Relativism

A fost un slalom straniu pentru o super-combinata. Asteptam ceva ca la fete in St. Moritz. Cu schiori pasivi, cuminti si prevazatori, atenti doar sa-si plimbe schiurile in jurul portilor pana dupa linia de sosire. Sau schiori cu schiuri prea mari pentru distanta mica dintre porti, supusi la tortura manevrarii neindemanatice a instrumentelor lor de lucru. Nici vorba. Poate n-a fost recitalul de tehnica aratat de slalomistii get-beget, dar arsenalul complet de tehnici ale schiului tot a impresionat. Asta desi atunci cand auzisem ca Ante Kostelic e marcatorul traseului, pusesem cruce coboratorilor de meserie.

Dar prin nu stiu ce contorsionare de dispozitie, tatal lui Ivica nu si-a favorizat feciorul, plasand portile mansei a doua a super-combinatei din Chamonix fara combinatii complexe, pe un traseu usor de parcurs si de catre cei la care antrenamentele se concentreaza exclusiv pe viraje lungi si in viteza.

Partia nu e nici ea foarte dificila, zapada a tinut excelent, la -20 de grade nici nu se putea altfel, dar ceva tot s-a schimbat. Soarele scaldand pista la inceputul mansei, s-a retras treptat in spatele muntilor, a caror umbra a acoperit pana la final intregul traseu. Asa ca nu e de mirare ca in fruntea clasamentului slalomului stau schiori ce au intrat mai devreme in cursa. Al patrulea, al optulea, al doisprezecelea. Alexis Pinturault, Thomas Mermillod-Blondin, Ivica Kostelic, clasati dupa mansa de coborare pe 27, 23, respectiv 19.

Clasamentele fara timpi sunt insa relative si foloasele trase de cei trei, au fost proportionale cu distanta dintre ei si rest. Alexis Pinturault a avut aripi. A schiat acasa, in fata propriilor suporteri, dezinhibat, lucru rar intalnit intr-un sport in care forma psihica e la fel de importanta ca si cea fizica. Timpul sau, cu trei sferturi de secunda mai bun decat ai urmatorilor, l-a tinut in boxa liderului pana la finalul mansei. Pe rand toti mai priceputii in ale coborarii si-au vazut avantajele anihilate si au plecat capul dupa trecerea liniei de sosire, lasandu-i francezului onoarea primei pozitii.

Toti pana la unul. Romed Baumann reusise o prima mansa fantastica si detasarea de pluton l-a adus in postura de a cobori slalomul fara emotii. Peste o secunda avans i-a mai ramas din cele aproape patru cu care pornise de la start. Nici macar n-a fost nevoie sa atace in mansa secunda. A trebuit doar sa se concentreze pe acuratete.

Apropierea de cei mai buni coboratori ai lumii i-a schimbat austriacului perceptia asupra primei sale victorii din cariera, tot intr-o super-combinata, cu 3 ani in urma. Incepuse s-o coboare tot mai jos in topul realizarilor sale, urcand podiumurile din proba de coborare deasupra ei. Dar noul triumf a reabilitat-o, redandu-i stralucirea pe care o are orice victorie.

Performerul si supriza placuta a etapei a reprezentat-o pana la urma cel premiat la pauza cu titlul de „dezamagirea mansei”. Beat Feuz, cu o coborare mai de duzina, s-a preumblat lejer in slalom. Ba a si atacat la inceput si la sfarsit. De ar fi tinut-o tot asa si pe mijloc, ar mai fi urcat o treapta pe podium si ar fi avut 20 de puncte suplimentare in clasament. Dar a dozat pe abrupt si a adunat un total de doar 220 de puncte, fata de cele 236 ale lui Ivica Kostelic.

Croatul care uneori nu ataca destul, dar nu greseste, ne-a surprins ramanand pe spate intr-un viraj din partea de sus. De acolo bulgarele a tot crescut, propagand eroarea de-a lungul mai multor porti si coborandu-l pe locul 7 in clasamentul zilei. In care, minune mare, din primii 6 schiori, unul singur, Pinturault n-a fost vitezist de meserie. Pe pozitia a patra, la egalitate, au terminat Aksel-Lund Svindal (un excelent loc 5 in slalom!) si Adrien Theaux, iar pe 6, foarte fericitul Didier Defago.

Super-combinata mai are in program o singura etapa, in Soci, acolo urmand a se decide castigatorul globului de cristal. In afara de Kostelic si Feuz, sanse la el mai pastreaza si Romed Baumann, insa numai teoretice. Are nevoie de victorie coroborata cu ratari ale ambilor adversari.

mansa de coborare live text
clasamentul primei manse
cronica mansei de coborare
mansa de slalom live text
clasamentul final
declaratii