Prea tarziu?

Temperaturi de congelator (-23 grade C) in Chamonix in aceasta dimineata, unde aceeasi partie pe care am ajuns si noi s-o cunoastem pe dinafara, i-a intampinat pe baieti, mai inghetata, cu zapada mai compacta si prin urmare mai rapida decat in precedentele zile. Fapt devenit repede evident, cand Hans Olsson, al doilea schior la start, a oprit cronometrul intr-un timp depasit ieri doar de cei mai buni patru coboratori.

Si tot repede s-a fixat si inaltimea stachetei intr-o pozitie de nedoborat. Romed Baumann a deschis (cu numarul 8) grupa a doua valorica. Vineri terminase pe 4 la 8 sutimi de victorie, ieri i-o rapise neasteptat Jan Hudec, cu o coborare de poveste. Azi austricul a tras invatamintele si a surclasat toate evolutiile din acest weekend, cu o cursa magica. Un timp mai bun cu aproape doua secunde decat cel al invingatorului de ieri, o secunda si trei sferturi mai exact, de care nu s-a putut apropia nimeni.

E greu insa de crezut ca ii va fi de folos, caci astazi a atacat si Ivica Kostelic mai convins decat in zilele precedente si are de recuperat un handicap sub 3 secunde, complet in sfera abilitatilor slalomistului croat. Am putea afirma aproape cu glas raspicat ca victoria este deja a lui.

Deocamdata pe podium mai sunt alti doi vitezisti, Adrien Theaux, cu un finis in forta, mai bun decat al austriacului, dar cu prea mult timp irosit in prima jumatate a traseului si Dominik Paris, italianul ce se simte bine in fiecare an in Chamonix. Intarzierile lor, de 7, respectiv 9 zecimi, sunt totusi prea mari in fata unui schior care nu se da la o parte de la incercat virajele scurte uneori, cum e Baumann.

Cei mai periculosi raman totusi tehnicienii, mai ales daca traseul nu va fi unul banal, una-doua capcane specifice putand taia cateva secunde din timpul celor neobisnuiti cu schiurile scurte. Unul dintre cvasi-specialisti se afla chiar intr-o pozitie excelenta pentru atacat mansa de slalom. Kjetil Jansrud a opus putina rezistenta in alunecare, n-a gresit in curbele tehnice si acum are o secunda mai putin decat Kostelic pentru duelul agilitatii.

Favoriti la podium ar mai putea fi Beat Feuz, cu o coborare semi-ratata, clasat la doar 3 zecimi inaintea lui Jansrud si Benjamin Raich, care insa porneste nu numai cu handicapul timpului (o secunda mai mult decat Kostelic), ci si cel al numarului de start: 33.

Silvan Zurbriggen, locul 3 din Kitz, a fost mai lent decat Kostelic in disciplina lui speciala, iar Bode Miller a ratat o poarta dupa traversa din prima jumatate a traseului.

Mansa a doua incepe la 15:00 si daca nu reusiti s-o vedeti, puteti afla desfasurarea ei aici, din comentariul text sau de pe skype din comentariul audio din ski-lounge.

mansa de coborare live text
clasamentul primei manse
mansa de slalom live text
clasamentul final
cronica mansei de slalom
declaratii