, in care a explicat un pic frustrat chiar cat de complex a devenit slalomul, cati factori decid o victorie si cum de cele mai multe ori e vorba de milimetri, fara a exagera. Frustrarea vine din faptul ca pentru spectatori pare foarte simplu, dar nu e deloc, iar el nu stie cum sa impartaseasca cu noi complexitatea.

Incepe.

1. Ivica Kostelic (CRO) – curat si foarte lent, dar asta nu e neaparat problema lui, ci a terenului majoritar plat in care e dificil sa accelereze.

2. Marcel Hirscher (AUT) – un curmezis in abrupt, poate nu-l costa foarte mult. E mai activ decat Kostelic si ii ia 11 sutimi croatului.

3. Jean-Baptiste Grange (FRA) – cursa de siguranta, departe de porti, vrea sa ramana in cursa, pe final face si o greseala si pierde peste o secunda.

4. Andre Myhrer (SWE) – arata agil, dar pierde la final. Locul 3.

5. Manfred Mölgg (ITA) – sus schiaza bine si e mai rapid decat austriacul, la trecerea in plat greseste putin, pierde viteza si termina doar pe 3.

6. Mario Matt (AUT) – derapeaza pe schiul de la interior si ia urmatoarea poarta printre picioare.

7. Cristian Deville (ITA) – prudent sus cu o linie mai larga, ataca pe mijloc, nu conserva suficienta viteza si locul 4.

8. Reinfried Herbst (AUT) – nesigur, multe ezitari si urmarea fireasca e ultimul loc.

9. Giuliano Razzoli (ITA) – se roteste putin chiar la start in jurul unui bat, la mijloc mai are un sughit mic, dar accelereaza minunat in plat si prinde locul 3, cu jumatate de secunda intarziere.

10. Mattias Hargin (SWE) – prea salbatic pentru zapada proaspata si cu priza de anul acesta. Fiecare viraj brutal il costa, locul 8.

11. Steve Missillier (FRA) – probleme la coborarea teraselor din plat, locul 9.

12. Nolan Kasper (USA) – prea pasiv pentru zapada europeana. Ultimul cu doua secunde si jumatate intarziere.

13. Axel Bäck (SWE) – cat pe ce sa iasa in abrupt unde derapeaza pe clapar, de acolo nu mai pierde foarte mult, schiaza cu furie, locul 11.

14. Felix Neureuther (GER) – minunat pana la ultima terasa, a riscat, a mers la limita si a avut ambii timpi intermediari pe verde, o greseala mica la final l-a costat jumatate de secunda. Locul 4.

15. Jens Byggmark (SWE) – si el a riscat, dar prea mult si a derapat, alunecarea pe sold scotandu-l sub urmatoarea poarta.

16. Benjamin Raich (AUT) – ii vibreaza schiurile, nu prinde o linie lina, locul 10.

17. Silvan Zurbriggen (SUI) – nu impinge deloc inainte de porti, doar sub ele, departe de slalomistul de acum doua sezoane. Ultimul cu 3 secunde intarziere.

18. Ted Ligety (USA) – viraje stranse, activ, locul 8, pozitie buna pentru atacat in mansa a doua.

19. Manfred Pranger (AUT) – abruptul e bun, apoi greseste si incheie pe 14.

20. Mitja Valencic (SLO) – incepe perfect, cu zig-zag-uri sprintare, o greseala mica in plat il franeaza, locul 11.

21. Julien Cousineau (CAN) – locul 17.

22. Markus Larsson (SWE) – incepe foarte direct si timpul e bun, apoi nu greseste, dar schiaza pasiv, asemanator cu stilul vechi si asta il costa timp. Locul 15.

23. Markus Vogel (SUI) – abandoneaza.

24. Naoki Yuasa (JPN) – 18.

25. Brad Spence (CAN) – 20.

26. Fritz Dopfer (GER) – o cursa sigura, fara greseala, locul 16.

27. Stefano Gross (ITA) – ataca de sus pana jos, nu se lasa oprit nici de o aruncare in lateral intr-un viraj si un excelent loc 9.

28. Ondrej Bank (CZE) – abrupt foarte muncit, la verticala de pe final pierde directia, ramanand pe spate si abandoneaza.

29. Maxime Tissot (FRA) – 20.

30. Trevor White (CAN) – 26.

Urmeaza nespecialistii care au 500 de puncte in clasamentul FIS al Cupei Mondiale.

31. Kjetil Jansrud (NOR) – locul 21, se califica in mansa a doua.

32. Bode Miller (USA) – la a doua poarta in pozitia lui tipica lasata pe spate da intr-o groapa si cade.

33. Aksel Lund Svindal (NOR) – va fi greu cu calificarea, locul 26.

Revenim la specialisti.

34. Reto Schmidiger (SUI) – bun, locul 17.

Si acum sa vedem.

35. Will Brandenburg (USA) – nu se poate, cade pe sold la al treia poarta. E un schior de legenda. Circula atatea povesti despre cat de rapid merge, dar cand e sa-l vedem, abandoneaza.

36. Jimmy Cochran (USA) – probleme la inceput, unde partia nu mai e chiar buna, dar jos ataca excelent si ajunge pe 16.

37. Alexis Pinturault (FRA) – ce frumos! Perfect chiar si acolo unde ceilalti s-au tot impiedicat in brazde. Locul 8.

38. Patrick Thaler (ITA) – locul 23, o clasare mai buna a facut-o cadou cu o greseala la mijloc.

39. Rainer Schönfelder (AUT) – intotdeauna showul in prim plan, schiaza cu o casca ce arata ca o caciula. Locul 33.

40. Wolfgang Hörl (AUT) – greseala acolo unde a iesit Brandenburg. Apoi nu mai greseste la fel si locul 21.

Nu-i exclus sa se mai califice si schiori dincolo de numarul 40 de start, dar eu ma opresc aici. Marcel Hirscher si Ivica Kostelic sunt in aceeasi pozitie in care s-au aflat dupa prima mansa in Beaver Creek, austriacul conducand cu o zecime. In urma lor Giuliano Razzoli si Felix Neureuther, cu intarziere marisoara –  jumatate de secunda – dar recuperabila. Pe podium zic ca mai pot ajunge si ceilalti adversari care nu au zabovit mai mult de o secunda pe traseu. Mansa a doua incepe la 14:30.

clasamentul primei manse
cronica primei manse
mansa a doua live text
clasamentul final
cronica mansei secunde
declaratii