In insoritul St. Moritz

Cu o zi mai devreme decat fusese programat initial, fetele s-au reunit astazi in St. Moritz ca sa faca loc si super-combinatei restanta din Val d’Isere. Cu zilele acestei discipline numarate, e posibil sa fi vazut pentru ultima data o prima mansa de coborare. Celelalte doua etape de super-combi vor avea un super-G in deschidere.

Statiunea elvetiana s-a prezentat in cele mai frumoase straie. Soare, vizibilitate larga, lasand muntii din jur sa se mandreasca cu piscurile argintii, zapada perfecta. Ultima zi cu vreme atat de risipitoare in frumusete. Azi dupa masa sunt asteptati nori plini de fulgi.

Daca tot s-a vazut fiecare bulgare de zapada si fiecare linie lasata de schiurile trecute deja pe acolo, fetele au profitat, atacand pregatite denivelarile ivite in fata. Doar viteza mare le-a luat pe neasteptate. S-a mers cu o secunda mai repede decat la ultimul antrenament, ce fusese deja de vitezomanie, cu cele cinci secunde diferenta intre el si primul. Mai ales pe o traversa din prima jumatate a fost dificil de tinut linia suficient de ridicata pentru urmatoarea poarta. Pe ea n-au pierdut-o, timp pretios insa da. Si de acolo mai departe au urmat viraje in care cine a gresit sus a intarziat. Traversa aceea a fost practic sita ce a impartit plutonul concurentelor in doua.

Prima cursa excelenta a venit neasteptat de la Leanne Smith. Schioara americana a mers fara greseala, ocupand multa vreme primul loc. Dar dupa cum zicea si ea, asteptarile le are nu de la mansa de slalom, ci de la coborarea speciala de maine. Cele trei adversare ce au depasit-o, lupta insa pentru victorie.

Lindsey Vonn a mers ca in Lake Louise. Ghemuita si cu mainile intinse in fata chiar si in viraje, tragandu-se la vale cu fiecare particica a corpului, accelerand si acolo unde adversarele inca mai franau, la iesirea din curbe, pastrand cea mai ridicata viteza pe toate sectiunile traseului. A lasat-o la sase zecimi in urma pe Liz Görgl, si ea excelenta, doar un schi fugit in lateral in ultimul viraj tinand-o atat de departe de Lindsey.

Dar Liz nu are in picioare atatea slalomuri ca Lindsey, e de asteptat sa mearga un pic mai slab si in mansa a doua. Maria Höfl-Riesch in schimb poate conta pe cea mai buna disciplina a ei in acest sezon. A urcat pe podium de doua ori intr-un slalom special si stie ca poate micsora distanta, dar trebuie sa fie teribil de buna ca sa scape de balastul celor 9 zecimi, penalizare platita pentru o curba foarte larga in care s-a dezechilibrat, singura umbra a unei curse altfel frumoasa.

Unde sunt restul tehnicienelor in clasament si ce pot spera ele? Tina Maze a facut o cursa sub posibilitati, in care a tradat-o alunecarea, si acum va incerca saltul pe podium din pozitia a 6-a. Usor nu-i va fi, intre ea si Liz sunt fix 8 zecimi. De Lindsey nu poate fi vorba s-o depaseasca. Coborand mai departe in clasament incepem sa credem ca a fost mai degraba o coborare aranjata special pentru tehniciene. Pe 7 e Nicole Hosp, pe 9 Kathrin Zettel, iar pe 10 uimitoarea Denise Feierabend, cea mai buna reprezentanta a gazdelor, desi a schiat intr-o proba straina ei si a trebuit sa ia startul de doua ori, prima incercare fiindu-i oprita de steagul galben, dupa cazatura Danielei Merighetti. Toate trei spera, dar pentru reusita, slalomurile lor foarte bune trebuie cumulate cu esecuri ale unora dintre favorite.

Edit Miklos a avut cea mai buna cursa de cand concureaza pentru Ungaria, cele trei secunde si jumatate pierdute (majoritatea dupa mijloc) plasand-o pe locul 34.

prima mansa live text
clasamentul coborarii
mansa a doua live text
clasamentul final
cronica slalomului
declaratii

Publicitate