Vantul, stanca, raul, ramul

Cand spunem Cortina d’Ampezzo si Cupa Mondiala, prima imagine ce ne vine in minte este cea a stancilor Tofane dintre care apar fetele sarind in proba de coborare, simbol al cursei italiene si in acelasi timp culise de mare frumusete pentru una din etapele clasice din circuitul feminin. Pusa excelent in valoare de vremea aproape ideala. Soare si frig dar nu ger, si nu doar in ziua concursului, ci dinainte, cat sa dea timp organizatorilor pentru prepararea unei zapezi perfecte, usor agresiva, tare si cu priza, fara pic de gheata.

Si-ar fi putut dori concurentele mai mult decat atat? Da, cel putin o parte dintre ele: ghinionistele care au primit un supliment de vant in fata. Vant ce ii tachinase pe organizatori inca din ziua precedenta, la ultimul antrenament. Atunci a fost chiar mai rau, startul trebuind mutat mai jos, dar macar n-a contat. In timpul concursului a atacat exact la grupa de elita, lovind in plin la schioarele cu numerele de start intre 18 si 20: Lara Gut (a incheiat pe 26), Lindsey Vonn (2), Liz Görgl (8).

Lindsey si Liz erau marile favorite dupa ce castigasera nu numai cele doua antrenamente, cate unul fiecare, ci si toate coborarile de pana acum. Dar a fost o zi ca in poemele epopeice, cand natura se aliaza cu cei ce lupta acasa, invingand impreuna vrajmasii. Si poate ca Daniela Merighetti merita iesirea in lumina rampei. Fiecare sportiva are o poveste, care ramane nespusa fara o victorie eroica. Italianca n-a avut vant impotriva, dar asta n-o face mai putin vrednica de pretuire.

Daniela Merighetti are 30 de ani si o cariera lunga in spate. Apogeul fusese pana acum un loc secund intr-un slalom urias, moment petrecut in 2003. Atat de demult incat nici nu mai tineam minte ca a facut parte regulat din echipa tehnica. Un rezultat izolat in tinerete. Dar italienii se incapataneaza in acest sezon sa ne predea lectia perseverentei, iar Merighetti a fost si mai convingatoare prin victoria ei decat Cristian Deville, ajuns pentru intaia oara pe podium dupa ce a schimbat prefixul varstei.

Daniela si-a rupt degetul mare al mainii stangi in timpul super-uriasului din Bad Kleinkirchheim. Luni e programata la operatie. Si ca tot a avut timp intre cele doua, cu batul prins cu bandaje de mana, a facut senzatie in fata propriilor suporteri. Suprafata lina si partia cunoscuta din Cortina n-au creat dificultati schioarelor, diferentele facandu-le in general linia aleasa si pozitia in care s-a schiat. Italianca a inceput fantastic si nici macar curba larga de la mijlocul traseului n-a tras-o in urma, ci doar fuga unui schi in lateral pe final i-a taiat jumatate din avansul de 8 zecimi strans pana acolo in fata Tinei Maze.

Slovena avusese un finis perfect, cladit pe virajele curajoase de la mijloc, directe si fara greseala. Evolutie aproape buna de un podium. Dar vantul nu le-a suflat pe toate favoritele de pe podium. Lindsey s-a agatat de el cu carligul startului vijelios, infruntand rafalele si strecurandu-se cumva neafectata printre ele. Ce timp ar fi avut acolo in alte conditii? Zdrobitor si suficient pentru victorie, insa istoria nu se scrie cu ce-ar fi fost daca.

Maria Höfl-Riesch, ceva mai norocoasa cu ultimul numar din grupa de elita, n-a trebuit sa munceasca la fel de mult ca sa impinga impotriva vantului, linistit oarecum in momentul startului ei. A fost doar putin defensiva pe virajele tehnice, dar si-a regasit alunecarea fina cu care a castigat anul trecut cinci curse de viteza (inclusiv coborarea din Cortina). Primul podium intr-o disciplina rapida a multumit-o vizibil si previzibil. Un pic neasteptata a fost bucuria lui Lindsey pentru locul doi, motivele fiind totusi clare. A mers incomparabil mai bine decat in urma cu o saptamana, intarzierea a fost provocata de o cauza externa si toate adversarele atentand la globurile ravnite au ramas in urma ei.

Elisabeth Görgl a facut o cursa perfecta, dar i s-a opus suflul vantului la intensitate maxima, Dominique Gisin pe langa ceva vant din fata, a fost la prima cursa dupa ce a simtit dureri in genunchi la antrenament, Tina Weirather si-a vazut de finetea schiului ei, cu un rezultat foarte bun, totusi sub Lindsey, Jules a facut o greseala inainte de intrarea intre stanci, care i-a stricat toata linia de pe faimosul abrupt, iar Viktoria Rebensburg a ramas sub asteptari. Si pentru ca are multi fani, amintesc si de Anna Fenninger, care a abandonat dupa ce un schi i-a fugit in lateral inaintea unui viraj foarte aproape de plasa de protectie. Am inregistrat o imbunatatire vizibila a performantei Anjei Pärson, datorata poate schimbarii claparilor. Tot Head, dar alt model, cei vechi o incomodau.

Cu tot vantul in top 10 au intrat schioare care mai de demult sau mai de curand au tot convins cu clasari bune. Singura intrusa a fost chiar invingatoarea.

clasamentul etapei
declaratii

Publicitate