prima mansa live text
clasamentul primei manse
cronica primei manse
mansa a doua live text
clasamentul final
cronica mansei secunde
Marcel Hirscher (AUT) – castigatorul slalomului din Schladming, primul podium obtinut „acasa”: „In sfarsit am castigat acasa. Emotional aceasta este cu siguranta cea mai frumoasa victorie si cu asta am dat si raspunsul la intrebarea ce mi s-a pus mult prea des: de ce nu ai urcat niciodata pe podium acasa? Sincer sa fiu, satisfactia este foarte mare. Zilele din urma au fost printre cele mai dificile din viata. Cea mai grea incercare sportiva prin care a trebuit sa trec. Cand ajungi sa-ti dezamagesti idolii, modelele copilariei, este o situatie dificila. Dar am purtat o discutie cu Kostelic si Neureuther si acum sunt usurat ca am lamurit lucrurile. M-am putut concentra din nou asupra schiului si prin urmare asupra lucrurilor importante pentru mine.”
„Intreaga situatie a fost dificila si pentru familie, acum sunt pur si simplu fericit ca pot sta pe cea mai inalta treapta a podiumului. Dar rezultatul de astazi este aproape marginal. Am avut o prima mansa excelenta, in care am simtit din nou bucuria schiatului. Asta e viata mea. In prima mansa am pus temelia victoriei. Am avut norocul sa trag numarul 1, dar am si stiut sa profit de el. Inainte de start am fost din nou agitat pentru prima data dupa mult timp. A contat ca am avut in jur un anturaj cu oameni care imi sunt alaturi. Prietena, familia si apropiatii din plan sportiv.”
„La final am crezut ca n-am salvat nimic din avantajul initial. Doar facusem greseli si de aceea n-am fost sigur. Am realizat in timpul cursei ca am pierdut timp. Cand l-am auzit pe crainicul stadionului mi-a fost clar ca trebuie sa bag gaz. Dar mi-am adus aminte si ca anul trecut am iesit de pe traseu cu doua porti inainte de linia de finis. Asa ceva nu se uita, din fericire s-a terminat cu bine. Am avut noroc, a fost un rezultat strans cu care mi s-a implinit un vis de copil. In plus si la doar 30 de minute departare de casa cu masina. E o situatie noua pentru mine. Le multumesc tuturor conationalilor pentru aceste sentimente minunate pe care mi le-au prilejuit. M-am infiorat tot auzind imnul cantat pentru mine.”
„Cand ai in spate 50000 de albinute harnice, iti doresti sa fii rapid, mai ales ca au fost de fata si multi prieteni. Pentru un schior este ceva neobisnuit si deosebit sa schieze in fata atator spectatori. Aici stii pentru ce ai facut asta vara cinci flotari suplimentare. Daca toate cursele ar fi asa, atunci schiul ar fi un megasport. Mi-as dori sa fie asa si in SUA. Sunt mandru de suporteri, au fost foarte corecti. Sportul ar trebui sa aduca oamenii impreuna. Din fericire a fost pace si nu s-a intamplat nimic, temerile nu s-au confirmat, lucru pentru care le multumesc tuturor. Ivica si cu mine am facut o treaba buna dupa tot hocus-pocusul ultimelor zile. A fost cel mai bun raspuns pe care l-am fi putut da.”
„Ceilalti schiori au o clasa atat de inalta incat isi permit sa schieze pe o linie mai larga. Eu insa trebuie sa trec pe langa poarta, sa fiu la limita. Daca merge totul cum trebuie, atunci sunt primul. Dar pentru asta trebuie sa aleg o linie care este extrem de aproape de fanioane.”
„Ultimele zile au reprezentat o perioada dificila, asupra careia putini tineri de 22 de ani ajung sa-si faca ganduri. Nu cred ca am jucat incorect si ca mi-am discreditat astfel renumele. Nu stiu sa am vreo vina. A fost o lectie de viata din care am invatat multe si sper ca pe viitor sa fiu scutit de astfel de momente. Acum privesc inainte. Sunt convins ca nimeni din federatie nu-mi vrea altceva decat binele. Toate invinuirile vehiculate de presa sunt iresponsabile si ar trebui sa inceteze.”
„Uitati-va in ochii mei. Cearcanele arata ca toate aceste intamplari n-au trecut peste mine fara urmari. Dar sunt bucuros ca s-a terminat si ca acum sta din nou sportul in prim plan. Pana la urma despre asta e vorba aici: despre schi. Cand intre mine si un coleg sau prieten se interpune ceva, trebuie sa discut neaparat. Nu pot lasa lucrurile sa se rezolve singure si a fost mega-cool din partea lui Ivica ca a fost de acord sa vorbeasca cu noi. Nici unul dintre noi nu minte, iar acum intelegem parerea celuilalt. Luni seara lumea a revenit la normal pentru mine si am observat si cand am schiat ca imi disparuse nesiguranta.”
„N-am gresit cand am ales sa merg cu schiurile cu varf in ‘cioc de vultur’. A fost o decizie inspirata. Le-am incercat la antrenamente si n-au influentat evolutia mea nici negativ, nici pozitiv. Asa ca le-am luat, fiindca probabilitate calcarii unei porti nu este la fel de mare cu ele. Cel mai frumos in schiul alpin este atunci cand castigi dupa ce ai riscat 103% si cand sansa unui abandon a fost 50-50. E un sentiment extraordinar.”
„Am invatat de la Ken Roczen si Jeffrey Herlings, cei mai buni din lume la motocros, sa-mi pun ochelarii la dusul cu sampanie. Si ei fac asa. In felul acesta nu te mai ustura ochii. De aceea am purtat ochelarii de schi la premiere.”
„Urmatoarele curse vor fi fie in Soci, unde poate voi zbura, fie abia in Bansko. Pana atunci vreau sa profit de zilele libere. Am deja planificat si altceva in afara schiatului, pentru ca apoi sa repornesc plin de energie si motivatie, la reluarea probelor tehnice.”
„Duelul pentru globul de cristal? Care duel? Dupa parerea mea, e castigat deja de Ivica Kostelic inca din Kitzbühel.”
Stefano Gross (ITA) – locul 2: „Iubesc partia aceasta si publicul de aici. Este o zi minunata, un moment extraordinar si ma bucur enorm. Sunt rapid la antrenamente. Astazi n-a fost chiar asa usor, conditiile au fost grele, dar eu am fost rapid. Terminasem deja in Adelboden pe locul 3, astazi am obtinut cel mai bun rezultat al carierei. Am fost atat de rapid in mansa a doua! Anul acesta intreaga echipa italiana este foarte puternica si sper s-o continuam tot asa!”
Mario Matt (AUT) – locul 3: „Schladmingul e pur si simplu coplesitor. Asa o atmosfera iti da aripi. A fost extraordinara inca de la prima mansa. Asa ca nu poti sa nu risti totul. Am fost chitit pe victorie astazi. Am avut o cursa buna pana in plat, unde n-am mai lasat schiurile la fel de libere ca sus. Sper sa reusesc sa dau 100% la urmatoarea cursa.”
„Urcatul pe podium aici in Schladming e ceva deosebit, mai ales cand esti austriac. Durerile resimtite dupa prima mansa nu sunt ceva grav. Am avut doar niste junghiuri.”
„Marcel risca foarte mult, are viraje foarte rapide si schiaza de fiecare data la limita. E nevoie de timp ca sa ajungi sa transpui in cursa ce ai exersat la antrenamente si sa schiezi constant. Marcel a impresionat si sezonului trecut pana la accidentare, iar acum ii merge totul de minune.”
„Calcatul portilor nu este o tema pentru mine si nu vreau sa mai adaug nimic.”
Ivica Kostelic (CRO) – locul 4: „N-am facut o cursa optima. Pot schia mai repede. Nici in prima mansa n-am mai prins pista in conditii perfecte. Nu m-am lasat deranjat de huiduielile publicului, pur si simplu n-am schiat eu bine.”
Ted Ligety (USA) – locul 6: „Schladming-ul este un slalom foarte fain, intotdeauna a fost. Multimea e uriasa de la prima mansa, la a doua vine si mai multe lume si sunt aruncate petarde luminoase. Uneori chiar poti auzi multimea, ceea ce nu se intampla la cursele normale de schi. Esti concentrat si nu auzi niciodata multimea. Aici insa o auzi si o simti. E fantastic sa poti schia intr-un loc unde ceea ce faci este apreciat, unde sportul este apreciat. Slalomul meu incepe sa miste anul acesta. Mi-ar fi placut sa fiu putin mai rapid in fiecare mansa, dar si asa lucrurile se misca in directia care trebuie.”
„Nu stiu ce a aratat Marcel. Din cate am vazut eu, cursa lui din Zagreb nu a fost corecta. Dar si eu am calcat acolo, n-a observat nimeni si am terminat pe locul 14. Am fost trei sau patru oameni care n-am fost descalificati, desi am calcat. Austriecii pot analiza videourile. Au vazut si ei ca ceva n-a fost in regula. Toata lumea poate vedea ca ceva n-a fost in regula.
„Dupa parerea mea discutia a deviat de la bun inceput in directia gresita. Calcarea portilor este o parte a sportului, tine de slalom. Cand juriul nu observa, ghinion pentru ei. Ar trebui sa castige cel mai rapid si milimetrii nu ar avea ce cauta in aceasta decizie. De altfel echipele au avut 15 de minute timp sa depuna contestatie, n-au facut-o. Se intampla sa reusesti cu tot cu poarta calcata si asta nu schimba nimic. N-a existat nici o obiectie, asa ca Hirscher este invingatorul din Zagreb. Sfarsitul discutiei.”
„Cele 15 minute sunt in general suficiente.”
„Cand schiezi, uneori simti ca ai calcat, alteori nu. Depinde de situatie. Mi se intampla si la antrenamente sa calc si sa nu simt. Iar daca esti concentrat cu totul asupra cursei, se poate sa nu observi.”
„Ar trebui sa fie permisa o calcare de poarta la fiecare cursa. Sunt foarte serios. Cand faci o greseala si totusi termini in frunte, ai castigat pe merit. Schiorii care ating portile cu schiurile, ar trebui sa ramana in cursa. Calcatul unei porti nu te face nici mai rapid si nici nu scurteaza traseul. Pentru mine cel mai important este sa castige cel mai rapid. Si dupa cum se vede, juriul oricum nu observa toate calcarile. Asa, ar fi totul mai corect.”
„FIS nu reactioneaza la sugestii de acest gen. Nu i-a interesat niciodata ce parere sau recomandari au sportivii. Asa ca presupun ca nu vor reactiona nici acum. De cand exista fanioanele flexibile, se calca porti. E parte a slalomului. Fiecare dintre noi a facut-o, unii n-au fost prinsi, altii au fost descalificati. Nu se va schimba nimic.”