Coborarea feminina din St. Moritz – victorie zdrobitoare pentru Lindsey Vonn

Astazi in St. Moritz fetele nu au de strabatut partia decat o data, pentru proba de coborare. Favoritele le cunoastem de ieri, trei dintre primele sase clasate ale mansei intai urmand a ajunge si astazi pe podium, pe care primul loc e aproape sigur al lui Lindsey Vonn. Orice alt rezultat ar reprezenta o surpriza.

Cursa incepe la 11:30, e transmisa live de Eurosport. Tickerul cu clasamentul actualizat ni-l ofera FIS, iar daca vreti sa aflati mai multe despre fete si intamplarile de culise, sau daca doriti doar sa va bucurati impreuna cu alti pasionati de schi, alaturati-va noua in ski-lounge-ul pe care l-am activat in skype. E vorba de o conferinta audio, pentru acces, trebuie doar sa luati legatura cu pic_si_poc.

Spre deosebire de ieri, vizibilitatea este mult mai proasta. Asta inseamna ca nu toata lumea va indrazni la fel, suprafata e foarte denivelata. Cele mai dificile pasaje raman traversa in care multe fete s-au luptat cu linia, ca si saritoarea din virajul spre stanga in care au cazut Andrea Fischbacher si Daniela Merighetti. Acolo a fost si Lindsey surprinsa de compresia in care a fost trasa la aterizare.

Intre timp soarele da din coate sa iasa din ceata si se vede mai bine. Partia pare ceva mai lenta decat ieri, peste noapte a nins putin, n-a fost greu de curatat zapada noua, dar e pe margine si fetele trebuie sa fie atente sa nu intre in ea.

1. Laurenne Ross (USA) – termina fara probleme.

2. Alice McKennis (USA) – intra prea tarziu intr-un viraj pe mijloc si nu mai recupereaza timpul pierdut acolo. 44 sutimi intarziere.

3. Mariella Voglreiter (AUT) – ea ar putea fi un etalon pentru cum va merge Edit, ieri avand timpi apropiati. Are dificultati in a tine razele mici in unele viraje si pierde 8 zecimi. Locul 3.

4. Leanne Smith (USA) – curba dinainte de traversa o ia perfecta, acolo insa se dezechilibreaza, ramanand pe spate, risca in continuare si avansul creste vazand cu ochii, pana la trei sferturi de secunda. Ieri au depasit-o doar 3 fete. Sa vedem cat ramane astazi in frunte.

5. Carolina Ruiz-Castillo (SPA) – linie asemanatoare cu a americancei, dar nu stie sa accelereze la fel in viraje si pierde timp, locul 2, doar o sutime in fata Laurennei Ross.

6. Nadja Kamer (SUI) – pe partea de alunecare foarte rapida, in viraje defensiva. Locul 2, cu jumatate de secunda intarziere.

7. Fränzi Aufdenblatten (SUI) – mult mai sigura in viraje, dar si mai lenta pe alunecare si la final iese mai prost. Locul 5, o sutime in spatele Laurennei Ross. Acolo e mare inghesuiala.

Se vede deja foarte bine pe toata partia.

8. Anna Fenninger (AUT) – pierde constant timp, dupa ce ia toate valurile de la suprafata sub picioare. Locul 6.

9. Tina Weirather (LIE) – cu numarul mic la start, astazi arata de ce e a treia coboratoare a lumii. Sus in plat are schiuri fantastic de rapide, scoate o sutime in comparatie cu Leanne Smith, pe mijlocul tehnic pierde doar jumatate din el si preia conducerea.

Orfii ne dau detalii despre testele de schiuri facute de Lindsey. In Noua Zeelanda, unde s-a antrenat exclusiv pentru probele tehnice a avut 71 de perechi de schiuri. Alexandra Meissnitzer ne zice ca in mod normal, se incearca 20 de perechi pentru coborare, 10 pentru super-G si pentru probele tehnice cifrele sunt asemanatoare.

10. Stacey Cook (USA) – probleme pe traversa, apoi o compresie neobservata o dezechilibreaza si schimba directia, ratand o poarta.

11. Anja Pärson (SWE) – derapeaza in aceeasi zona ca si Stacey Cook si rateaza aceeasi poarta.

12. Marion Rolland (FRA) – linia e buna si nu face greseli, dar e pasiva, se lasa purtata de schiuri, foarte rar ataca aplecandu-se inainte. Locul 3.

13. Andrea Fischbacher (AUT) – e vanata dupa cazatura de ieri, a avut o noapte agitata, fiecare miscare trezind-o cu dureri. Acum i s-au facut injectii, dar nu are cum sa scoata un rezultat bun. Locul 9.

14. Elena Fanchini (ITA) – pasaje lente (sus) alternate cu pasaje bune (dupa mijloc). Locul 4.

15. Marie Marchand-Arvier (FRA) – doar pe primul pasaj nu-i fug schiurile la fel de iute ca Tinei, dupa aceea e copie la indigo si termina pe 2, la 39 de sutimi in spatele fetei din Liechtenstein.

16. Daniela Merighetti (ITA) – o linie plimbata de vreo doua ori pe cai laturalnice, dar cu schiurile lasate libere e rapida si nu pierde decat jumatate de secunda. Locul 5.

17. Elisabeth Görgl (AUT) – pierde prea mult in prima jumatate de minut, 6 zecimi. Degeaba e buna pe mijloc, reduce intarzierea doar la 43 de sutimi. Locul 4.

18. Tina Maze (SLO) – ea are chiar 7 zecimi intarziere sus. Ce schiuri o fi avut Tina Weirather? La al doilea timp e deja la 9 zecimi in urma. Acolo incep virajele si de acolo merge fenomenal, are o linie foarte sus pe traversa, ideala pentru accelerat mai departe, se apropie pana la 18 sutimi de lidera. Locul 2.

19. Lara Gut (SUI) – sus lenta, pe mijloc are o linie prea joasa in fiecare viraj, asta nu-i permite sa accelereze si termina doar pe 13.

20. Lindsey Vonn (USA) – nici macar ea nu-i la fel de rapida sus. Dar pierde numai un sfert de secunda, curbele mediane sunt perfecte, pregatite mult inainte, incepe acceleratia inainte de porti si e cu o secunda si jumatate mai rapida!!!

21. Maria Höfl-Riesch (GER) – daca o excludem pe Lindsey din comparatii, Maria a facut o cursa foarte buna, cu o singura rotire a bustului intr-o curba de la mijloc. E cu 5 sutimi mai rapida decat Tina Weirather. Locul 2.

22. Julia Mancuso (USA) – risc pur, sus e la fel de iute ca Lindsey, apoi insa acumuleaza erori ce o coboara pe locul 5.

23. Ilka Stuhec (SLO) – sus foarte buna, apoi insa pierde. Locul 16.

24. Marusa Ferk (SLO) – cateva momente periculoase, la ultima saritura, la o poarta pe care o atinge, dar in general nu ataca, ci se lasa dusa de schiuri. Locul 21.

25. Verena Stuffer (ITA) – curbele decisive le ia mult in lateral, pana la urma nu mai prinde o poarta.

26. Lucia Recchia (ITA) – 21.

27. Johanna Schnarf (ITA) – risca si prinde locul 13.

28. Lotte Smiseth Sejersted (NOR) – prea salbatica pe traversa, nu mai prinde urmatoarea poarta.

29. Aurelie Revillet (FRA) – locul 22.

30. Francesca Marsaglia (ITA) – 26.

31. Kelly Vanderbeek (CAN) – 27.

32. Stefanie Moser (AUT) – strica surpriza cu o greseala mare in curba dinaintea traversei. Locul 14.

33. Kajsa Kling (SWE) – abandon.

34. Larisa Yurkiw (CAN) – 28.

35. Nicole Schmidhofer (AUT) – cursa inimoasa a tinerei austriece. Locul 19.

36. Margot Bailet (FRA) – 30

37. Wendy Holdener (SUI) – 32.

38. Denise Feierabend (SUI) – 28.

39. Camilla Borsotti (ITA) – 19, nu stiu cum a mers, ca nu mai vad. Orfii s-au mutat si ei in Garmisch.

40. Regina Mader (AUT) – 30.

57. Edit Miklos (HUN) – locul 39, 4 secunde si 3 zecimi in urma lui Lindsey. Daca facem comparatia cu Maria, a pierdut mai putin de 3 secunde, ceea ce nu-i chiar rau.

Lindsey castiga, asa cum era de asteptat, insa cu un avans urias, cum nu s-a asteptat nimeni. Maria Höfl-Riesch o secondeaza, cu cinci sutimi mai rapida decat uimitoarea Tina Weirather.

clasamentul etapei
cronica etapei
declaratii

Publicitate