Declaratii dupa slalomul si combinata masculine din Kitzbühel

clasamentul primei manse
clasamentul final al slalomului
clasamentul combinatei
cronica etapei

Cristian Deville (ITA) – castigatorul slalomului din Kitzbühel, prima victorie a carierei: „E o nebunie. Nu mai reusisem prestatii ca la inceputul sezonului. Prima mansa a fost asa si-asa, dar mansa a doua a fost fantastic de buna. Am intrat in ritm de la prima poarta. Am mers la risc total, dar n-am facut nici o greseala. Totusi nu m-am asteptat sa recuperez atat de mult timp (a fost mai bun cu o secunda si jumatate decat Mario Matt, liderul primei manse – n.t.). De antrenat m-am antrenat la fel ca intotdeauna. Probabil ca experienta ma ajuta decisiv acum.”

„Marcel e un baiat bun. De aceea il cred, chiar il cred, am un mare respect fata de el. Eu insa simt cand calc o poarta. As zice ca din 1000 de calcari poate nu simt doua. Am calcat la antrenamentul de vara din Argentina si inca mai am dureri. Dar Marcel schiaza extrem de aproape de fanioane.”

Mario Matt (AUT) – locul 2, dupa ce a condus la pauza: „Prima mansa a fost dificila si a avut deja la mine urme pe alocuri. N-am schiat-o cum mi-as fi dorit, am fost totusi rapid. Mansa a doua a fost extrem de denivelata, cu foarte multe gropi. Am fost surprins de cate au fost. Greu de schiat, de gasit o cale de mijloc, iar Cristian a facut o cursa nebuna. A riscat pana la capat si i-a iesit totul.”

„Cand pornesti ca lider al primei manse, iti doresti sa vezi 1 aprinzandu-se la finis. Sunt putin dezamagit ca n-am castigat, dar si multumit de locul secund, mi-am atins obiectivul, si anume progresul fata de cursa precedenta. Nu mi-am permis sa risc totul, fiindca am nevoie de rezultate. Sus n-am lasat schiurile suficient de libere si imediat s-a simtit la timp. Daca vrei sa castigi trebuie sa iei in calcul chiar si un abandon. Eu n-am facut asta. Acum am punctele importante si in urmatoarea cursa, cea din Schladming, voi ataca.”

„Nu stiu prea multe despre treaba cu calcatul portilor. M-am concentrat la cursa. Oricum, exista reguli clare. Schiorul trebuie sa fie cu varful schiului si cu claparul in afara portii. Poate ca ar trebui prelungita durata de 15 minute pentru depunerea protestelor. E adesea insuficienta pentru a estima corect.”

Ivica Kostelic (CRO) – locul 3 in slalom, castigatorul combinatei clasice din Kitzbühel: „Sunt foarte multumit de acest weekend, au fost cateva zile grele. Am atacat mai mult decat de obicei in mansa a doua. A fost foarte dificil de schiat. De doua ori aproape am iesit din cursa. Nu m-am gandit la combinata, doar la slalom. Dar cu gropi din astea e greu de mers, nu-ti gasesti usor echilibrul. Important e ca sunt inca pe drumul spre globul mare de cristal.”

„Combinata clasica este o traditie a schiului alpin. E mai valoroasa pentru mine decat super-combinata fiindca trebuie sa termini o coborare intreaga si doua slalomuri. Cominata clasica e mai pura.”

„Despre ce au facut Hirscher si Neureuther va spun un lucru: e doar o cursa, dar rusinea va ramane pentru intotdeauna! Cine stie, poate ca Hirscher a calcat si mai des. Imaginea lui nu mai e curata. Situatia aceasta m-a afectat foarte mult. Am fost foarte dezamagit si in acelasi timp m-a motivat astazi. Sportul se bazeaza pe anumite valori, care sunt foarte importante si pe care tot timpul le subliniati. Cand se calca aceste valori, nu pot uita.”

„Daca ochii nu ma inseala, dupa parerea mea a calcat (nu vazuse totusi imaginile din Zagreb – n.t.). Pentru mine nu exista nici o indoiala. Acest om ar trebui cel putin sa vina sa-si ceara scuze. Chiar daca nu exista dovezi, tot putem merge in fata unui tribul pe baza indiciilor.”

Beat Feuz (SUI) – locul 2 in proba combinata: „Impotriva unui Kostelic in forma asta e greu sa castigi.”

Marcel Hirscher (AUT) – descalificat in mansa a doua, acuzat ca ar fi castigat de doua ori calcand cate o poarta: „Toata lumea e nervoasa acum. Este o tema delicata in momentul de fata. Dupa cum se vede si in imagini, stilul meu de schiat este foarte apropiat de porti. Claparul este insa de partea corecta a portii si acesta este indicatorul. E bine si pentru spectatori sa vada cat de strans se decide un rezultat.”

„As fi preferat sa nu se intample asa ceva. Pentru mine aceasta este o noua provocare careia trebuie sa-i fac fata. Circumstantele ultimelor zile au fost foarte curioase. M-am bucurat enorm de aceasta cursa pentru ca sa ma trezesc cu asa titluri in ziare. Günter Hujara a clarificat situatia. Victoriile au fost corecte. Insa cand toata lumea vorbeste de calcat poarta, atunci devine greu sa raman departe de porti.”

„Am vorbit cu Felix Neureuther la telefon si am cazut de acord sa discutam cu Kostelic. Pana la urma este jignitor sa acuzi fara dovezi. Gasesc ca acuzatiile sunt grave si nefondate. Si n-ar trebui sa fie treaba lui sa le faca. Daca insa am calcat intr-adevar in Zagreb, atunci ar trebui sa fie posibil sa se poata repara ceva. Sportivitatea este importanta, nu putem trece cu vederea peste ea. Il si inteleg pe Kostelic. Ca sportiv esti tot timpul la limita. Apoi mai e si pista proasta, primesti si un fanion in cap, iti urca adrenalina in corp.”

„Casuta cu Kitzbühel am bifat-o deja. Am avut parte de de toate, de la jos-in-sus pana la sus-in-jos. Macar de data asta am calcat poarta constiincios. Nu mai e loc de discutii. Cand tot auzi, ai calcat, ai calcat, ai calcat, incepi sa crezi ca trebuie sa fii mai atent. Pentru viitor FIS trebuie sa gaseasca o solutie. Eu insa nu voi face greseala sa ma opresc atunci cand nu sunt sigur. A fost cu siguranta un weekend din care am invatat multe. Acum sunt mai blindat pentru marile provocari ale viitorului.”

Felix Neureuther (GER) – necalificat pentru mansa a doua, acuzat de un podium neregulamentar in Zagreb: „Daca cineva are o banuiala, atunci trebuie s-o spuna in fata. Daca intr-adevar gresim, atunci acceptam toti. Dar sa sudui dupa trei saptamani nu are nici un sens. E enervant, nu ar trebui sa se dezgroape trecutul. In plus e ridicol. Stiu sigur ca n-am calcat in Zagreb. Iar la Marcel aici in Kitzbühel a fost la fel. Din afara pare ca ar fi calcat, dar la o privire mai atenta discutia devine superflua. Celor care l-au acuzat, li s-a inchis gura acum. Si e bine ca s-a intamplat!”

„Mi se face de-a dreptul greata! Sa vorbesc in ziua slalomului din Kitzbühel despre o calcare de poarta aparenta, care s-a petrecut acum trei saptamani. Ar trebui sa se uite mai atent cand se intampla. Sa-si puna ochelari si atunci putem vorbi. Altfel pentru mine nu are sens si discutia e incheiata.”

„Multa agitati pentru nimic. Un anume ziar, Krone Zeitung, tulbura apele in jurul lui Marcel si al meu, ceea ce e pacat inaintea unei curse atat de importante precum clasicul din Kitzbühel.”

„Procesul de decizie ar trebui sa fie corect. Cand cineva calca o poarta, noi schiorii suntem ultimii care n-am accepta. Dar e nevoie de o structura clara, care sa stabileasca modalitatea de procedura. Exista calcari care sunt clare. Observi fiindca te loveste. Dar exista si calcari la care nu esti suta la suta sigur. Insa nu e sarcina mea sa gasesc o solutie pentru aceasta problema, ci a federatiei. Ce decizie vor lua, imi este relativ indiferent.”

„Am vorbit cu Marcel despre acuzatii sambata la tragerea numerelor la sorti. Am fost de aceeasi parere. In loc sa fim lasati sa ne concentram asupra cursei, suntem obligati sa raspundem pentru lucruri intamplate acum trei saptamani. Nu ne-a fost de ajutor, insa sper ca acum sa se fi inchis acest subiect.”

Günter Hujara – directorul FIS pentru cursele masculine: „Aceasta este problema, ca pentru arbitrii de poarta se intampla totul cu un tempo extrem de rapid. Acesta este si un compliment la adresa schiorilor, care merg pe niste linii de neinchipuit. Si atunci trebuie decis daca unul dintre schiuri n-a trecut peste fanion. Cand arbitri nu au un unghi optim este aproape imposibil sa vada asta. Privind imaginile din Zagreb, dupa parerea mea schiorii nu au avut de ce sa fie descalificati. Pentru mine, in ambele cazuri, din ceea ce am vazut, nu exista nici un motiv ca s-o facem.”