Jubilee si bilanturi

O singura data s-a intamplat sa piarda dupa ce luase conducerea la pauza. In ianuarie in Kitzbühel, cand i-a oferit cu generozitate victoria lui Jean-Baptiste Grange. In rest de fiecare data cand a ramas ultimul in cabina de start a castigat cursa. Incercarile de justificare a rezultatelor pe baza statisticilor din trecut sunt numeroase in articolele de sport. Si daca atunci cand se vorbeste de formatii, unde spiritul de echipa oscileaza in functie de componentii ei, analogiile din schi au un fundament serios. Constanta, labilitatea, experienta, pot fi cuantificate in formule care sa indice probabilitatea relativ acurata a unui anume rezultat.

Ivica Kostelic a fost favorit si inaintea primei manse a slalomului din Flachau, castigarea ei doar ridicandu-i cota la victoria finala. Croatul stie de acum ce trebuie facut pentru conservarea pozitiei fruntase. De data aceasta a fost favorizat si de sorti, finalul gasindu-l tot primul in ciuda piciorului ridicat deja de pe acceleratie. Timpul i s-a apropiat periculos de cel de-al doilea clasat, dar atacul din prima parte a cursei a cantarit pana la urma mai greu. Intre manse declarase ca nu se teme de nici un adversar, trebuie doar sa-si vada el de treaba. Si-a vazut si a castigat pentru a 20-a oara in cariera.

In urma cu zece sezoane, pe o partie din apropiere, bobocul Ivica castiga primul glob de cristal, cel al slalomului, cu victorie in finala in fata lui Bode Miller, celalalt pretendent la trofeu. Miercuri seara a depanat amintiri impreuna cu americanul. Ivica tot din postura invingatorului, Bode (tot?) din cea a petrecaretului zarit dimineata la 6 strecurandu-se spre hotel. Iertare pentru colportarea barfelor, dar acest fapt ar putea explica rapida iesire din cursa.

A doua victorie a sezonului il plaseaza pe campionul en-titre al Cupei Mondiale intr-o pozitie mai avansata decat anul trecut. Are cu 150 de puncte mai mult decat la intrarea in magicul ianuarie. Magic macar in asteptari dupa ce sezonul trecut a obtinut 999 de puncte in prima luna a anului. Acum va fi privat de primele 100 puncte, cele ale victoriei din München, etapa de slalom paralel din capitala Bayern-ului fiind anulata deja in ciuda eforturilor organizatorice care au inclus chiar si transportul de zapada cu tirurile de la aeroport.

Dar Zagreb-ul e confirmat si Ivica se bucura sa apara in fata propriilor suporteri imbracat in tricoul rosu de lider al slalomului. Si cu norocul din nou de partea lui poate va reusi sa-i ia coroana prietenului Andre Myhrer. Suedezul a livrat o mansa a doua perfecta in Flachau. As putea cauta alte cuvinte ca s-o descriu, dar n-as adauga nimic caracterizarii prin perfectiune. N-au contat urmele de pe traseu. Myhrer s-a acomodat fara probleme si le-a urmat de parca ar fi fost sine, nu santuri. A scos cel mai bun timp al mansei si i s-a alaturat lui Kostelic pe podium, asa cum o facuse pe scena cu o seara inainte, cand au improvizat impreuna varianta fara cuvinte a lui Stille Nacht.

Abilitatea aceasta de a folosi urmele in folosul propriu a decis de altfel clasamentul final, dintre primii 6 timpi ai mansei a doua doar Jens Byggmark (al treilea) nefiind invitat la festivitatea de premiere (numai primii 6 clasati au acest privilegiu), din cauza rezultatului mai slab al primei manse.

In rest, mansa a doua doar a ajustat ordinea fruntasilor in clasamentul final, din care a lipsit din nou Manfred Mölgg, la al doilea abandon consecutiv. Felix Neureuther a saltat doua pozitii ajungand langa podium, iar Cristian Deville a topait de bucurie pentru al  doilea rezultat de top 3 al carierei, desi i-a cedat locul lui Myhrer pentru numai doua sutimi.

Austriecii au pierdut podiumul din cauza clasarii doar pe 7 a lui Mafred Pranger in mansa secunda, adancindu-se cu inca un pas in mediocritatea colectiva a echipei. Singura exceptie, Marcel Hirscher, care in prima mansa ne daduse emotii ca s-ar fi molipsit de apatia colegilor, a riscat totul si a pierdut. O intrare in viraj cu doi cm mai sus decat era permis, i-a strecurat poarta sub schi si a abandonat. A ramas pentru perioada Craciunului in fruntea clasamentului general, dar a ratat sansa de a petrece si Revelionul tot acolo. Si i-a dat tricoul rosu lui Kostelic, care e pana la urma cel mai bun slalomist.

prima mansa live text
clasamentul primei manse
cronica primei manse
mansa a doua live text
clasamentul final
declaratii

Publicitate