Vreme imparateasca in St. Moritz pentru cea de-a doua super-combinata alpina feminina, ceea ce a degradat prognoza meteo (nori, poate si ninsoare) la categoria de temeri nefondate. Doar un naz a facut partia, duminica fiind, amanand un pic iesirea de sub patura de ceata. Pana la urma insa, trei minute dupa ora de start, a dat-o la o parte si chiar daca din cand in cand pe alocuri s-a mai intunericit de la un valatuc razlet de ceata, conditiile de concurs au ramas perfecte.
Super-combinata e alaturi de slalomul urias singura disciplina feminina in care nu se stie dinainte invingatoarea, trei, uneori chiar mai multe schioare, luptand pentru victorie. Pentru Lindsey Vonn, aceasta este proba in care, desi e favorita, are adversare pe masura. Si cu ea constand de aceasta data dintr-un super-urias si un slalom, sansele i s-au redus de la bun inceput. Super-G-ul e proba ei, dar nu se poate distanta in ea la fel ca in coborare.
Intre Tina Maze si Maria Höfl-Riesch a fost dificil de prezis cine ar fi avut mai multe sanse. Pe de o parte Maria este un pic mai buna decat Tina in ambele probe si forma ei a aratat o tendinta clar ascendenta in ultima vreme, pe de alta pornea fara victorie in acest sezon si a fost inconstanta in slalom, abandonand deja in trei manse si gresind cu doua zile inainte in partea a doua a super-combinatei. Iar Tina Maze avea de partea ei istoria din St. Moritz, aici inregistrand in 2008 singura victorie din cariera intr-o cursa de viteza. In plus in zilele precedente, avusese timpi foarte buni in coborare pe toate pasajele in afara alunecarii initiale, taiata din super-G, mergand de fiecare data excelent in partea tehnica.
Dar de s-ar putea socoti cu adevarat dinainte cine va castiga, nu s-ar mai tine multe competitii si sigur n-ar mai trezi interesul nimanui. Pe un traseu cu multe curbe in partea superioara, porti plasate frumos conform terenului la mijloc si un final relativ drept cu exceptia ultimului viraj, intr-un unghi strans, nu putine fete s-au aflat la stramtoare in diferite pasaje.
La startul elitei, conducea Johanna Schnarf, urmata de o excelenta Kathrin Zettel, care facuse cadou sefia in ultimul viraj, luat prea direct ca sa nu fie mai apoi trimisa mult in larg. Lindsey a deschis grupa favoritelor. A pornit agresiv si primele viraje, cele puse de antrenorul austriac special ca s-o incomodeze, le-a trecut in zbor, acumuland viteza tot mai mare. Un desen al liniei pe care schiaza ea in super-G ar arata niste serpentine mai buclate decat pare necesar, fiindca asa strange viteza, luand-o mai pe ocolite, in susul portilor si la schimbarea de directie are o diferenta mai mare de nivel pe care poate accelera. Numai ca pe drumul acesta ocolit a nimerit de cateva ori in portiunile rau accidentate ale pistei si printre scuturaturi, dus i-a fost echilibrul. Nu o data, ci de doua ori. Din avansul ce promitea sa bata din nou spre doua secunde a ramas cu doar 9 zecimi, adversarele cele mai tari pandind inca in cabina de start.
Anna Fenninger, a doua schioara de super-G a lumii, nici ea fara greseala, a micsorat diferenta la 7 zecimi, patru dintre ele lasate tot cu ocolul de dupa intrarea prea directa in ultimul unghi. Tina Maze in schimb n-a gasit deloc ritmul si foarte nesigura, a pierdut timp cu ghiotura, aproape scotandu-se din competitie. Caci vineri nu ii luase decat o secunda americancei cu slalomul, iar handicapul masei de super-G l-a depasit din nou.
Maria Höfl-Riesch a pendulat apoi printre porti ca metronomul. Cu schiuri mai lente decat ale prietenei Lindsey, dar fara greseala, a ajuns la 23 de sutimi in spatele ei, o pozitie propice pentru atac in mansa de slalom. Elisabeth Görgl a trecut in schimb prin aceleasi cazne ca si Lindsey, cu diferenta corespunzatoare de clasa, adica 8 zecimi, bune numai pentru locul 4. Ultima dintre pretendente, Nicole Hosp, venita din partea tehnica a schiului, si-a ruinat prima mansa cu multe greseli, ce au trimis-o spre coada clasamentului, tremurand pentru un loc intre primele 30 care sa-i asigure un start bun in slalom. L-a reusit aproape de limita, locul 28, cu doua secunde intarziere, handicap imposibil de recuperat in mod normal.
Pana la final fetele au mai cazut, au mai gresit, si au fost ordonate conform valorii aratate de cronometru in clasamentul din care toate au avut drept de start in mansa secunda. Edit Miklos a fost a 44-a, cu un super-G preponderent defensiv, pe alocuri instabil, in care a luptat mai mult pentru a controla sever viteza schiurilor, asigurandu-se ca ramane in cursa.
***
Fiindca vineri partea injectata a partiei, paralela cu traseul coborarii, se dovedise prea grea pentru o mare parte din competitoare, duminica s-a decis mutarea slalomului pe jumatatea cu zapada moale, pe care se schiase mansa de super-urias. N-am mai asistat la hora abandonurilor, in schimb traseul s-a adancit cu fiecare concurenta in jurul portilor, facand tot mai dificil atacul in viteza.
Marie-Michele Gagnon, norocoasa ce a profitat de partia intacta, a aratat un slalom bun, care la final a saltat-o de pe locul 30 pe 7. Doua schioare mai tarziu a pornit Nicole Hosp, tintind mansa perfecta, cu care sa recupereze cat de mult posibil din handicap. Obiectivul a ramas un ideal dupa un mic derapaj initial, dar apoi a prins ritmul, pe care a dansat pana la capat pentru 85 de sutimi avantaj si o lunga asteptare.
Usoara la inceput, majoritatea adversarelor fiind viteziste si neobisnuite cu virajele scurte din padurea de porti asezate ceva mai dificil decat vineri de catre antrenorul sloven. Fetele fie au incercat sa atace si s-au tot impiedicat, fie n-au riscat nimic, lasand o gramada de secunde sa se adauge timpului final.
Abia a 15-a concurenta, Lotte Smiseth Sejersted a pornit la atac, foarte rapida mai ales in partea de sus. Nici un pericol totusi pentru Hosp, ci doar un timp bun, cu care a obtinut cel mai bun rezultat de Cupa Mondiala al carierei, si anume locul 6.
Cu reprezentanta gazdelor, Denise Feierabend, coplesita de iesirea pe scena in fata propriilor suporteri, austriaca a mai avut cateva minute de liniste pana la Tina Maze. Noua zecimi avans pentru o slalomista clar mai buna decat Niki Hosp, ar fi trebuit sa reprezinte o garantie a primului loc. Dar slovena a pornit si ea cu o derapare, dupa care n-a incercat nici macar o data lansarea unui atac, ci a strabatut pasiva traseul, pierzand tot avansul si inca jumatate de secunda.
Dupa cateva coboratoare si Lena Dürr, care spre norocul austriecei a gresit grav in partea abrupta a pistei, emotiile au reaparut la Kathrin Zettel. Avans de peste o secunda pentru medaliata cu bronz la mondiale in proba de slalom. Insa mica greseala de sus, plus zapada muiata si santul obligatoriu de parcurs n-au mai lasat loc de atac, finalul plat doar incetinind-o si mai mult.
Johanna Schnarf n-a contat, conform asteptarilor. Elisabeth Görgl a preferat un mijloc sigur, in care sa nu mai confunde buimaca stanga cu dreapta, cum facuse vineri. A depasit-o totusi pe Tina Maze. Niki a ramas sa spere mai departe, iar colega Anna Fenninger, cu un slalom cuminte, i-a confirmat podiumul.
Sus mai ramasesera Maria Höfl-Riesch si Lindsey Vonn. Un inceput precaut pentru nemtoaica, in cautarea ritmului, un mijloc cu o singura ezitare si un finis puternic si sigur in platul de la sfarsit, au ajutat-o sa preia conducerea cu un avans de 5 zecimi. Pierduse o secunda si 3 zecimi, dar numai trei fete fusesera mai rapide decat ea.
Lindsey a tinut sa copieze evolutia Mariei. Un pic grijulie la inceput, o mica greseala la mijloc, dupa care diferenta se redusese la 15 sutimi, dar finalul n-a mai avut aceeasi forta. A pierdut cu 3 sutimi prea mult si in loc sa celebreze primul hat-trick in St. Moritz si a 50-a victorie, a ramas doar invitata la sarbatorirea primei victorii din acest sezon a campioanei Cupei Mondiale. Un drum lung, pentru un triumf in singura disciplina in care Maria poate castiga deocamdata. Performanta notabila e totusi a lui Niki Hosp, ce a inregistrat cel mai mare salt din competitiile feminine: de pe 28 pana pe locul 3.
Cursa americancei a stabilit podiumul, dar nu a incheiat cursa, aceasta continuand inca minute bune, cu fetele clasate mai jos de locul 30 in super-G. Printre ele si Edit Miklos. A mers curatel, dar fara sa riste nici macar o data. Cat sa termine cursa. Fara abandonurile celorlalte, a fost doar a 40-a in clasamentul final.