Ca in ajun de Craciun

Seara, reflectoare, magie, ninsoare, party. Asa a aratat Flachau-ul marti la coborarea intunericului, cand doar partia a ramas stralucind alba in bezna din jur, scena a unui spectacol magnific. Au lipsit focurile bengale din Schladming, in Flachau sunt interzise, dar echipa de slalom a Austriei a avut grija sa incinga atmosfera prin evolutii si clasari.

Schiul e religie in mica republica alpina. Primele cursuri sunt organizate de gradinite pentru copiii care au implinit 4 ani, la scoala exista cam peste tot o saptamana de schi cu clasa in ianuarie (in timpul scolii, nu al vacantei), firmele organizeaza weekenduri de schi cu angajatii, ce mai, este o institutie in toate sensurile. Poate de aceea cursele de Cupa Mondiala tinute in Austria sunt magnet pentru spectatori. Si daca la prima mansa (15:30) ora locala, lumea mai era inca la lucru, pana la a doua si-au terminat treburile si s-au prezentat masiv, incingand partia cu un brau uman pana hat, dincolo de mijolocul partiei Hermann Maier, eroul locului.

Care la mansa a doua a fost prezent in persoana, alaturi de multe alte foste glorii ale schiului austriac, dintre care le amintesc aici doar pe Annemarie Moser-Pröll, cea mai buna schioara din toate timpurile (inca), cu un numar record de victorii in Cupa Mondiala – 62, obtinute de-a lungul deceniul anilor ’70 si Petra Kronberger, prima schioara invingatoare in toate cinci disciplinele in care se schiaza si astazi, retrasa in ’92, la doar 23 de ani. De fapt pot spune ca nu am mai vazut pana acum curse de schi alpin cu atatia schiori in tribune ca cele din Flachau de anul acesta, baietii luand primul contact cu partia prin intermediul fetelor, facandu-le galerie.

La asa puhoi de public, frumos este sa-i vezi bucurandu-se  si aici trebuie sa coopereze si concurentii. In cazul de fata fetelor nu li se poate reprosa nimic. Toate, si mai bune si mai neexperimentate, au atacat fara rezerve. Punctele au contat mai putin, spectacolul a fost obiectivul aparent al tuturor.

Mai intai Lena Dürr, cea care obtinuse deja in Courchevel cel mai bun timp al mansei a doua, a continuat galopul de patrundere in elita repetand isprava din Franta. Deocamdata trage pentru imbunatatirea pozitiei la start si progresul poate fi masurat in salturi cu prajina. A tras numarul de start 46. Cu el a prins calificarea pentru a doua jumatate a competitie de pe pozitia 27. De unde a urcat pana pe 15 cu performanta avantata a mansei secunda.

Apoi au fost austriecele din concurs. Cat timp una de-a lor castiga, pentru public nu conteaza pe ce loc sunt la final restul favoritelor. Dar e musai sa le ovationeze la trecerea de sosire. Una singura a ratat, Nicole Hosp. Restul n-au vazut numar mai mare de 2 in dreptul lor pe linia de sosire. Si daca Eva Maria-Brem, Anna Fenninger (nespecialiste) si Carmen Thalman (boboaca) nu s-au descurcat sa o depaseasca pe lidera de moment, Michaela Kirchgasser, Kathrin Zettel si Marlies Schild au impins atmosfera spre extaz.

Kirchgasser (locul 6, in urcare de pe 11) a fost alt om decat fata timorata a primei manse, Kathrin Zettel (locul 4, pastrat din prima mansa) a devenit mai agresiva decat am vazut-o vreodata, uitand de stilul ei curat, cuminte, linistit, iar Marlies Schild a combinat din nou magistral riscul cu controlul, stiind cat sa dozeze ca sa castige cu un avans confortabil.

A fost a 30-a victorie a austriecei despre care se spune ca incearca stabilirea unui record de puncte cu care sa castige globul de cristal in acest sezon: maximul. Nu sunt sigura daca obiectivul si l-a fixat ea sau i l-a stabilit presa, dar stiu ca este la 4 victorii distanta de titlul de cea mai buna slalomista din toate timpurile si ca in acest sezon vom asista la doborarea recordului lui Vreni Schneider.

Celelalte doua premiante ale serii fusesera stabilite din prima mansa, in a doua doar schimband locurile. Tina Maze a gresit prea mult pentru a ramane pe treapta a doua. Maria Höfl-Riesch si-a declarat inca o data dragostea pentru aceasta partie pe care nu stie ce inseamna o clasare sub locul 2 si pe care zboara de fiecare data in partea finala. Al doilea timp al mansei (la egalitate cu Kirchgasser, ambele urmate de Schild) e certificatul de garantie al calitatii partiei, ramasa intreaga pana la ultima coboratoare.

Daca disecam timpii in intervalele pe care au fost masurati, mai dam peste o performera surprinzatoare. A treia portiune a fost clar a Mariei, dar primele doua in dreptul cui credeti ca apar? Daca v-ati gandit la Lindsey, ati estimat corect. Americanca, nemultumita de lipsa de zvac din prima mansa, a schiat impecabil pana la al doilea punct de control unde s-a franat singura boxand o poarta peste schiuri. Fara aceasta neglijenta ar fi urcat mai sus de locul 8, care totusi e suficient de bun cat sa o asigure ca va face si Revelionul pe prima pozitie a clasamentului general indiferent de rezultatele celor doua etape tehnice din Lienz.

In Flachau a inceput la un moment dat sa ninga. A continuat si dupa cursa, iar la interviuri, fetele privind la feeria din jur si-au amintit: Ah, si da, cum se spune? Frohe Weihnachten!

prima mansa live text
clasamentul primei manse
cronica primei manse
mansa a doua live text
clasamentul final
declaratii

Publicitate

O părere la “Ca in ajun de Craciun

Comentariile nu sunt permise.