Atipic

Cu frigiderele functionand in regim de criza, iarna aceasta a avut o oferta dintr-un cu totul alt sortiment de partii decat cele cu care schioarele Cupei Mondiale fusesera obisnuite in anii precedenti. Am putea spune ca suprafete dure, injectate cu apa, pline de placi de gheata nu mai sunt la moda. Kranjska Gora insa si-a aratat fata conservatoare, putin dispusa la schimbari, ajutata desigur si de vremea ce a permis prepararea unei astfel de piste.

Pana sa-si dea seama fetele si echipele tehnice de formula ideala a schiurilor potrivite pentru acest tip de zapada, a trecut prima mansa. Oricum, cea de-a doua le-a prins pregatite de atac, neretinute de nesiguranta ce ti-o dau talpicii fara priza. Daca e sa numim problema predominanta in partea a doua a concursului din Slovenia, aceasta n-a fost timorarea, ci una de estimare. A vitezei la teren, a fortelor implicate in viraje, a timpului de care e nevoie pana la afirmarea proprie. Nerabdarea novicelor a incantat, nimic nu e mai frumos decat cutezanta debordanta pe traseu, dar lor le-a pus piedica spre ridicarea din multime.

E normal sa viseze, sa spere si sa doreasca, o au doar pe Tessa Worley in fata ochilor. Frantuzoaica de 22 de ani (proaspat impliniti la debutul sezonului) si care a inregistrat prima victorie in urma cu trei sezoane, n-a facut o prima mansa rea, dimpotriva. Dar s-a simtit o mica retinere, o lipsa de disponibilitate totala, atitudine evidenta mai ales dupa abandonul din Aspen si care sigur nu-i este pe plac. Si in Kranjska Gora, ca si in Lienz, mansa secuna a fost o rabufnire. O eliberare de controlul pe care uneori instinctul o indeamna sa-l exercite in timpul curselor. Ca o manza salbatica a venit la vale printre portile ceva mai ocolitoare al mansei a doua si a stabilit cel mai bun timp al acesteia.

A intrecut-o pe aceasta jumatate de cursa cu 5 sutimi pe Jessica Lindell-Vikarby, care ne prezentase mai devreme perfectiunea in exercitiu, intr-o evolutie mai cerebrala si mai putin instinctiva decat a Tessei. Din pacate debalansata de performanta primei manse (locul 24), incheind pana la urma pe 12. Worley n-a avut acest handicap, fiind a doua schioara a primei parti, si rezultatul a propulsat-o direct spre prima victorie a ei in acest sezon, a sasea a carierei.

Ar fi obtinut-o si daca Elisabeth Görgl, lidera la jumatate, nu ar fi iesit de pe traseu cu vreo cinci porti inainte de finis. Austriaca incepuse prea prudent, linia mai ondulata a asezarii fanioanelor a cerut intr-adevar un control suplimentar al vitezei, si abia pe parcurs realizase ca incape mai mult risc si apasase pedala acceleratiei. Moment tardiv, avansul primei manse fiind dus. Si analiza inutila, Liz neterminand cursa.

Abandonul ei le-a imbunatatit clasarile restului adversare, cele mai recunoscatoare trebuind sa ii fie Federica Brignone si mai ales Viktoria Rebensburg. Italianca a mizat pe precizie, cu alegerea perfecta a momentelor in care sa dea drumul schiurilor, prezervand viteza acumulata in pasajele abrupte, iar nemtoaica a ales un frau puternic pentru ultima panta, lipsa de greseli ridicand-o pe ultima treapta a podiumului.

In spatele celor trei, coincidenta neobisnuita, gasim podiumul permutat al super-uriasului din Cortina, toate trei in urcare fata de prima mansa. Lindsey Vonn cea acrobata a trecut de doua ori pe langa abandon. Cine n-o vede ar putea avea impresia ca are doar mai mult noroc decat sezonul trecut. De fapt este, in ciuda multelor erori, mult mai stabila pe schiuri si tocmai asta o ajuta sa-si salveze cursa de fiecare data cand stangacia de vitezista ii joaca feste in virajele stranse. Tina Maze si-a bucurat suporterii preluand conducerea temporara in momentul trecerii liniei de sosire, dar mica impidecare de pe final i-a interzis accesul pe podium. Iar Maria Höfl-Riesch a regasit gustul schiului si in disciplina cea mai slaba a ei, atacand inimos si cu risipa de efort. Locul 6 e cel mai bun din sezonul curent in aceasta proba pentru campioana Cupei Mondiale en-titre.

prima mansa live text
clasamentul primei manse
cronica primei manse
mansa a doua live text
clasamentul final
declaratii

Publicitate