Declaratii dupa prima coborare masculina din Chamonix

comentariul live text
clasamentul etapei
cronica etapei

Klaus Kröll (AUT) – castigatorul coborarii din Chamonix, prima victorie austriaca in acest sezon: „A fost o cursa brutal de stransa. Sa-ti musti degetele. In sfarsit a ajuns norocul si de partea mea. Am transpirat la finis si n-am crezut ca o sa fie de ajuns pentru primul loc. Asteptarea a fost mai grea decat cursa in sine. Dar satisfactia este cu atat mai mare.”

„Am luptat tot timpul, din nou n-am evitat erorile, dar schiurile au fost pur si simplu perfecte. Victoria e in totalitate in contul tehnicianului meu. Ii multumesc lui Michi Haas, a facut o treaba grozava. In virajul de la panorama am prins o denivelare sub schi si asa am ajuns departe de linia ideala. Din cauza asta simt acum ceva la coloana, m-a fulgerat ceva.”

„Am fost foarte fericit cand am realizat ca sunt de partea buna a celor o sutime, patru sutimi si opt sutimi. A trebuit sa risc ca sa compensez eroarea de sus. Acum mi-a cazut o piatra de pe inima. Dupa victoria aceasta putem privi relaxati spre restul sezonului. Sper sa o putem capitaliza.”

„Nu am de gand sa aplic aceeasi strategie maine, ci sper sa evit greselile de sus, si doar jos sa merg la fel. Daca reusesc asta, om vedea ce iese.”

Bode Miller (SUA) – locul 2, la o singura sutime de invingator: „E greu. Sunt un milion de locuri unde poti castiga sau pierde o sutime. Nu am avut spor spre linia finis, asa cum incerc de fiecare data sa am. E cel mai nepotrivit loc pentru a pierde o cursa, chiar la inceput sau la linia de sosire. Daca ma uit in fata, ma supar pentru sutimea pierduta. Daca ma uit in urma insa, trebuie sa ma bucur de locul 2. Nu sunt prieten cu partia de aici din Chamonix, dar poate reusim maine sa ne apropiem putin.”

„Nu este o partie pentru mine. Am riscat mult sus, ca sa castig timp, fiindca am stiut ca voi pierde jos. Viteza este foarte scazuta in acest an, si de aceea partia e mai putin solicitanta. Din cauza ca valorile sunt asa apropiate si traseul pare usor, sunt mai putine lucruri care sa separe campul de competitori. Foarte multe astfel de curse sunt incredibil de stranse. E o provocare in sine sa te asiguri ca ramai concentrat si acorzi atentie detaliilor importante.”

„Am avut impresia ca schiurile nu imi merg prea bine. Am stiut ca mi-au iesit multe sus si ca timpul e bun, dar cum am ajuns in plat am simtit cum pierd. Am incercat sa-mi pastrez pozitia joasa si m-am increzut in tehnician ca mi-a pregatit talpi rapide pentru partea de jos a partiei. Zapada a fost foarte umeda, genul ciudat si cand intri pe ea, schiurile o iau in toate directiile. E greu sa prevezi ce vor face.”

„Am invatat pentru maine ca trebuie sa fiu si mai rapid. Am pierdut de cateva ori linia in partea de sus. Intotdeauna incerc sa-mi folosesc conditia fizica in frecusurile cu partia. Trebuie sa risc sus ca sa pot fi o amenintare pentru ceilalti. Sunt pregatit de fiecare data sa-mi asum riscuri; asta e unul din punctele mele forte. Incerc sa fiu un pic mai direct decat ei; fiindca jos pierd timp in fiecare an.”

Didier Cuche (SUI) – locul 3: „Ustura, 4 sutimi intarziere ma costa 40 de puncte. De acum trebuie sa am grija mare si sa atac iar sambata. Noroc ca dupa 24 de ore ne putem imbunatati rezultatele. A fost multa zapada proaspata pe traseu si a trebuit sa tii urmele si sa nu iesi in afara lor in segmentul de alunecare. In partea de sus nu am schiat prea bine. Au fost cativa baieti foarte puternici acolo. Va trebui sa ma uit la inregistrarile lor ca sa vad ce pot corecta pentru maine. Nici pe mijloc n-am fost suficient de precis ca sa pot conserva viteza in platul de dupa. Am avut un avantaj prea mic la ultimul timp intermediar ca sa-l salvez pana la finis.”

„Anul acesta avem o competitie foarte stransa pentru glob. Astazi Kröll a luat 100 de puncte, eu doar 60 si diferenta de 40 este foarte importanta. Va fi o lupta interesanta pana la final si asa si trebuie sa fie competitiile de schi, nu numai pentru noi, ci si pentru cei care ne urmaresc la televizor.”

Romed Baumann (AUT) – locul 4, la 8 sutimi de invingator: „As fi putut castiga azi. Dar si eu am fost tras in afara in curba de la Panorama, am ajuns pentru o clipa in zapada mare si s-a dus victoria. Nu ai voie sa faci nici o greseala, fiindca imediat pierzi km/h necesari. Si cum la finis conteaza fiecare sutime in minus, renunti si la masca de protectie a fetei, desi sunt -16 grade afara. A fost frustrant sa vad la finis ca imi lipsesc doar 8 sutimi. Noroc ca maine am o noua sansa. Am un sezon bun anul acesta.”

Erik Guay (CAN) – locul 4, ex-aequo cu Baumann: „Am vazut cursa lui Jan sus si am fost sigur ca va invinge. Asa ca atunci cand am ajuns jos inaintea lui, m-am gandit: ‘Wow, cred ca am castigat azi.’ A fost un moment frumos, cand am stat impreuna pe locurile 1 si 2, din pacate se pare ca s-au schimbat conditiile si multa lume a obtinut timpi foarte rapizi. La 8 sutimi de victorie, ba mai mult, doar pe locul 4, seamana cu un dublu sut in fund.”

„Lucrurile progreseaza frumos pentru mine. Sunt din ce in ce mai constant de la antrenamente pana in ziua cursei. Cred ca ce imi lipseste e doar ultima treapta de viteza.”