Concurs de cazaturi

Intr-o iarna in care problema a fost pastrarea zapezii ninse, schioarele (dar si preparatorii schiurilor) Cupei Mondiale s-au obisnuit cu partiile moi. La peste 2000 altitudine insa, acolo unde se afla partia din St. Moritz, iarna si-a intrat in drepturi atat de demult incat intre timp, stratul de zapada e o coaja groasa, ca de nuca de cocos, cu suprafata slefuita pana la sticlire, cel putin in partea superioara a partiei de slalom unde a fost injectata cu apa. Asa ca degeaba a pregatit antrenorul austriac un traseu fair pentru mansa a doua a super-combinatei, fara combinatii complicate, cu putine ace de par si verticale. Partia tot s-a dovedit o provocare greu de depasit pentru multe concurente.

Clasamentul final are o lista lunga de abandonuri (12), mare parte urmare a cazaturilor, care de care mai spectaculoase. Din pacate, nu toate tumbele au ramas fara urmari, Fabienne Suter suferind o ruptura musculara si o intindere de ligamente la genunchiul drept. La cursele duse pana la capat am vazut de toate in acest slalom. De la timiditatea coboratoarelor preocupate sa termine cuminti mansa pentru a puncta, la indrazneala fara fundament tehnic, cu opintiri printre derapaje greu controlate pe schiuri fara priza, trecand prin strategie aplicata cu sange rece si terminand cu agilitate debordanta la specialistele probei.

Inainte sa se ajunga la favorite, slovena care s-a mutat dinspre disciplinele tehnice spre cele de viteza, Marusa Ferk, si-a dat motive sa regrete taierea slalomurilor din programul competitional. A trecut firesc printre toate portile, vioaie si zglobie, obtinand al patrulea timp al mansei si locul 5 in clasamentul final. Singura ce ne-a luat pe nepregatite cu o surpriza placuta.

Noi le-am  asteptat mai intai pe specialistele slalomului. Denise Feierabend, reprezentanta gazdelor nu s-a descurcat la fel de bine ca pe schiurile lungi, dar cu atatea abandonuri a luat mentiune de pe locul 6. Kathrin Zettel insa a pornit decisa sa tina de sansa ei la un podium. A schiat precis, ca intr-un desen lamuritor ce rezolva de unul singur o problema complicata de geometrie si s-a bucurat pentru doua minute de primul loc.

O fi ramas sigura de pozitie si cand a luat startul Nicole Hosp, austriaca ce in ultimul an si-a cautat debusolata forma de intrecere, umbra ezitanta a campioanei care in 2007 cucerea globul mare de cristal. Dar cu suprafata tare sub picioare si dupa rezultatul eliberator din Kranjska Gora, Niki si-a dat drumul cu o ambitie si siguranta pe care le crezusem pierdute in mormanul de esecuri recente. O cursa greu de egalat, mai rapida decat cea a colegei de echipa.

Dar cand tocmai se pozitionase in boxa fruntaselor, aranjandu-si caciulita pe cap, Tina Maze a trecut linia de sosire, intr-un timp scurtat cu inca trei sutimi. Cum Julia Mancuso si Leanne Smith, mai iuti in proba de coborare, nu au reprezentat de la bun inceput o amenintare, Tina a avut un ragaz inainte de momentele de suspans.

A rasuflat usurata o data. Maria Höfl-Riesch, foarte nesigura pe schiuri, a dat un ocol prin josul unei porti, asta si dupa o ezitare in care a contemplat abandonul. A ales sa continue, amintindu-si poate cum a castigat anul trecut globul. 10 puncte pot conta la un moment dat foarte mult.

Tina a rasuflat usurata inca o data. Liz Görgl s-a mladiat atat de lejer in atacul lansat pentru recuperat dezavantajul, incat s-a surprins si pe ea. O clipa de uluiala, un moment de neatentie, o greseala. Si ce timp avea! Scria victorie pe el.

Tina si-a tinut rasuflarea pentru ultima data. Dar la expirare, nu usurarea a plutit pe aer, ci un abur de dezamagire. Lindsey Vonn a mers de data aceasta ca un contabil elvetian, socotind bugetul avut la dispozitie, hotarata sa scoata profit din toata aceasta afacere numita super-combinata. Calma si prudenta sus pe gheata, mimand usurinta pe final. N-a fost desigur chiar atat de simplu cum a parut, dar tocmai pentru ca ne pacaleste in mod constant, Lindsey a luat-o inainte atat de mult in clasament.

Au urmat fetele ce n-au terminat intre primele 30. Super-combinata e singura proba in doua manse unde se califica toata lumea, ca sa nu elimine slalomistele ce nu stiu sa mearga in viteza. De regula aceasta si de puzderia de abandonuri a profitat si Edit Miklos. St. Moritz e locul in care a adus primul punct de Cupa Mondiala Romaniei. St. Moritz e locul in care a adus si primul punct de Cupa Mondiala Ungariei. A 34-a dupa coborare, a trecut linia de finis a slalomului pe 21, cu 11 concurente aflate inca la start, majoritatea specialiste ale probelor tehnice. N-a abandonat nici una si Edit a trebuit sa tremure pentru punctul ei de Cupa Mondiala literal pana la ultima concurenta. Dar intre cele 11 s-au gasit pana la urma doua mai lente si Edit care nu mai e a noastra decat in suflet a facut din nou pasul in elita mondiala a schiului alpin.

Cu victoria aceasta, americanca a depasit 1000 de puncte, a ajuns la 7 victorii in acest sezon si 48 in cariera si s-a distantat de Tina Maze, principala adversara si singura care ramane inca periculoasa, la peste 300 de puncte. Slovena poate fi furioasa pe ea insasi si inceputul debil de sezon. Daca s-ar porni acum cu numaratoarea de la 0, ar avea sanse la globul mare.

prima mansa live text
clasamentul coborarii
cronica coborarii
mansa a doua live text
clasamentul final
declaratii

Publicitate

O părere la “Concurs de cazaturi

  1. Pingback: Record egalat! | Schi alpin. Deocamdata.

Comentariile nu sunt permise.