Din a 112-a incercare

Cand a intrat in Cupa Mondiala, austriecii i-au intins covor rosu si au purtat-o pe brate: iat-o, Anna Fenninger, viitoarea noastra castigatoare a globului mare de cristal la cei doar 17 ani ai ei. Pe vremea aceea nu se stia inca de acontarea trofeului din oficiu de catre alta schioara. Imi amintesc nerabdarea cu care i-am asteptat prezisa stralucire. Neintamplata desigur. Toate distinctiile Cupei Europei si campionatelor de juniori nu valoreaza nimic in intrecerea fetelor mari.

A facut puncte, a patruns uneori chiar si intre primele zece, ba a luat si un podium, dar a ramas o schioara de duzina. Si cruda fiind n-a indraznit sa spuna nu celor care, papusari din umbra, i-au manipulat atele de tanara speranta aflata pe scena schiului mondial. Abia anul trecut a crescut si a zis stop. A renuntat la probele tehnice, s-a concentrat pe cele de viteza, a terminat constant intre primele 10, a urcat de doua ori pe locul 3, podiumurile numarul 2 si 3, si a iesit campioana mondiala la super-combinata.

Cu punctele multe stranse si-a facut loc pe prima pozitie intre concurentele mai slabe din probele tehnice. Numarul 31 la start, cat sa nu porneasca fara nici o sansa. Iar iarna aceasta a inclus si slalomul urias intre probele ei regulate, in timp ce in super-urias a batut fara oprire la poarta performantei, fiind singura ce i-a dat emotii lui Lindsey Vonn in cele doua etape de pana acum. A crezut ca acolo va rabufni si va sparge gheata cu victoria initiala.

In slalomul urias dupa locurile 4 si 6 de pana acum si-a dorit doar un podium, caci si aici invingatoarea este mai tot timpul stiuta dinainte si daca ea rateaza sunt cel putin alte doua care sa-i ia locul. Soarta a vrut altfel. In mansa a doua a uriasului din Lienz, partia a ramas toata in umbra. O umbra albastra si uniformizanta, ce a ascuns capcanele de la suprafata pistei si a transformat competitia intr-o proba de curaj si un test al echilibrului.

N-a existat concurenta care sa dea doar peste suprafata neteda pe linia aleasa de schiat. Surprizele nu tocmai placute ce le-au iesit in cale le-au descumpanit pe majoritatea concurentelor. Doar cele mai bune au atacat netinand seama de salturile bruste trecute inopinant pe foaia de parcurs. Iar dintre ele majoritatea au trebuit sa incheie un compromis pana la urma, dand zecimi de secunda in schimbul ramanerii pe traseu.

Italiencele, care in general se antreneaza foarte mult pe zapada tare si inghetata, au facut fata cu brio provocarii. Patru dintre ele s-au vazut pe lista primilor sapte timpi ai mansei a doua. Cele mai rapide, pustoaicele Irene Curtoni si Sabrina Fanchini, beneficiare ale unui start timpuriu, cu zapada mai neteda, dar nelipsite de merite, caci de vazut pe unde merg n-au vazut nici ele.

Federica Brignone si un alt nume nou promovat de Italia, Lisa Magdalena Agerer au incheiat aceasta grupa a performerelor, Federicai rezultatul aducandu-i primele puncte dupa cele doua abandonuri precedente, si nu putine, ci 80, rasplata locului secund.

La mijloc, intre cele patru italience, au intrat timpii Jessicai Lindell-Vikarby, cu noi sperante de revenire la varf dupa accidentarea de acum aproape trei ani din Val d’Isere, al Annei Fenninger, cu cel mai frumos finis, pe o linie foarte directa pe abrupt, unde viteza ridicata n-a impiedicat-o sa prinda toate virajele exemplar purtand-o spre victorie si al Tessei Worley, care asa cum am pronosticat dupa prima mansa a lasat tandaleala pentru alte ocazii si a atacat cu foc, urcand si ea pe podium pentru prima data in acest sezon.

Brignone si Worley sunt candidatele asteptate sa-i ia locul Viktoriei Rebensburg cand aceasta rateaza si astazi au dat-o jos de pe podium. Nemtoaica a facut o cursa incantatoare pana pe abruptul final, unde viteza prea mare i-a venit de hac si a obligat-o la un ocol urias, inregistrand un „esec”, eticheta pe care a pus-o chiar ea pozitiei a patra.

Lindsey Vonn in schimb a fost mai mult decat fericita de locul 5 ocupat tot asa dupa greseli in a doua jumatate a cursei, greseli in ciuda carora le-a depasit pe austriecele ce erau pe podium la pauza, Liz Görgl – prea cuminte, si Stefanie Köhle – curajoasa si neinhibata, dar cu erori.

Cu prima victorie de Cupa Mondiala in a 112-a cursa a ei, Anna Fenninger a urcat pe locul doi atat in clasamentul general, condus mai departe autoritar de Lindsey Vonn, cat si in cel al slalomului urias, unde pe primul loc ramane Viktoria Rebensburg.

prima mansa live text
clasamentul primei manse
cronica primei manse
mansa a doua live text
clasamentul final
declaratii

Publicitate