Favoritii intre ei

Aceasta e de departe cea mai mizerabila iarna la care asist de cand scriu despre schi. O iarna in care numai organizator de curse de schi alpin sa nu fii. Cum au reusit sa tina croatii partia din Zagreb e greu de imaginat. Pista e alba, dar in rest predomina amestecul brun-cenusiu al acestui non-anotimp ce ne moaie aripile de iubitori ai zapezii. Dupa ce in ultimele zile a tot plouat, ca sa ramana macar o vreme tare, s-a presarat multa sare pe pista. Saramura de zapada, care dupa 30 de schiori a lasat partia ca un camp rascolit de obuze.

Nu e de mirare ca pentru mansa a doua nu s-a calificat nimeni cu numar la start dincolo de 40, asa ca in slalomurile de pana acum. Aparent partia s-a deteriorat foarte rapid. Primii 10 concurenti s-au clasat fara exceptie in urma tuturor celor porniti inaintea lor, in cazul in care au reusit sa termine. Jean-Baptiste Grange a fost ghinionistul la care eroarea a generat alta eroare pana cand n-a mai rezistat pe traseu.

Insa nu vom sti cu siguranta daca ce a rezultat e un clasament al numerelor de start. Fiindca favoriti au fost exact norocosii ce au tras primele trei numere. Asa cum era de asteptat, Andre Myhrer si Ivica Kostelic au alunecat fara greseala pana jos, despartiti de doar 2 sutimi. Marcel Hirscher a fost un pas mai departe de perfectiune, incepand cu o eroare, dar tot s-a grabit mai tare decat cei doi (fix cu o zecime mai tare), datorita parcurgerii abruptului final cu risc maxim.

La sfarsit austriacul a ramas rezervat, tinandu-se departe de entuziasm. Stie ca in mansa a doua el va fi cel ce va trebui sa schieze prin transeele tuturor adversarilor sai. Experienta spune ca sanse la podium mai au doar doi schiori, singurii ce au pastrat handicapul sub o secunda: Felix Neureuther si Cristian Deville.

Ted Ligety, superb peste santurile suprapuse, a pierdut peste o secunda jumatate, in timp ce Mario Matt, cu o greseala mare pe final are de recuperat aproape doua secunde. O intarziere cu care la vremea la care a coborat a sperat probabil doar sa se califice. In conditiile de azi e pe locul 7.

Sa nu uitam totusi ca anul trecut Mattias Hargin a prins podiumul din pozitia de deschizator al mansei a doua (ultimul calificat).

prima mansa live text
clasamentul primei manse
mansa a doua live text
clasamentul final
cronica mansei secunde
declaratii

Publicitate