Iarna la incubator

Lienz (pronuntat Lienţ) este un orasel de la poalele din sud ale Alpilor, care s-au indurat si i-au dat o panta buna de schiat care sa troneze deasupra lui. La sud fiind, e scaldat in exces de soare. La sud fiind, iarna n-a apucat sa ajunga acolo decat in trecere, prea ocupata cu inzapezitul crestelor si al versantilor nordici. Asta inseamna ca Lienzul a ramas practic fara nea. Dar cu frigul nocturn si cu enorm de multa munca organizatorii s-au descurcat. Astazi ei au intampinat circul alb cu un strat uniform de 30-40 cm de zapada intarita, toata iesita prin tevile tunurilor insirate de-a lungul pistei. Asa ca idee, pentru prepararea ei s-a muncit de la inceputul lui decembrie timp de 15 ore pe zi.

Unii oaspeti si-au exprimat ingrijorarea vazand peisajul de primavara timpurie ce domneste imprejurul fasiei albe. Daca nu pentru azi, atunci pentru maine cand se va schia in partea de jos si cand temperaturile vor fi mai mari decat astazi. Cei care au preparat partia sunt totusi convinsi de calitatea muncii lor si prima mansa a slalomului urias feminin de astazi nu i-a contrazis. Partia a ramas tare, micile santuri neimpiedicand performanta celor cu putinta, chiar si la numere mari de start.

Pentru fete a fost prima intalnire din acest sezon cu zapada uscata produsa artificial. Cu totul alte conditii decat cele din cursele precedente, ce necesita un stil diferit de atac. E nevoie de multa agresivitate si actiune, altfel schiurile tind sa se ingreuneze, refuzand alunecarea cursiva. Fetele finute au ramas imediat in urma, pierzand fara erori cam o secunda fata de favorita confirmata, Viktoria Rebensburg.

Nemtoaica a ajuns in frunte fara sa se intrebuinteze, schiind curat, in stilul ei direct, unic printre schioarele de urias. O coborare relaxata si aparent fara efort, care poate tocmai de aceea a fost cat pe ce sa fie depasita. Si nu de una din principalele adversare Elisabeth Görgl, Federica Brignone sau Julia Mancuso, desi toate trei pastreaza sanse la victorie dupa manse in care au tras tare si in care au recuperat timp pe final.

La doar o sutime in spatele campioanei olimpice se afla cvasi-necunoscuta Stefanie Köhle, ajunsa aproape pe primul loc cu numarul de start 24. Austriaca e la prima mansa remarcabila, dar tendinta in acest sezon este de evident progres, dupa locurile 16 si 9 in primele doua etape. A mers de parca pana acum ar fi avut interdictie la schiat si adevarul e ca zapada cea mare din Courchevel a impiedicat-o sa se avante mai devreme. I-a fost si foame si sete de concurs si a schiat ca scapata dintr-o colivie. Mansa secunda va fi totusi grea, va avea mult de pierdut si reactia ei la noua postura din care va porni in cursa nu poate fi prezisa.

Sanse la podium mai are si Anna Fenninger, cea mai buna schioara pe a doua jumatate a traseului – cu o jumatate de secunda mai rapida decat Viktoria Rebensburg, handicapul fata de prima pozitie numarand doar 23 de sutimi dupa o greseala mare in partea superioara a traseului.

Intre cele sase pretendente la flori si medalii si restul lumii este o mica bresa. Printre fruntasele plutonului urmaritor le regasim pe Lindsey Vonn – o greseala la mijloc, Tessa Worley – mansa de siguranta, Maria Höfl-Riesch – cea mai buna cursa de slalom urias din acest sezon. Fara greseli ale primelor sase nu vor ajunge pe podium, dar vor lupta ca sa si-l apropie cat mai mult.

Iar noi ne vom bucura sa le urmarim de la 14:30 in cea mai imprevizibila mansa secunda a acestui sezon.

prima mansa live text
clasamentul primei manse
mansa a doua live text
clasamentul final
cronica mansei secunde
declaratii

Publicitate