Prima coborare masculina din Chamonix – Klaus Kröll la prima victorie din sezon

Anul asta Franta stie doar doua lucruri. Fie zapada ioc, ca in Val d’Isere, fie din prea belsug, ca in Courchevel si acum Chamonix. A nins iar de i-a ingropat pe schiori si asa au ratat primul antrenament. Chiar si ieri au fost probleme cu terminarea prepararii partiei, apoi si-a bagat putin si ceata valatucii pe la mijloc si antrenamentul s-a amanat. Din fericire numai cu 45 de minute, ca altfel n-am fi vazut schi astazi.

Coborarea programata acum e peste program, in locul celei incepute in Val Gardena/Gröden si oprita la mijloc ca sa nu-i urce vantul pe schiori prin copaci. Azi se va relua de la capat, asa cum e firesc. Si va castiga Didier Cuche. Sau nu? Analizele, cota la pariuri, precedentele, toate zic asa. A castigat anul trecut in Chamonix, a castigat antrenamentul, a castigat ultimele doua curse. Ce l-ar putea impiedica? De exemplu austriecii. Ieri au fost 6 (sase!!!!) intre primii 10: Baumann pe 2, un calup mare pe 4-7 si Kröll pe 9. Si desigur Beat Feuz, ramas fara tricoul rosu de care ii placuse atat de mult dupa Garmisch. Elvetianul nu s-a strofocat ieri, ca doar a fost antrenament si ce rost avea, azi nu m-ar mira sa atace. Mai ales ca aici a inceput ascensiunea lui, cu locul 7, cel mai bun de pana atunci din toata cariera.

Cursa incepe la 13:00, Eurosportul o transmite live, eu voi fi si in ski-lounge pe skype pentru cazul in care vreti sa aflati mai multe despre schiori, iar clasamentul actualizat in timpul cursei il luam de la FIS.

Rugaminte: Daca ati ajuns aici cautand pe Gugal si va bucura gasirea a ceea ce asteptati, azi puteti spune si multumesc, votand acest blog zilnic pana in 14 februarie la concursul Cel mai bun blog de sport al anului 2011. Pagina 5, randul 4, coloana 2. Multumesc. 🙂

1. Stephan Keppler (GER) – cateva momente de neatentie il dezechilibreaza, dar termina cu bine cursa.

2. Kjetil Jansrud (NOR) – un pic mai atent decat neamtul mai rapid cu 2 zecimi.

3. Peter Fill (ITA) – merge bine, curajos si timpul e automat mult mai bun. Peste o secunda avans.

4. Jan Hudec (CAN) – risca enorm, nu se teme de prinderea schiurilor in zapada si timpul e pe masura. O secunda si 3 zecimi avans.

5. Max Franz (AUT) – ataca, insa lipsa experientei isi spune cuvantul. Pierde o secunda si e pe locul 2.

6. Andrej Sporn (SLO) – nu vede toate valurile de pe partie, mai ramane pe un picior, totusi pe Franz il depaseste. Distanta pana la Hudec s-a redus la 9 zecimi.

7. Guillermo Fayed (FRA) – partia pe care a crescut, dupa un inceput bun pierde o secunda cu o greseala, apoi inainte de finis o ia din nou pe langa gard si mai pierde o secunda. Locul 5.

8. Hannes Reichelt (AUT) – acum se vede ce cursa a facut Hudec. Austriacul merge superb, fara greseala, cu viraje fine si totusi pierde pe fiecare segment intre cateva sutimi si o zecime pana cand strange o intarziere de 4 zecimi. Locul 2.

9. Adrien Theaux (FRA) – ramane pe spate dupa o saritura. Imediat creste intarzierea, plus fleacurile de pe restul traseului, ramane la peste o secunda in urma. Locul 5.

10. Silvan Zurbriggen (SUI) – azi nu face nimic, duminica are sanse la un rezultat bun, in super-combinata. Abia pe final isi da drumul si egaleaza timpul lui Theaux.

11. Didier Defago (SUI) – la intrarea in padure ia virajele un pic dezordonat si pierde peste patru zecimi. La ele se adauga sutimile pe care le-a economisit asa de bine Hudec si elvetianul incheie pe 3, cu 7 zecimi intarziere.

12. Christof Innerhofer (ITA) – o greseala mare in partea superioara, cu un viraj foarte larg si timpul lasat acolo nu mai poate fi recuperat. Locul 8.

13. Joachim Puchner (AUT) – pierde sus 45 de sutimi si de acolo lanseaza asaltul. Foarte atent in fiecare viraj, corecteaza linia schimband directia in interiorul unei curbe fara a reduce viteza, recuperand timp putin cate putin, apropiindu-se la 18 sutimi de canadian. Locul 2.

Hudec poate fi invins.

14. Patrick Küng (SUI) – mai putin hotarat decat Puchner, dar cu o coborare solida. Locul 4.

15. Aksel-Lund Svindal (NOR) – probleme de la denivelarile terenului pe mijloc, in rest ataca in pozitie cat de joasa ii permite inaltimea. Face finalul palpitant, dar trebuie sa se multumeasca cu locul 3, 2 sutimi in urma lui Puchner.

Nu este o coincidenta ca primii trei schiori trag mult la cantar. Este genul de partie pe care greutatea conteaza.

16. Erik Guay (CAN) – ooooo, ce frumos. Incepe lent, poate si fiindca e mai usurel decat primii, dar in a doua jumatate alege o linie mai departata de porti, pe care nu trebuie sa franeze foarte mult si jumatatea de secunda pe rosu se transforma in 9 sutimi verzi. Avem un nou lider.

17. Klaus Kröll (AUT) – orfii sunt incantati ca intarzierea fata de Guay nu e asa mare dupa ce a prins niste denivelari sub schiuri chiar inainte de un viraj strans, dar Guay a mers fantastic jos. Performanta depasita incredibil de austriac pe aceeasi linie departe de porti la final.

18. Bode Miller (USA) – asta e cursa de urmarit. Bode incepe invers decat predecesorii lui. Sus e perfect, primul viraj dificil il ia ca la carte, saritura e curata si ajunge la 6 zecimi avans. De acolo incepe sa piarda, lipsindu-i kilogramele. Iar la final rateaza primul loc pentru o singura sutime.

19. Romed Baumann (AUT) – si el incepe mai bine decat coechipierul lui. La mijloc o greseala si ramane cu doar 9 sutimi avans, se topesc la doar 3 la ultimul timp intermediar, dandu-i iar emotii lui Kröll, care ramane inca primul. Baumann e pe 3, la egalitate cu Guay.

20. Didier Cuche (SUI) – cursa contraindicata cardiacilor. Sus e si el mai rapid decat Kröll, dar nu chiar la fel ca Miller si Baumann. Pe mijloc pierde ceva, ramane la 7 sutimi in spate, recupereaza si ultimul timp e din nou verde, dar in ultimul viraj pierde linia si victoria. Locul 3, cu 4 sutimi mai slab decat austriacul.

21. Beat Feuz (SUI) – pierde cursa sus. Cine nu e mai rapid decat Kröll in partea de sus, nu-l poate ameninta. Locul 13, o secunda intarziere.

Cred ca austriecii obtina astazi in sfarsit victoria mult asteptata in proba regina a schiului alpin.

22. Johan Clarey (FRA) – pierde constant, nu din greseli, ci din linie si alunecare. Locul 16.

23. Ambrosi Hoffmann (SUI) – doar locul 20.

24. Georg Streitberger (AUT) – anul trecut a cazut si si-a rupt piciorul aici. Dupa care a coborat pe schiuri pana jos! Acum inca nu e la forma de atunci. Locul 22.

Intre timp ninge si in partea de sus, la inceputul cursei a fulguit usor la finis. Vizibilitatea e mai proasta decat pana acum.

25. Marc Gisin (SUI) – cursa buna a tanarului elvetian, in care scoate tot ce se poate din conditiile actuale, jos nu pierde foarte mult. Locul 11.

26. Mario Scheiber (AUT) – nu va lua startul, inainte de cursa anuntandu-se ca s-a deranjat la stomac.

27. Dominik Paris (ITA) – anul trecut a fost al doilea aici. Acum incepe din nou excelent. Pana la mijloc reuseste sa tina pasul, de acolo se strang zecimi in timpul lui, coborandu-l pe locul 10. Un rezultat bun totusi.

E din nou un pic de soare sus pe traseu.

28. Yannick Bertrand (FRA) – profita si incepe excelent, virajul de sus il ia in plina viteza, cu schiurile neinfranate, dupa mijloc incepe si el sa piarda timp. Locul 9.

29. Carlo Janka (SUI) – inceput bun, dupa care pierde constant. Locul 15.

30. Werner Heel (ITA) – din nou lent. Nu mai stie sa conserve viteza in viraje si sa accelereze la inchiderea lor. Locul 26.

31. Ivica Kostelic (CRO) – locul 28. Aici vedem cat va avea de recuperat in super-combinata de duminica. Sub trei secunde, poate reusi.

32. Benjamin Raich (AUT) – schiaza mai mult ca antrenament pentru super-combinata. Locul 31.

33. Tobias Stechert (GER) – locul 19, nu l-am vazut ca ne povesteste Kröll cum a tremurat in boxa liderului si despre cum va mai tremura, ca daca se schimba vremea, il pot lua baietii cu numere mari de start.

34. Erik Fisher (USA) – un bun loc 11, nici pe el nu l-am vazut.

35. Marco Sullivan (USA) – revenim la cursa live, sus e rapid, dar dezordonat si pana la urma asta il costa. Locul 22.

36. Travis Ganong (USA) – locul 12, pe acelasi tipar. Rapid sus, pierde avansul in a doua jumatate.

37. Manuel Kramer (AUT) – 34.

Didier spune la interviu ca nu a fost destul de precis in pasajul median care nu se vede la televizor si acolo a pierdut victoria.

38. Matteo Marsaglia (ITA) – ultimul.

39. Andreas Sander (GER) – locul 29.

40. Vitus Lüönd (SUI) – cursa buna, ce-l plaseaza in pachetul elvetian de la mijlocul clasamentului. Locul 16.

Austriecii au asteptat mult in acest sezon pentru prima victorie in coborare, astazi le-a adus-o liderul echipei, Klaus Kröll. Cu un car de noroc, caci Bode Miller a pierdut doar o sutime, iar Didier Cuche 4 sutimi, un rezultat strans cum de mult n-am mai vazut.

clasamentul etapei
cronica etapei
declaratii

6 păreri la “Prima coborare masculina din Chamonix – Klaus Kröll la prima victorie din sezon

Comentariile nu sunt permise.