Numaratoarea inversa

Sapte, sase, cinci, patru, trei… se aude strigat in cor din piepturile jurnalistilor ce asteapta momentul in care o vor putea celebra pe noua cea mai buna slalomista a lumii. Si contorul scade cu precizia secundelor batute in intervalul dintre ani. Cursa si victoria. Obsesia pentru recorduri, caci nu e doar numarul de slalomuri castigate de o singura sportiva (Vreni Schneider – 34)  in joc, ci si numarul de victorii dintr-un sezon (Janica Kostelic – 8), ba chiar si unele foarte personale: numarul de victorii consecutive la inceput de sezon, era 3, acum e 4, numarul maxim de victorii in familie (Benni Raich – 35) a cuprins toata lumea. Marlies Schild este acum la bornele 31, 4, 4, 33 in lupta pentru doborarea tuturor recordurilor mentionate mai sus.

Se zice ca tinteste sa castige tot in acest sezon. Se interpreteaza. Atunci cand e intrebata de obiectivele sezonului anunta ca vrea doar sa mearga bine si sa se bucure de slalom. Obiectivele adevarate sunt la slalomul urias. Dar reporterii nu se abat de la ideea initiala. N-ar vrea sa castige toate cele 10 slalomuri? Marlies nu poate, nu stie, nu vrea sa minta. Sigur ca i-ar placea. Si asa ne trezim cu obiectivul inventat. Caci cui nu i-ar placea sa castige tot?

Austriaca e o fata cu capul pe umeri. Se bucura de victoriile care vin, incearca sa mai prinda si altele din zbor. Usor nu este. Ba chiar de la o cursa la alta devine tot mai greu. E favorita de fiecare data si pentru ratarea victoriei e suficienta o dezechilibrare sau o abordare prea calma. Iar dupa ce castiga prima mansa si ramane ultima la start, ea singura trebuie sa decida. Sa atace si sa riste abandonul sau sa fie prudenta? Si cat de prudenta isi poate permite sa fie?

Asa se ajunge la manse ca cea din Aspen sau din Lienz, tacticizate la extrem. Ca si in prima parte a concursului, in Lienz a zbughit-o spre vale pe platul median si a coborat abruptul final cu frana de mana trasa. Idee poate buna, multe fete incurcandu-se acolo. Aproape toate chiar. Pe masura ce competitia a avansat intre specialistele probei, prima jumatate a treseului a fost strabatuta briliant pentru ca apoi lumea ba sa se impiedice, ba sa se inzapezeasca pe undeva, pierzand viteza.

Si daca Christina Geiger (pricopsita cu o zi inainte cu o raceala) sau Kathrin Zettel au limitat intinderea erorilor, pastrand clasarea primei manse sau chiar urcand cateva locuri, Manuela Mölgg, Maria Höfl-Riesch si Lindsey Vonn au alunecat aproape mai repede in clasament decat pe panta finala. Toate au lasat-o pe Mikaela Shiffrin sa se bucure neincrezatoare de locul fruntasului. Ca intr-un scenariu hollywoodian de calitate indoielnica.

Tanara americana asupra careia am atras atentia in Aspen e practic un copil. Are 16 ani. La varsta ei nu exista aproape 17, chiar daca ii implineste in martie. In intrecerile de la categoria ei de varsta si-a invins colegele de generatie cu cate 10-11 secunde pe mansa. In intrecerile senioarelor americane le-a suflat titlul. In Cupa Nor-Am (intrecerea similara Cupei Europei de peste ocean) a castigat aurul la slalom si trei bronzuri: urias, super-combi si total.

I-a mai ramas de cucerit doar nivelul cel mai inalt al schiului alpin: Cupa Mondiala, Campionatele Mondiale si Jocurile Olimpice. A inceput cu Cupa Mondiala la finalul sezonului trecut in Spindleruv Mlyn. Nu s-a calificat. La finale n-a avut voie. A revenit anul acesta in Aspen. Si daca la slalomul urias mai are de progresat, in slalom e deja fantastica. Un pic inconstanta, dar fantastica. Locul 8 din Aspen a fost urmat de doua abandonuri in Courchevel si Flachau.

Asa a ajuns in Lienz. Un salt major pe locul 12 cu numarul 40 de start, si magia celei mai rapide manse in partea a doua. Mai iute ca o zvarluga. Veronika Zuzulova fusese zvarluga inaintea ei. Dar nu viteza e cea mai impresionanta, ci stilul foarte matur, asemanator un pic cu al lui Marlies. Si puterea dincolo de varsta frageda.

Acum se speculeaza deja. A invins-o pe Marlies in mansa a doua! Intr-adevar, Marlies a avut doar al treilea timp, dar asta a fost strategia de asigurare a victoriei. E Mikaela Shiffrin aproape la fel de buna ca Marlies? Sigur nu. Ar putea-o invinge? Posibil, desi improbabil. In curse fara miza, Marlies ar castiga de 100 de ori din 100. In Cupa Mondiala, unde presiunea va creste prin anuntarea ca sigur al fiecarui triumf, e posibil ca la un moment dat Marlies sa nu mai atace suficient in mansa a doua.

Dintre performerele etapei ne surade Tina Maze in singura proba in care merge cum isi doreste in acest sezon. Slovena a fost singura ce a schiat fara greseala in afara deja mentionatelor Shiffrin, Zuzulova si Schild. Cu lejeritate, cu curaj si dexteritate. Si a ajuns pentru a doua oara consecutiv pe podium. Pe treapta a doua, acolo unde sta si in clasamentul probei, unde are insa doar jumatate din punctele lui Marlies. Iar austriaca si-a coborat coechipiera Anna Fenninger de pe locul 2 din clasamentul general, apropiindu-se la mai putin de 200 de puncte de Lindsey Vonn. Nu ca ar avea sanse s-o intreaca, dar e interesanta intrecerea de la locul 2 in jos. Primul se pare ca e deja rezervat.

prima mansa live text
clasamentul primei manse
cronica primei manse
mansa a doua live text
clasamentul final
declaratii