Turul de adio

Ce incantatoare e lipsa de griji, de retineri, de aparare a lui Beat Feuz in proba de coborare. Lejeritatea cu care raspunde la solicitarile terenului, naturaletea cu care amortizeaza socurile, curajul ce nu pare nebunesc, ci doar copilaresc de inocent, cu stropul de bucurie fara margini ce transforma firescul in magie. Toate acestea adunate snop aduc in mansele de viteza doza de incredibil din care se croiesc in timp legendele. Iar la final ne iese inainte cu un zambet larg, imbinare de bucurie fara margini si suras sugubat dupa o sotie de la care asteapta sa trezeasca simpatie in randul pagubitilor.

Asa a fost si in prima mansa a super-combinatei din Wengen. Proba care conform ultimelor anunturi FIS, e in pragul disparitiei. De la anul nu se va mai acorda un glob de cristal, ba chiar se intentioneaza taierea ei din calendar. Majoritatea celor implicati au ridicat din umeri nepasatori, or fi fost si dintre cei care s-au bucurat, nu stim, caci au facut-o in tacere, dar exista si o mana de oponenti. Organizatorii din Wengen sunt ingrijorati ca nu-si vor acoperi cheltuielile cu doar doua curse (coborarea de sambata si slalomul de duminica), iar cei din Kitzbühel nu vor cu nici un pret sa renunte la combinata lor clasica, ce se organizeaza de vreo 80 de ani. FIS le-a transmis ca n-au decat sa ofere un premiu celui mai bun schior combinat, dar puncte de Cupa Mondiala nu se vor mai acorda.

Dintre sportivi au luat cuvantul doi. Ivica Kostelic, prototipul schiorului complet, cel putin in ultimii ani, a facut un apel la salvarea disciplinei. Caci eliminarea ei din Cupa Mondiala va conduce inevitabil la pierderea unei medalii olimpice pentru schiul alpin si atunci sa nu ne miram daca „in locul ei se va introduce proba de facut oameni de zapada in programul olimpic.” Benni Raich a completat cu o acuza mascata la felul in care s-a incercat revigorarea combinatei clasice. De la introducerea super-combinatei, aceasta a aparut in calendar de trei, patru, cel mult cinci ori pe sezon, prea putin in comparatie cu restul probelor ca sa fie luata in serios. Slalomul de exemplu are cam 10 etape in fiecare iarna. S-a lucrat cu jumatati de masura si normal ca s-au obtinut jumatati de rezultate.

Supararea FIS a fost cauzata de felul cum a fost tratata proba de catre concurenti. Pe de o parte prea putini dintre schiorii foarte buni intr-o disciplina s-au aratat interesati de ea, super-combinata devenind o rampa de lansare a bobocilor in Cupa Mondiala (ceea ce e un lucru bun dupa parerea mea, dar vad ca nu si a altora). Pe de alta parte, programata fiind inainte de coborari, specialistii probei celei mai rapide au transformat-o intr-o farsa, folosind-o doar ca antrenament suplimentar si lasand gauri mari in lista primilor 30, ce concureaza apoi in slalom in ordinea inversa a clasarii.

Pentru Wengen s-a facut un compromis. S-a apelat la schiori sa anunte daca n-au de gand sa participe la slalom si sa lase intaietatea la start celor ce au intentionat sa onoreze concursul integral. Doar Didier Defago nu s-a tinut de cuvant si a luat startul devreme renuntand apoi la slalom. Decizia de retragere a luat-o dupa clasarea foarte slaba a primei manse, explicata prin retinerea la care l-a constrans cazatura din antrenamentul oficial al zilei anterioare.

In cursa, dupa cum spuneam la inceput, a stralucit Beat Feuz. Elvetianul l-a pus in umbra pe Bode Miller, care cu numarul 2 la start avusese o evolutie la mare distanta de pluton. Specialistii intre ei, cum ar veni. Restul am putea spune ca au facut figuratie pe traseul scurtat al coborarii clasice, daca nu le-am face o nedreptate.

Toata lumea a luptat dupa forte si posibilitati. Chiar si vecinul nostru Georgi Georgiev, care a deschis competitia intr-o ghinionista alaturare cu Bode, ce i-a urmat la start. Bulgarul a parut speriat in comparatie, dar timpul i-a facut oarecum dreptate, nepierzand decat 4 secunde fata de american. Daca rezultatul bulgarului a satisfacut doar mica noastra curiozitate balcanica, pe specialistii slalomului i-a cautat toata lumea in josul clasamentului primei manse cu abacul deschis in minte pentru socoteala estimativa. E destul de mica intarzierea pentru a recupera in mansa lor?

Pana acum zarurile au cazut de mai multe ori in tabara tehnicienilor decat cea a schiorilor rapizi. Cu doua coborari solide, sansele cele mai mari au parut sa le aiba Kjetil Jansrud (locul 10) si Benjamin Raich (14), cu aproximativ doua secunde handicap. Apoi Ted Ligety (19), Alexis Pinturault (21) si Ivica Kostelic (23), aflati cam la 3 secunde in spatele lui Feuz. Sa fie trei secunde prea mult?

Pana sa primeasca raspunsul, croatul a facut tot ce a depins de el ca sa repete victoria din urma cu un an. Pe traseul caracterizat „scurt si foarte usor”, Ivica n-a avut absolut nici o problema. Cu 7 zecimi mai rapid decat compatriotul Natko Zrncic-Dim, a trecut in frunte si acolo a ramas. Cum partia s-a deteriorat, iar concurentii ce au urmat n-au stiut sa evite greselile, timpii celor doi croati au ramas cei mai rapizi in slalom. Pinturault a scos al treilea timp si cu micul avans al coborarii si-a pastrat pozitia mai buna decat a lui Zrncic-Dim, dar nu si decat a lui Kostelic.

Ligety si Raich au gresit si au inghitit in sec dupa ratarea sigura a podiumului. Jansrud n-a facut nici el mai mult, ba dimpotriva, iar coboratorii s-au ratacit in general in padurea de bete dese ce marcheaza portile slalomurilor (Baumann de exemplu a ajuns sa schieze acul de par in sens invers, trezindu-se cu spatele la restul traseului). Practic nimeni nu i-a dat emotii lui Kostelic pana cand la start n-au mai ramas decat Miller si Feuz.

Cei doi au facut inca o data dovada aluatului special din care sunt plamaditi. Bode a folosit avantajul schiurilor permanent unul langa celalalt ca sa-si faca drum pe fagasul ingust sapat adanc pe traseu. Iar Beat a uzat de aceeasi nonsalanta cu care evolueaza si in probele rapide, fara sa-i pese de lipsa de agilitate necesara. „Angajament pur” i-a fost deviza si doar cu el s-a apropiat pana la doua zecimi de Kostelic. Slalomul lui Bode impreuna cu coborarea lui Beat l-ar fi invins pe Ivica. Asa insa cei doi au fost recompensati doar cu pozitiile din stanga si din dreapta celui mai complet schior din circuitul mondial. Care ramane in continuare Ivica Kostelic.

clasamentul primei manse
clasamentul final
declaratii

2 păreri la “Turul de adio

Comentariile nu sunt permise.