Primul strop dupa seceta de trei ani

Coborarea din Bad Kleinkirchheim a fost dificila. Clar peste media coborarilor din circuitul feminin. In introducerea cursei ar trebui sa prezint pasajele cheie, dar care portiune de pe traseu n-a fost decisiva? Cabina de start n-a fost un loc recomandat celor cu rau de inaltime, asa de abrupt a cazut partia imediat sub ea. Cel mai abrupt start al unei coborari feminine, conform informatiilor oferite de colectionarii de statistici. Acolo s-au plantat doua porti, una in stanga, una in dreapta (din punctul nostru de vedere), o combinatie stransa ce a taiat enorm din viteza care s-ar fi prins altfel in continuare. „Mai mult o sicana” a caracterizat-o Liz Görgl dupa antrenamentul oficial.

S-a si votat intre schioarele de elita daca le place sau nu, rezultatul a fost impotriva, dar Skaardal a ignorat cererea concurentelor. De anul acesta s-a introdus dreptul schiorilor, ca-s fete sau baieti, la exprimarea oficiala a opiniei legate de traseu, printr-un reprezentant ales. Lara Gut a fost vocea specialistelor de viteza, dar cum combinatia nu a atentat la siguranta, ci dimpotriva, a fost gandita pentru a o garanta, prin reducerea vitezei, demersul fetelor n-a avut ecou la comenduire.

Sub acea combinatie insa, au incetat restrictiile de viteza. Pe un traseu relativ abrupt si lipsit de semnalizarea curbelor periculoase, mai mult de un sfert din concurente n-au stiut sa aleaga viteza potrivita si s-au trezit zburand vioi pe langa porti, in partea din exterior. Ascunderea fanioanelor dupa damburi n-a ajutat nici ea la ramanerea in cursa. Dificultatea a sporit si prin variatia terenului. Pe al doilea sfert s-a alunecat in pozitie aerodinamica, apoi pista s-a scurs la vale intr-un jgheab rotit ametitor, pentru ca finalul sa mai incline de doua ori panta, primul abrupt fiind de trecere in traversa spre cel de la finis, cu intrarea in unghi aproape drept fata de directia de pana atunci. Iar cireasa de pe tort a fost lungimea, nu numai fetele mai firave trecand linia de sosire intr-un simulacru complet neconvingator al pozitiei ghemuite, cu muschii durerosi ai coapselor arzand de efort si incapabili sa mai sustina indoirea picioarelor.

Dupa hotararea aratata la inceput de sezon, am asteptat-o pe Lindsey sa-si invinga cu usurinta adversarele. Americanca, slabita de o saptamana de boala, a inceput insa cu o greseala grava la sicana. Si-a consumat mare parte din rezervele de energie salvandu-se de la abandon. Apoi a atacat si trebuie spus ca de acolo mai departe a infaptuit minuni, recuperand 4 zecimi din 8, dar a si gresit enorm. Practic a coborat din greseala in greseala, fiecare turnand un strop suplimentar de nesiguranta in picioarele liderei Cupei Mondiale. Prea mult, nu numai pentru victorie, ci si pentru podium, pe care l-a ratat pentru 5 sutimi.

Nu a fost prima infrangere a americancei de cand a inceput sa domine disciplina. Maria Höfl-Riesch (in acest weekend absenta motivat din cauza unei gripe) a invins-o repetat, Anja Pärson a avut si ea momentul ei de glorie, la fel ca Julia Mancuso. Dar de aproape trei ani, nici o austriaca nu mai urcase pe cea mai inalta treapta a podiumului in aceasta proba. De la victoria din Bansko a Andreei Fischbacher in februarie 2009. Seceta usturatoare pentru natiunea ce se vrea regina schiului alpin. In Bad Kleinkirchheim Fischi si-a ratat sansa cu o greseala mare la inceput, necompensata de perfectiunea restului coborarii.

Purtatoarea sperantelor natiunii in care schiul e ca aerul era oricum alta, Anna Fenninger inflacarand spiritele dupa obtinerea celui mai rapid timp la antrenament. Dar exact aceasta inflacarare a fost acuzata de micuta Anna la finalul cursei de locul 10. A gresit pentru ca nu s-a putut concentra. Nu s-a putut concentra fiindca au asaltat-o supoterii entuziasti inainte de cursa.

Asa a intrat pe fir a treia candidata austriaca la victorie. Nimeni n-a schiat complet fara greseala, dar cel mai mult s-a apropiat de acest calificativ coborarea Elisabethei Görgl. Doar inceputul nu i-a fost tocmai perfect. In rest a atacat unde n-a pedepsit-o traseul si a dozat in curbele stranse, intr-o combinatie tactica stralucita. A castigat aducand multimea spectatorilor la nivelul maxim al exuberantei, victorie ce a urcat-o pe 2 in clasamentul probei.

Inaintea ei paruse imbatabila Julia Mancuso. Americanca e buna de cate ori se schiaza pe partii unde se cere obligatoriu cutezanta. Cu parul falfaind de sub casca la viteza maxima, fara compromisuri tactice, Jules a scos un timp excelent pentru greseala facuta – coincidenta – in acelasi S ca si lidera de la momentul respectiv, Fabienne Suter. Elvetianca a afisat si ea bucuria schiului pe o partie necroita pentru oricine si a urcat pe al doilea podium de viteza consecutiv, dupa super-G-ul din Beaver Creek.

61 de concurente s-au inscris la start, 43 au incheiat coborarea. A 43-a, Edit Miklos. Fata noastra care schiaza de un an pentru Ungaria. La plusuri, poate pune faptul ca a terminat o cursa prea dificila pentru aproape o treime dintre adversare. La minusuri, aceeasi lentoare pe pasajul de alunecare pura, unde a pierdut trei secunde, dar si distanta mare inca fata de top30 in partea tehnica, unde s-au dus alte patru.

comentariul live text
clasamentul etapei
declaratii