Constanta andorreza: vantul

Cu super-combinata masculina in Soci, pe un fus orar timpuriu, mansele slalomului urias feminin au trebuit strecurate si ele devreme in program. Aceasta a fost norocul organizatorilor din Soldeu, escala andorreza a circului alb. Caci vantul e domn si se trezeste tarziu. La inspectie se razvratisera cateva sufluri razlete, dar la ora startului domnea inca linistea.

Slalomul urias este disciplina cea mai disputata, de fapt singura disputata pe tabloul schiului feminin. Primele 4 etape incoronasera de fiecare data alta invingatoare. Totusi favorite sunt intotdeauna doar trei: Viktoria Rebensburg, Tessa Worley, si Federica Brignone (inca fara victorie). Cand se intampla sa castige altcineva, oricat de des, victoriile raman conjuncturale. Se profita fie de inconstanta celor trei, fie de o afinitate ad-hoc intre pista si invingatoare.

Ger cumplit (-18 grade), pista grea, traseu cu distante mici intre porti si cu legatura intre pasajul de sus si abruptul de jos facuta in traversa. Nu e de mirare ca 5000 (sper sa nu gresesc, asa am citit pe undeva) de oameni entuziasti si bine imbracati s-au strans ca sa intoarca onoarea de a fi in premiera gazde ale Cupei Mondiale.

Sortii le-au plasat pe cele trei favorite principale imediat dupa „cobaiul” Lindsey Vonn. Americanca a mers perfect pana pe traversa si dupa ea. Am putea spune ca a mers perfect chiar de sus pana jos, caci pe traversa s-a oprit. Nu voluntar desigur, ci dupa o suprarotire neprevazuta. Federica Brignone n-a punctat hotarator, desi a inceput foarte decisa. Pasajul median i-a fost insa rigid de direct, iar pe finalul abrupt a mai si ezitat putintel. Doar 45 de sutimi avantaj.

Fara sanse in fata Tessei Worley. Slalomul urias e mai mult decat oricare alta disciplina, joaca cu centrul de greutate ce scapa tot timpul in lateral, ca bila din labirint, in jucaria pe care o luam copiilor la iarmaroc. Si tot ca acolo, trebuie adus in centru, fara bruscare, cu miscari fine, contracarand fortele ce-l imping in afara. Asta e arta micutei frantuzoaice, statura nereprezentand un dezavantaj.

Worley schiaza ca in carti, Viktoria Rebensburg bate probabilitatile. Trei ani au trecut de la ultima iesire in decor, desi la fiecare cursa
te astepti sa i se infunde. De data aceasta nu i-a mai mers. Linia prea directa a propulsat-o pe sub o poarta, nu foarte departe de cabina de start. Apoi a inceput sa bata vantul.

Tina Maze a fost totusi mai incomodata de panta abrupta de la final decat de rafale. Anna Fenninger in schimb a primit cativa pumni de zapada fina drept in fata la start, cu secundele bipaind grabite in micul interval pe care il au fetele deschis pentru start. A plecat iritata si n-a mai contat ca imediat dupa aceea a vantul s-a dezumflat. Lipsita de concentrare, a ajuns la fiecare poarta cu intarziere si a mers dintr-o dezechilibrare in alta. Ar fi avut ce invata de la Elisabeth Görgl. Liz nu s-a lasat abatuta de doua-trei pale, cat or fi fost ele de puternice. A luptat (cand n-o face?), a riscat si pana la urma a si gresit. Nu la fel de grav ca in Kranjska Gora. Aici a ramas in cursa.

Initial pe locul 3, dar cand pista e tare si abrupta, navalesc italiencele in prima parte a clasamentului. Asa si in Soldeu. Manuela Mölgg a prins un minut de incetare a ostilitatilor din partea vantului si s-a grabit sa o ajunga pe Worley, apropiindu-se la 13 sutimi de ea si conducand un pluton de 5 italience clasate intre primele 11. In mod neasteptat, podiumul a fost completat de Maria Höfl-Riesch. Nemtoaica nu numai ca nu a impresionat absolut deloc in aceasta proba pana acum, dar a avut de infruntat si vantul in timpul cursei. Adversarul suplimentar a adus un plus de combativitate, cu efect inviorator asupra timpului.

***

Situatia inaintea mansei secunde nu fost roza. La mijlocul traseului vantul a lasat impresia ca cedeaza, dar la start, dupa vreo cinci minute de asteptat, Skaardal (directorul de cursa) s-a convins ca devine tot mai puternic. Asa ca a mutat cabina de pornire mai jos cu 11 porti, taind bucata dificila de la inceputul traseului si 20 de secunde din timpul final.

Asemanarea dintre manse a fost asigurata de vantul inconstant, oponent de calibru, dar arbitrar, in calea spre un timp bun. Deosebirea am regasit-o pe traseu. Direct, rapid, rasplatind cutezanta. Explicabil asadar, de ce cele mai rapide trei fete sunt toate premiante ale sezonului in super-urias: Anna Fenninger, Tina Maze, Lindsey Vonn, in aceasta ordine.

Anna Fenninger a pornit cel mai de jos in clasament, si in zorul cel mare era cat pe ce sa scurteze catastrofal distanta intre ultimele porti. Doar o jonglerie imposibila omului de rand a salvat-o, urcand-o pe treapta a 6 a clasamentului. Lindsey Vonn n-a mai gresit, dar la mijloc, acolo unde un val le-a iesit tuturor provocator in fata cu panta lui usor ascendenta, n-a ales linia optima si n-a intrecut-o pe Anna.

A urmat o serie de greseli, unele impinse pana in abandon, care le-au lasat pe cele doua in fruntea clasamentului o vreme. Doar Marie-Michele Gagnon ce s-a interpus intre ele la un moment dat, altfel pana la Liz Görgl nu s-a petrecut nici o schimbare in motul clasamentului. Austriaca a incercat din nou genul de cursa ce poate primi diploma de cursa vietii. Si-a condus minunat schiurile pana la penultima poarta. Acolo insa, prea aproape de poarta, a agatat-o cu mana si si-a franat evolutia ce i-ar fi garantat locul de pe podium.

Tina Maze in schimb si-a fructificat sansa. Din nou n-a lasat vantul s-o zapaceasca, ci a schiat decis si precis, depasind-o pe Liz cu aproape o secunda. Asa ar fi putut si Maria Höfl-Riesch sa mearga, dar doua manse prin vant au fost prea mult, pe final de cursa, acesta i-a strapuns armura concentrarii, intarziind-o cu 6 zecimi. Si-a pastrat totusi locul pe podium. Manuela Mölgg a cautat curbele multe si largi ale primei manse pe traseu si negasindu-le si le-a imaginat singura. Portile au ramas departe de ea si ocolul a scos-o dintre primele trei.

Tessa Worley, schiind aproape acasa la ea, la o aruncatura de bat de granita, cu multi suporteri printre spectatori, a mers tactic. Sigura sus si jos, iute pe mijlocul foarte potrivit stilului ei, cu corpul mult aproapiat de pista. Avansul s-a topit, a stagnat si iar s-a topit, tinand pe toata lumea cu sufletul la gura. Au rasuflat usurati abia cand la trecerea liniei de sosire, s-a aprins un -16 in dreapta numelui ei. 16 sutimi scazute din timpul final al Tinei Maze.

Cu a doua victorie consecutiva, Tessa Worley a trecut si in fruntea clasamentului probei, preluand tricoul rosu de la Viktoria Rebensburg. Mirarea ne cuprinde la restul podiumului, atat Tina Maze, cat si Maria -Riesch clasandu-se pentru prima data in acest sezon intre primele trei in slalomul urias. Pentru Maria a fost chiar de doua ori mai greu, dupa ce accidentarea usoara dintr-un antrenament cu patru zile inainte. Usor insemnand ca a putut schia, nu ca n-a avut nevoie de injectii calmante.

Iesirea din cursa a Viktoriei Rebensburg a nivelat dintr-o singura poarta ratata clasamentul, urmatoarele etape lasand orizontul larg deschis spre glob multor concurente. Asta daca se vor descurca s-o opreasca cumva pe Tessa.

clasamentul primei manse
clasamentul final
declaratii

Publicitate