Varfuri de schiuri

Wengen si Kitzbühel, statiunile care organizeaza cele mai vechi concursuri de schi au de luptat putin cu slalomurile pe care le pun in scena, ambele foarte scurte pentru standardul Cupei Mondiale. Astazi in Wengen traseul a fost asezat mai pe ocolite si a iesit o mansa cu patru secunde mai lunga decat cea de vineri din super-combinata. Combinatii dificile, ruperi de ritm, legari de pante cu schimbari de directie la aplecarea inclinatiei, toate au facut ca nimeni sa nu termine cursa fara sa fi gresit.

Conduc cei mai stabili, dar intre ei nu e loc de facut nimic. Mario Matt, urmat la doua sutimi de Cristian Deville si la inca una de Ivica Kostelic. Toti trei au preferat o strategie de control, mai sigura, chiar daca mai putin rapida, iar acum pornesc pratic de la egalitate in batalia decisiva pentru victorie. Pe care cu acelasi stil ar putea-o pierde in defavoarea cuiva mai dispus la riscuri. Cum ar fi Felix Neureuther. Neamtul a coborat sub o poarta pentru prinderea careia a urcat panta din elan, si a mai gresit grav si spre finalul partiei, ramanand totusi la doar jumatate de secunda in spatele lor. Cu ceva mai mult noroc, nimeni nu-l va putea opri in mansa secunda.

Asta chiar daca intre el si fruntasi se mai afla alti trei dintre adversari, Andre Myhrer si Jean-Baptiste Grange abordand acelasi stil usor precaut, iar Lars Elton Myhre neavand atata experienta cat sa atace pentru victorie repetand surpriza primei manse.

In mod normal Neureuther ar avea un adversar pe masura in Marcel Hirscher, dar astazi austriacul a luat o poarta intre picioare, atat de clar incat n-a observat, schiul netrecand peste ea. Atat el, cat si Herbst – dezamagirea capitala a acestui sezon dupa inca un abandon – au schiuri cu varfuri simetrice, la care atingerea portii cu mijlocul varfului duce inevitabil la trimiterea fanionului spre interior. Insa toti cei ce folosesc acest model ar putea opta pentru varianta noua, cu varful ascutit indreptat mult spre interior, care impinge poarta spre exterior chiar si atunci cand este atinsa in viraj. Aparent modelul acesta genereaza mai multe vibratii in schiuri si acesta e motivul pentru care cei doi si altii ca ei prefera sa-si asume riscul abandonului.

Mansa a doua incepe la 14:15, pe Eurosport intrandu-se in emisie la 14:30.

prima mansa live text
clasamentul primei manse
mansa a doua live text
clasamentul final
cronica mansei secunde
declaratii

Publicitate