Raspunsul

Intamplarea e uneori o scenarista fantastica. Marcel Hirscher, noul idol al Austriei, acuzat in weekend de propria presa si antrenor sef (!!!!) pentru victorii neregulamentare (sorry, sunt restantiera cu articolul clarificator, voi reveni cand voi apuca sa-l termin), curatat intre timp de orice banuiala de catre oficialii FIS, s-a prezentat nervos la start. Dincolo de nervos, la start privirea sfidatoare numai ca nu lansa gloante la foc automat. Dar nu o nervozitate revansarda, desi sigur ca si revansa fata de toti denigratorii s-a gasit printre motivatiile ce l-au montat pentru cel mai tare slalom al sezonului: cel nocturn din Schladming.

45000 de spectatori, iar la mansa secunda ar putea deveni si mai multi, se adunasera pe partia Planai, pentru sarbatoarea slalomului, la care orice iubitor al schiului alpin ar trebui sa incerce sa ajunga macar o data (e si pe lista mea). Cu schiuri noi in picioare, cu varfuri asimetrice, ascutite spre interior, reactie aproape prompta, atat la acuzatiile de calcare de porti in Zagreb si Adelboden, cat si la ultimele doua abandonuri, Marcel Hirscher a deschis nervos mansa. O nervozitate transanta. Nu a scazut nici macar cu o unitate intensitatea la care a mers in acest an, traseul foarte direct punandu-i excelent in valoare virajele scurte si rapiditatea uluitoare a picioarelor. Uitandu-ne cu lupa gasim o singura ezitare, undeva pe la mijlocul abruptului, alungata cu o mica zvacnire, ce l-a adus in acelasi ritm perfect in care incepuse.

Un zambet ce a amestecat raceala, constiinta propriei valori si o mica sfruntare din partea lui si nebunia generala in multimea de pe margini. Fusese frumos, dar si rapid? Clarificarea a adus-o imediat Andre Myhrer. Peste 8 zecimi intarziere fara sa fi gresit. Asa cum a facut-o Mario Matt chiar la intrarea pe abruptul mare, micul derapaj trimitandu-l aproape (locul 2, cu trei sferturi de secunda de recuperat) in gura leilor pregatiti pentru atacul din mansa a doua.

Un singur schior l-a mai depasit pe Myhrer pana la final, neamtul-austriac (tatal neamt, mama austriaca) Fritz Dopfer, care cu aceeasi usurinta cu care ne-a tinut in priza in Wengen, ne-a sucit inca o data capetele. Dar avansul e fragil, doar o sutime fata de suedez si nici mai in urma nu sunt distante prea mari.

Cat de directa a fost linia portilor se vede clar si din clasament. Numai sprintenei pe primele locuri, dupa Myhrer urmeaza Jens Byggmark, altul iute de picior, „ardeleanul” Kostelic, cu virajele lui cumpanite si lungite pentru a le acorda mai bine cu propriul ritm, aflandu-se abia pe 6. Croatul a schiat foarte calm, ignorand cu maiestate ostilitatea publicului, mult dincolo de limitele fairplay-ului. Nu numai ca a fost huiduit si fluierat, dar s-au aruncat si bulgari dupa el.

Ivica inca mai are sanse la podium, alaturi de inca alti cativa schiori. Lista pretendentilor s-ar putea intinde teoretic pana la locul 13, incluzand patru dintre cei cinci slalomisti prezenti la start care stiu cum e sa castigi in Schladming (Mario Matt, dubla victorie, e oricum favorit cu locul sau secund; Manfred Pranger, o victorie, locul 10; Benjamin Raich, cvadruplu invingator, locul 11; Jean-Baptiste Grange, campionul en-titre, locul 13; cel fara sanse e Reinfried Herbst, dublu castigator, locul 18).

Doua informatii mici la final. Marlies Schild s-ar fi calificat fara probleme in mansa a doua de pe pozitia a 24-a. Iar reprezentantul nostru, Alexandru Barbu, cel mai harnic roman in acest sezon, cu cateva rezultate acceptabile pe la cursele la care s-a inscris, a terminat penultimul, locul 56, la 10 secunde si jumatate de Hirscher. Pozitia mai buna decat o anuntasem initial se datoreaza descalificarii unor concurenti, cel mai ghinionist fiind inca o data Felix Neureuther, inaltat de un stil exploziv si ingropat inca o data de propriile greseli. Pentru Barbu rezultatul reprezinta un progres, fiind prima oara din trei participari cand reuseste sa duca mansa la bun sfarsit.

Pentru partea a doua a slalomului, reveniti la 21:45.

prima mansa live text
clasamentul primei manse
mansa a doua live text
clasamentul final
cronica mansei secunde
declaratii

Publicitate