Slalomul urias masculin din Adelboden – Hirscher il ia din nou pe Ligety

Intrebare de suma maxima pentru „Vrei sa fii milionar”: ce escale nu au lipsit niciodata din calendarul Cupei Mondiale de la infiintarea ei incoace? Sunt trei. Wengen si Kitz desigur, langa ele aflandu-se si Adelboden. Locul unde se opresc astazi baietii, singurul „clasic” original ce ofera un slalom urias si nu orice slalom urias, ci cel mai dificil din circuit. Motiv pentru care elvetienii vin in numar mare sa-i vada pe schiori chiar si atunci cand favoritii lor nu coincid cu favoritii cursei.

Care sunt cei pe care-i stim de la etapele anterioare. In primul rand Ted Ligety, care are o socoteala si cu partia, anul trecut a intrerupt aici sirul victoriilor, dar si cu adversarii care-i tot contesta statutul de rege al probei. Mai ales Marcel Hirscher, austriacul impertinent, ce nu tine seama de experienta si distinctiile tovarasilor de concurs si i-a depasit pe toti in clasamentul general. Plus restul celor prezenti pe podiumurile sezonului si castigatorii de anul trecut Richard si Svindal), victorie ce a creat automat o relatie speciala cu partia, ce-i va ajuta astazi in cursa.

Asta desigur daca se va tine. Toata Europa a fost afectata de valul de caldura din ultima vreme. Adelboden-ul a avut asa: mai intai lipsa de zapada, suplinita de cea artificiala in clipa in care a inmugurit gerul. Apoi s-a incalzit. Apoi au venit ploile. Si-a plouat, si-a plouat, cam ca la Noe. Si toata zapada aia batuta fulg artificial langa fuld artificial a inceput sa planga. Alaltaieri s-a pornit vijelia. Ieri a nins. 80 de cm de zapada adevarata. Ceea ce nu-i rau, veti gandi poate. Dar cu flescaiala de la baza, cum sa intre ratracurile peste ea?

Nu stiu exact cum au planuit organizatorii sa procedeze, stiu ca Wengen-ul unde s-au anulat ceva curse de Cupa Europei din aceleasi motive le-a trimis o garnizoana de soldati, ca s-a muncit toata noaptea si om vedea ce s-a reusit la 11:30. Eurosport transmite ambele manse live. FIS ne pune la dispozitie clasamentul actualizat live.

Elvetienii au vrajit chiar si niste gheata pe traseu, injectandu-l cu apa si bazandu-se pe temperaturile scazute din timpul notpii.

1. Kjetil Jansrud (NOR) – nu s-a asteptat sa fie asa inghetat, a derapat de cateva ori.

2. Cyprien Richard (FRA) – sus ceva mai lent decat norvegianul, dupa ce derapeaza puternic intr-un viraj, jos prinde ritmul si trece in fata cu un avans de 7 zecimi.

3. Philipp Schörghofer (AUT) – inceput senzational pe traseul setat de antrenorul austriac, dar un moment de relaxare il prinde pe o denivelare, e aruncat in sus si cade pe spate.

4. Ted Ligety (USA) – doar putin mai lent decat austriacul si cum termina cursa, il depaseste clar pe Richard. 86 de sutimi avantaj.

5. Marcel Hirscher (AUT) – nemaipomenit spectacol. Sus ramane cateva sutimi in urma lui Ligety. Pasajul de trecere pe panta abrupta de deasupra stadionului il abordeaza extrem de direct, cronometrul trece rapid pe verde cu 3 zecimi avantaj. Curba de iesire la vedere a fost foarte larga, dar timp a pierdut abia odata cu unul din bete, smuls din mana de o poarta, si a pastrat doar 7 sutimi din avans. La final mai intai a ridicat pumnul gol in aer si apoi s-a apucat de el alinand durerea.

6. Aksel-Lund Svindal (NOR) – ultimul, peste doua secunde si jumatate intarziere.

7. Thomas Fanara (FRA) – multe greseli, pe final nu mai are putere, locul 5.

8. Marcus Sandell (FIN) – sus mai rapid decat Hirscher, dar la intrarea pe abrupt e deja epuizat si renunta la atac. Locul 6.

9. Fritz Dopfer (GER) – ce pacat! Mai rapid decat Hirscher la toti timpii intermediari, nimereste perfect intrarea pe abrupt, curbe ca desenate, dar se dezechilibreaza inainte de final, cade si rateaza ultima poarta.

10. Hannes Reichelt (AUT) – greseala mare imediat dupa mijloc unde e obligat la ocoluri mari in cea mai putina inclinata portiune a traseului, din cauza ei coboara pe locul 5.

11. Massimiliano Blardone (ITA) – lupta cu schiurile naravase, le tine bine in frau, sus nu e suficient de rapid, dar panta finala e perfecta si acolo se apropie de Hirscher la 3 zecimi. Locul 3.

12. Davide Simoncelli (ITA) – nedispus la risc total, locul 7, aproape doua secunde intarziere.

13. Ivica Kostelic (CRO) – lipsit de lejeritatea din slalom. Aici lupta, iar bustul ii este de prea multe ori nesincronizat cu picioarele. Dar cu o cursa destul de curata nu intarzie mai mult de o secunda si jumatate, suficient pentru locul 5.

14. Alexis Pinturault (FRA) – pe prima jumatate e la fel de rapid ca Ligety, apoi o ia si el pe ocolite, exact la fel ca Reichelt si pierde imediat un minut si jumatate, la care mai adauga jumatate pe abruptul final. Locul 10. Pacat de greseala.

15. Carlo Janka (SUI) – e prima data dupa multi ani cand elvetienii nu s-au putut antrena in Adelboden inainte de cursa, motivele le gasiti in introducerea la cursa. Janks sufera mai departe de dureri mari de spate, motiv pentru care va renunta la apararea titlului in super-combinata din Wengen. Azi face tot ce poate, adica locul 10.

16. Romed Baumann (AUT) – pe prima jumatate e cel mai rapid, apoi nu reuseste sa pastreze ritmul ridicat si ramane la o secunda si jumatate in urma. Locul 5.

17. Didier Cuche (SUI) – e ceva mai greoi decat sezonul trecut, dar foloseste experienta pentru a castiga timp pe final. Locul 6 o sutime in spatele lui Baumann.

18. Benjamin Raich (AUT) – incepe cu o dezechilibrare, dar apoi merge din ce in ce mai bine si prinde locul 5, un pic peste o secunda in spatele lui Hirscher.

19. Bode Miller (USA) – derapeaza imediat dupa start si rateaza o poarta, se intoarce sa schieze, dar pana la urma renunta.

20. Steve Missillier (FRA) – excelent, prinde spilul partiei, are ritm bun si urca pe locul 4.

21. Gauthier de Tessieres (FRA) – locul 18.

22. Matts Olsson (SWE) – un bun loc 10.

23. Manfred Mölgg (ITA) – locul 20.

24. Marc Berthod (SUI) – derapeaza pe gheata pana sub urmatoarea poarta de pe traseu.

25. Ondrej Bank (CZE) – 18.

26. Leif Kristian Haugen (NOR) – 22.

27. Giovanni Borsotti (ITA) – 15.

28. Jean-Philippe Roy (CAN) – iese.

29. Tim Jitloff (USA) – 23.

30. Sandro Viletta (SUI) – ridica la 20% procentul abandonurilor.

31. Didier Defago (SUI) – abandon

32. Beat Feuz (SUI) – 24

33. Andre Myhrer (SWE) – abandon

34. Tommy Ford (USA) – abandon

35. Daniel Albrecht (SUI) – abandon

36. Jean-Baptiste Grange (FRA) – ploua cu abandonuri aici. Urmatorul.

37. Thomas Frey (FRA) – 25.

38. Alexander Ploner (ITA) – sarabanda abandonurilor continua.

39. Will Gregorak (USA) – si inca unul.

40. Truls Uve Carlsen (NOR) – idem.

Ligety si Hirscher s-au ridicat la inaltimea asteptarilor, oferind cele mai bune curse, cu un plus volatil pentru austriac. Doar Massimiliano Blardone s-a putut apropia de ei si pastreaza inca sanse la victorie. Mansa decisiva incepe la 14:30.

clasamentul primei manse
mansa a doua live text
clasamentul final
cronica etapei
declaratii