Arta slalomului

„Sa stii  unde e limita pana la care poti sa risti si sa termini si cursa.” Definitia succinta a micului secret cu care se ajunge la succes in schi in general, dar mai ales in slalom, definitie apartinand lui Thomas Sykora, el insusi fost slalomist de succes, cu 9 victorii de Cupa Mondiala si un bronz olimpic. Aici nu vorbim de jumatati sau sferturi de metru, ci chiar de milimetri. Cunoasterea aceasta este cea care o ridica pe Marlies Schild deasupra tuturor chiar si atunci cand intervalele separatoare nu indica lumi distanta.

Flachau-ul (accentul se pune pe au) a asteptat floarea slalomului feminin pregatit perfect pentru sarbatoarea nesperata. Desi punct fix in programul fetelor pentru o vreme, statiunea austriaca cu partia vizibila de pe autostrada Salzburg-sud a fost taiata sezonul acesta din calendar. Schladmingul gazduieste finalele Cupei Mondiale, aducand Austria la un numar record de curse, motiv pentru care FIS i-a obligat pe reprezentantii republicii alpine sa renunte la una din etapele obisnuite. Flachau a tras batul de chibrit mai scurt. Dar intarzierea iernii dincolo de cercul polar le-a dat ocazia sa reapara en-fanfare, adaugand si baietii la spectacol, prin cele doua slalomuri ce substituie escala in Levi.

In ianuarie Marlies Schild a clacat. Teama de greseala a coplesit-o, crispand-o dincolo de inchipuire. Pe partie am vazut o umbra, care in mansa a doua a si ratat. Anul acesta s-a pregatit mental in prealabil. A constientizat cu luciditate ca nu este imbatabila, ca poate pierde, dar si ca daca vrea sa fie prima trebuie sa atace. Fara teama de consecinte, cu emotiile pitite intr-o debara a sufletului, Marlies a deschis concursul. A testat putin ritmul, l-a prins, si-a acordat zig-zag-ul la el si si-a dat drumul. Nu l-a pastrat chiar pana la capat, dar si asa stacheta fusese plasata foarte sus.

Cand trece linia de finis, se vede in zambetul ei cat de bine a mers. Atunci cand se deschide larg, cu usurarea curgand in valuri amestecata cu fericirea, cursa a fost buna. Zambetul de azi a fost taiat la jumatate. La ultimul viraj mai larg a intrat un pic prea direct si n-a putut impinge cu viteza pe locul drept cu ultima verticala a traseului. A stiut ca acolo a pierdut niste zecimi. Tina Maze i-a dat dreptate. Si slovena a pornit ceva mai lent si a avut nevoie chiar de mai mult timp ca sa intre in ritm. Dar de la timpul intermediar in jos, au inceput sa-i joace picioarele sprintene, accelerand incredibil – distantele intre porti au fost mici, viteza a obligat-o la viraje si mai iuti – si pe final a redus diferenta.

Cu ele s-a mai putut masura doar Maria Höfl-Riesch. Nemtoaica s-a accidentat usor in prima mansa din Courchevel. Medicii i-au recomandat o saptaman de pauza si cum anul acesta nu mai lupta pentru nici un titlu dupa inceputul slab in sezon, m-as fi asteptat sa le urmeze sfatul. Dar Maria iubeste slalomul din Flachau. Partia, atmosfera, publicul, toate impreuna plus victoria de anul trecut au creat o aura in jurul acestei curse, pe care schioara germana n-a vrut s-o piarda. A vazut ca genunchiul tine binisor, ca durerile nu sunt devastatoare si a decis sa concureze. O cursa sigura si curata ce a plasat-o pe locul 3 si cu sanse foarte mari la podium, caci restul plutonului a ramas foarte mult in spate, Kathrin Zettel (locul 4) trebuind sa recupereze un handicap de jumatate de secunda ca s-o intreaca.

Mansa a doua incepe la 19:30.

prima mansa live text
clasamentul primei manse
mansa a doua live text
clasamentul final
cronica mansei secunde
declaratii

Publicitate