Dramolete

S-a intamplat. 19 podiumuri consecutive, dintre care 14 victorii, avusese Lindsey Vonn in super-G pana in Bad Kleinkirchheim, pe al 20-lea insa l-a ratat. Nu pentru cateva sutimi amarate, asa cum se intamplase in coborare cu o zi in urma. Peste o secunda si jumatate a pierdut americanca si asa o intarziere cere explicatii. Lindsey a fost slabita, asta e clar, boala face ravagii in rezervele de energie ale oricarui sportiv. A dus-o timp de o saptamana mai mult pe picioare, tinand sa ia startul si in Zagreb, fara sa manance bine, cursa urmata de antrenamente oficiale zilnice pe o partie grea.

In plus pista din Bad Kleinkirchheim si traseul setat pe ea au fost extrem de dificile tehnic. Daca e sa luam cursele cu adevarat grele din circuitul feminin, nu putem sa nu observam antipatia pe care le-o arata Lindsey. A criticat (demult de tot) coborarea din St. Anton, nu s-a impacat cu partia mondiala din Garmisch-Partenkirchen, dar a castigat coborarea olimpica si super-uriasul din Beaver Creek. Cum are motivare medicala pentru aproape absenta (locul 18 cam e echivalent cu tras chiulul) din super-G-ul austriac, nu vom sti niciodata cu siguranta de ce a mers prost. Doar ca s-a intamplat si si-a stricat seria.

Dificultatea tehnica a favorizat schioarele mai talentate in strangerea virajelor. Elvetiencele isi demonstrasera deja apetenta pentru partii dificile in Beaver Creek si prima dintre ele care a luat startul a fixat deja borna de la granita podiumului. Fränzi Aufdenblatten a luat fiecare viraj asa cum a trebuit si a demolat timpii antecoboratoarelor. De ea s-au impiedicat fetele ce au urmat chiar si atunci cand au facut curse fara greseala.

Pana la Tina Maze. Slovena a trecut pe la toate punctele de control un pic mai tarziu decat elvetianca, dar pe final a ales o linie directa, de la care n-au abatut-o fortele implicate in viraje si a redus timpul final cu aproape jumatate de secunda. Nefiind in grupa de elita, a avut apoi de tremurat. Viktoria Rebensburg nu i-a dat emotii, iesind de pe traseu. Johanna Schnarf, cu un inceput mai bun decat al Tinei a abandonat si ea.

Prima grupa valorica a fost deschisa de adversara de care s-a temut cel mai mult, Lindsey. Dar lipsita de siguranta ce ii caracterizeaza de obicei evolutiile, americanca n-a pus-o in pericol. Julia Mancuso a gresit pe mijloc si a urmat a doua favorita: Anna Fenninger. Care la timpii intermediari a fost permanent mai buna. Dar ultimul abrupt, desi curat, nu l-a nimerit pe aceeasi linie rapida si i-a lasat intaietatea Tinei.

Cum Lara Gut si Elisabeth Görgl n-au reusit nici atat in ciuda curselor precise, Tina a inceput sa straluceasca a victorie, uitand de pericolul helvet. Fabienne Suter a cladit in prima jumatate un avantaj atat de solid, incat n-a mai fost nevoie sa potriveasca linia finala pe cea a slovenei ca s-o intreaca. Dupa ea a fost cat pe ce sa mai urce o colega de echipa pe podium, dar Dominique Gisin s-a incurcat la intrarea pe ultimul abrupt si a coborat pe pozitia a sasea, de pe care a gonit-o noua vitezista de talent a Germaniei, Veronique Hronek, neintimidata nici macar de propriile greseli.

Pentru Fabienne Suter s-a incheiat astfel o lunga perioada fara victorie, marcata si printr-o depresie ce a dus-o aproape de renuntarea la cariera. Ultimul loc fruntas fusese in Bansko in februarie 2009, avand nevoie de aproape trei ani pentru a obtine cea de-a patra victorie. Pentru Tina Maze acesta a fost primul podium in super-urias, completand astfel colectia cu singura disciplina ce-i lipsea.

Dar povestea ei nu se incheie aici. Dupa cursa, in cortul in care isi schimba echipamentul, cineva i-a remarcat lenjeria de corp de sub combinezon. Ca au fost sau nu ochi elvetieni, nu stiu, oricum acestia au prins de stire ca ceva e altfel si au depus o contestatie. Izmanutele si maieutul i-au fost luate de FIS si luate au ramas, suspecte fiind de plastifiere. Care e interzisa prin regulament, din cauza ca nelasand aerul sa treaca, opune mai putina rezistenta la frecare. La prima vedere cele doua piese de imbracaminte au trecut examenul de conformitate, dar pentru siguranta, echipamentul a fost trimis la laborator, schiorilor de toate sexele recomandandu-li-se sa nu-l foloseasca, fiindca daca ceva e fistichiu in producerea lui, ar putea fi descalificati retroactiv. Deocamdata Tina a ramas cu podiumul in palmares si nu ma astept sa ii fie luat.

Departe de acest vartej mediatic s-a desfasurat cursa lui Edit Miklos. S-a clasat mai jos decat in coborarea din ziua precedenta, locul 49 fata de 43. Dar a mers mai bine, nepierzand decat patru secunde, fata de sapte, intarziere care e un bun start spre tinta sezonului, obtinerea de puncte in Cupa Mondiala.

clasamentul etapei
declaratii

Publicitate

2 păreri la “Dramolete

Comentariile nu sunt permise.