Olandezul zburator

Nu e nici o greseala. Cupa Mondiala la schi alpin are un olandez si zboara nu alta. Marcel Hirscher, tanarul rebel ce a repus schiul austriac in varful competitiei intinsa pe durata fiecarei ierni, e doar pe jumatate austriac. Tatal si in acelasi timp antrenorul, e clar nativ al micutei republici alpine. Dar mama e olandeza sadea, iar presa de „acasa” s-a trezit cu un mic adaos la paginile de sport, cand si cand, despre puiul lor de cuc, care nu patineaza, nu inoata, nu joaca fotbal, ci schiaza!

Trebuia sa fie de fapt sarbatoarea lui Ivica Kostelic, dar tot sarbatoarea croatului trebuia sa fie si in urma cu un an si in celelalte doua dati cand a ajuns pe podium, insa cea mai inalta treapta i-a ramas refuzata. Zagrebul a trimis 18000 spectatori sa-si incurajeze favoritul si trebuie spus ca croatii sunt un pic fanatici cand vine vorba de sport. Anul trecut, dupa ce Ivica a castigat pentru prima data in cariera marele glob de cristal, un esalon intreg de fani entuziasti a iesit pe partia Sljeme si l-a sarbatorit schiind la bustul gol. Acum Ivica l-a avut si pe presedintele tarii de fata, plus o sumedenie de alta lume importanta printre suporteri.

Degeaba. Pe partie a ramas singur. El, santurile din jurul portilor si obligatia de a nu abandona. Precautia a fost sinonima cu esecul, caci slalomul are prea multi concurenti bataiosi, nedispusi sa-i ierte lipsa de agresivitate. Anul acesta nu l-a intrecut doar unul, ca pana acum, ci chiar doi. Macar si-a pastrat tricoul rosu, de lider al disciplinei, in care s-a prezentat mandru in fata compatriotilor.

Prima mansa se dovedise a fi o cursa a numerelor de start si fruntasii s-au temut putin ca in partea a doua degradarea partiei va fi si mai brutala. Dar, poate si din cauza scaderii temperaturii odata cu lasarea intunericului, pista a rezistat ceva mai bine. Nu suficient cat sa le permita celor mai buni sa iasa din nou in evidenta – cel mai bun timp al fost obtinut de al 21-lea concurent al primei manse, francezul Steve Missillier, performanta cu care a urcat pana pe 6 – dar destul cat sa le ofere primilor cinci concurenti sansa de a-si apara rezultatul primei manse.

Un Missilier incredul a asistat la neputinta adversarilor porniti dupa el, dar cand sa inceapa sa spere la o performanta cu adevarat remarcabila, cei mai buni s-au dovedit de neclintit din olimpul lor de asi despartiti de aproape o secunda de tot restul adversarilor. Secunda-tampon pentru amortizat inclusiv erorile de pe traseul plin de gropi. Nici unul n-a mai mers perfect, greu de asteptat asa ceva la salbaticia unei manse mai rapide, pe un teren cu hartoape.

Cristian Deville, a ramas langa podium, fericit ca a salvat iesirea de pe traseu. Andre Myhrer, mai putin bucuros de rezultat, a coborat de pe 2 pe 5, in principal din cauza neadaptarii stilului la santuri. Suedezul isi bazeaza pozitia perfect balansata pe distanta nu chiar neglijabila dintre schiuri. A fost ca un tren rusesc pe sinele inguste ale Europei.

Arta schiatului pe urmele altora ne-a predat-o Felix Neureuther. Baiul cu santurile este ca fie le tai si te hurduci, fie trebuie sa-ti revizuiesti ritmul propriul pe cel iesit din combinatia sapata de ritmurile tuturor celor ce au schiat inaintea ta. Neamtul n-a avut treaba cu nici una din variante. A mers lin si de-a dreptul, ignorand banda adancita de ceilalti, dar s-a acordat perfect si balansului impus de urmele vechi. O singura jumatate de pirueta intinsa larg in jurul unei porti n-a mai contat in tabloul de erori ale adversarilor.

Doar un schior din cei trei mai rapizi decat el in prima mansa n-a putut ingenunchea. Pe olandezul zburator, si partea cu zborul nu-i nici ea exagerare in scopul cresterii impresiei artistice. Marcel Hirscher a schiat ca la proba de movile. Viraje scurte, pozitie compacta, schiuri ramase fara suport inaintea schimbarii directiei, petrecuta neobisnuit de des in aer. Nu tocmai lectia de slalom tipica, dar una extrem de eficienta si potrivita suprafetei neregulate. Si numai buna sa revina in fruntea clasamentului general al Cupei Mondiale cu a treia victorie a sezonului, intr-o iarna in care doar Kostelic si Ligety se mai pot lauda ca au invins repetat, de cate doua ori fiecare.

prima mansa live text
clasamentul primei manse
cronica primei manse
mansa a doua live text
clasamentul final
declaratii

Publicitate