Prin viscol, vant si ceata

Pana in anul 2000, Adelboden-ul a avut slalomul urias si atat. Ineficient din punct de vedere al trambalarii cu impachetat si despachetat bagaje pentru o singura cursa. Asa ca dupa o incercare in 2000, cand slalomul a inlocuit uriasul, din 2002 cea mai tehnica disciplina s-a alaturat definitiv probei originale intr-o dubla devenita aproape clasica. Fara acelasi succes insa. Spre deosebire de sambata cand 29000 de spectatori au tinut sa fie de fata la cursa de urias, duminica au ramas doar 11500 suporteri pentru slalomul special.

Mare pacat, prima mansa incepand in tromba. Mario Matt cu o greseala pe plat si un abrupt in forta. Marcel Hirscher perfect pana la intrarea pe abrupt unde n-a nimerit exact inaltimea primei porti si a facut un ocol ce i-a adus timpul in preajma colegului sau, cu doar 7 sutimi in fata. Felix Neureuther zburand printre porti pana aproape de final, unde viteza mare i-a scurtat prea mult timpul avut pentru reactie. Schiurile intr-o parte, poarta urmatoare de pe traseu in cealalta. Ce a urmat e imaginea perfecta a tariei si ambitiei de care e nevoie pentru a ajunge pe crestele performantei.

Schiurile atingand zapada doar cu cozile, indreptate spre exteriorul traseului, corpul intins in partea opusa, cu mainile prinzand aerul doar-doar l-or aduce inapoi pe directia buna. Si l-au adus. Atat de greu si in acelasi timp atat de simplu e totul in schi. Puterea vointei ce realizeaza imposibilul. A terminat pe 2, la 4 sutimi in spatele lui Hirscher. Din pacate pentru neamt, aparent calcase a treia poarta. Imaginile nu au fost tocmai relevante, dar dupa analiza lor, juriul a decis sa-l descalifice.

Cristian Deville a mers curatel si elegant, totusi fara picatura de inconstienta ce a dat stralucire finalurilor celor trei mentionati mai sus, si l-a egalat pe Hirscher. Apoi Ivica Kostelic a impresionat din nou prin calmul stilului sau, controland insa abruptul prea sever pentru a se apropia la mai mult de 3 zecimi de fruntasi. Cum Andre Myhrer a abandonat, restul lumii a ramas departe, doar Steve Missillier  reusind sa coboare handicapul pentru mansa a doua putin sub o secunda. Manfred Pranger si-ar mai fi putut face loc in fata, dar a cazut ca un carabus pe spate, cu cateva porti inainte de finis.

In pauza a inceput sa ninga, apoi sa viscoleasca. Ninsoarea s-a intetit in timpul mansei secunde, iar ultimii 10 au avut de luptat si cu ceata. Conditii optime pentru rasturnari de situatii. Dar intarzierile din prima mansa au fost prea mari pentru a schimba radical rezultatele, chiar daca din primii patru timpi obtinuti in partea a doua a concursului, trei au apartinut schiorilor ce au inceput in prima jumatate a plutonului de slalomisti calificati, ajutandu-i sa salte considerabil in clasament.

Performerul surpriza a fost Rainer Schönfelder. Cvadruplul medaliat olimpic si mondial a oprit cronometrul cel mai repede, la prima lui calificare in ultimii doi ani. De la accidentarea suferita acum trei ani, clownul – si spun asta cu simpatie, caci iubeste la nebunie sa faca lumea sa rada – circului alb, s-a chinuit zadarnic pentru revenirea in mijlocul performantei. Asta vara a fost eliminat din echipa nationala si de atunci s-a pregatit singur, scotand din buzunar 80000 de euroi pentru cheltuielile implicate. Nu si-a dezmintit faima de entertainer si dupa cursa a cantat impreuna cu publicul piesa Heidi, fix cea pe care o cantase in acelasi loc in 8 februarie 2004, atunci cand a castigat slalomul. Finalul l-a gasit pe pozitia a 14-a (in urcare de pe 29), dar s-a bucurat de ea mai mult decat de victoria din urma cu opt ani.

Ceilalti doi avantati veniti din spate, au prins locurile 12 (Krystof Kryzl, pe 23 dupa prima mansa) si 7 (Michael Janyk, de pe 16). Adevarata minune a infaptuit-o totusi Stefano Gross. Italianul se clasase pe 8 la prima trecere pe pista. Cand a pornit, ceata cuprinsese deja tot traseul si chiar inaintea lui, Nolan Kasper se ratacise cautand portile printre movile. Gross insa parca a avut faruri de ceata, strapungand cu privirea dincolo de ciorba alba si densa ce a invaluit partia. Agil, si-a permis sa si greseasca pe primul abrupt si sa tasneasca pe al doilea, exact acolo unde distantele mici intre porti au frant cursivitatea alunecarii adversarilor. Cu al doilea timp al mansei, doar cu 18 sutimi mai lent decat al lui Schöni, italianul a urcat pe podium pentru prima data in cariera. A tremurat putin pentru el, chiar si dupa terminarea cursei, cand i s-a spus ca ar fi suspect de ignorarea unei porti. S-a dovedit totusi o alarma falsa.

Dupa trei schiori care fie au calcat, fie s-au ratacit, oprindu-se sa caute cararea, a sosit randul lui Kostelic. Suveran, asa schiaza croatul de fiecare data, si daca nu castiga toate cursele aceasta se intampla doar pentru ca uneori da impresia ca se plimba. O face mai repede decat intelegem noi plimbarea, dar mai lent decat baietii astia sprintari si nerabdatori ce-i contesta suprematia.

Cum ar fi Marcel Hirscher, pornit in cursa dupa colegul Mario Matt si care a salvat in extremis ramanerea in cursa, pierzand insa podiumul. Hirscher a inceput plin de avant, l-a pierdut undeva pe drum printre greseli si apoi si-a dat seama ca e prea lent. Si acolo pe ultima panta, ce coboara drept in vulcanul tribunelor, a trecut in alta treapta de viteza. A saptea, a opta, a douazecea, nu stiu exact. Cand a zbughit-o printre ultimele porti senzatia a fost ca pana atunci il vazusem cu incetinitorul. Iar publicul a fost in delir dupa scamatoria aceasta, prin care Hirscher si-a recapatat tot avansul primei manse, pierdut pe mijloc, plus o sutime ca sa fie mai bun decat Kostelic si in mansa a doua.

Cum Cristian Deville, egalul lui Marcel in prima jumatate, a abandonat pe finalul unei curse presarate de multe greseli, austriacul a completat hat-trickul de inceput de an, egalandu-l pe Ingemar Stenmark, singurul care a mai pornit asemanator intr-un ianuarie si anume cel al anului 1987. Suedezul a castigat atunci un slalom in Oberstaufen si apoi a facut dubla (urias si special) in Zwiesel. Apropo de duble, Marcel Hirscher e primul care o reuseste in Adelboden.

Cu a cincea victorie a sezonului, Hirscher si-a consolidat pozitia fruntasa din clasamentul general, in care noul secondant a devenit Ivica Kostelic, dupa ce Aksel Lund Svindal a zacut toata ziua in pat. Credeati ca racelile ii ocolesc pe schiori? Nu, doar ca de obicei le duc pe picioare, iar noi observam numai ca inregistreaza rezultate mai slabe. Doar pentru accidentarile grave primesc scutire medicala, ceea ce i s-a intamplat din pacate lui Julien Cousineau. Canadianul a fortat un genunchi incercand (fara succes) sa nu abandoneze in prima mansa si se aude ca ar fi suferit o ruptura a ligamentelor incrucisate.

clasamentul primei manse
clasamentul final
declaratii

Publicitate