Slalomul paralel din Moscova – Julia Mancuso si Alexis Pinturault castiga

Spectacolul viitorului, asa i se spune celei mai noi adaugiri in calendarul Cupei Mondiale. Dupa ce acum doi ani starurile schiului alpin au vizitat capitala Rusiei pentru o competitie demonstrativa, anul trecut federatia a indraznit mai mult si a acordat puncte participantilor la aceasta proba, desfasurata la debut in München. Anul acesta ar fi trebuit sa se tina chiar doua slalomuri paralele, dar in Bavaria n-a fost zapada pentru acoperit dealul de concurs.

In Moscova intrecerea se va tine pe o rampa si a fost devansata pentru ora 16:45, pentru a nu intra in conflict de difuzare cu fotbalul de noapte.

Formatul este cel cunoscut de acum, dar daca nu, iata o scurta descriere.

La intrecere participa si fetele si baietii. Asta nu inseamna ca se intrec amestecat, nu, fetele cu fetele, baietii intre ei. Dreptul la start il au primii 15 din clasament atat la fete, cat si la baieti. Daca cineva renunta la acest drept, intra schiorul imediat urmator celor 15. Sunt cateva absente, la baieti, pe  langa Ivica Kostelic, operat la genunchi, nefacand calatoria nici Didier Cuche, Bode Miller, Benjamin Raich si Hannes Reichelt.

Apropo de Ivica Kostelic, s-a vehiculat initial ideea luarii startului, cu renuntare imediat dupa iesirea pe pista, fiindca asta i-ar fi  adus 15 puncte in clasament, puncte ce i-ar putea fi de folos la final in lupta pentru globul mare de cristal. A renuntat, prea primejdios pentru procesul de recuperare. Inca nu are voie sa-si lase greutatea pe picior.

Celor 15 schiori selectati, li se alatura un reprezentant al gazdelor. Si la fete, si la baieti. Mansele alatura cate doi schiori, imperecheati conform valorii lor, numarul 1 cu 16, 2 cu 15, etc. Se schiaza in sistem eliminatoriu. Fiecare runda are doua manse. Din cei doi schiori prezenti pe partie, cel cu timpul cumulat mai rapid trece mai departe.

Schiorii sunt obligati sa foloseasca schiuri de slalom. La timpi egali se califica cel cu prima mansa mai rapida. Daca si mansele sunt egale, nu stiu. Parcurgerile neregulamentare se penalizeaza fix, cu jumatate de secunda. Cine pierde mai mult de atat pe traseu, e iertat de intazierea suplimentara.

Punctajul se acorda in felul urmator:

Participarea in optimi: 15 puncte.
Calificarea in sferturi: 30.
Locul 4: 50.
Locul 3: 60.
Locul 2: 80.
Locul 1: 100.

Punctele se acorda doar in clasamentul general, nu si in cel al slalomului.

Daca am uitat ceva si doriti sa stiti, intrebati la comentarii. 🙂

Optimile de finala, prima mansa, fete:

Lindsey Vonn (USA) – Anna Sorokina (RUS). Lindsey fara probleme, desi rusoaica lupta.

Viktoria Rebensburg (GER) – Kathrin Zettel (AUT). Nemtoaica greseste si primeste penalizarea standard, care e de jumatate de secunda.
Julia Mancuso (USA) – Daniela Merighetti (ITA). Italianca se agata la start.
Elisabeth Görgl (AUT) – Nicole Hosp (AUT) – batalie apriga, Hosp castiga cu 4 sutimi.
Tina Maze (SLO) – Anja Pärson (SWE). Doar 6 sutimi diferenta.
Anna Fenninger (AUT) – Michaela Kirchgasser (AUT). Inca o data aceeasi diferenta.
Marlies Schild (AUT) – Tessa Worley (FRA). 7 sutimi pentru regina slalomului.
Maria Höfl-Riesch (GER) – Federica Brignone (ITA). Italianca e in fata la saritoare, dar acolo cade si e penalizata cu jumatate de secunda in mansa a doua.

Optimile de finala, prima mansa, baieti:

Marcel Hirscher (AUT) – Alexander Horoshilov (RUS). Austriacul se agata la start, rusul i-o ia inainte. Pe final revine Hirscher.
Christof Innerhofer (ITA) – Alexis Pinturault (FRA). Italianul pierde o poarta dupa saritura, e penalizat cu cu jumatatea de secunda stas.
Ted Ligety (USA) – Mario Matt (AUT). Ligety vrea sa porneasca prea devreme si il blocheaza poarta, apoi nu poate decat sa reduca intarzierea.
Romed Baumann (AUT)    – Stefano Gross (ITA). Gross e mai rapid la inceput, dar pierde o poarta la saritoare.
Aksel Lund Svindal (NOR) – Steve Missillier (FRA). Amandoi trag, tare, dar Missillier e tehnicianul. 7 sutimi avans.
Adrien Theaux (FRA) – Felix Neureuther (GER). Neamtul e mai rapid, francezul sare peste o poarta si e penalizat cu jumatate de secunda.
Andre Myhrer (SWE) – Christian Deville (ITA). Myhrer incepe mai bine si pastreaza avantajul pana la finis. 11 sutimi.
Beat Feuz (SUI) – Philipp Schörghofer (AUT). Austriacul e un pic mai bun desi pierde un bat la inceput.

Optimile de finala, mansa a doua, fete:

Anna Sorokina (RUS) – Lindsey Vonn (USA). Rusoaica abandoneaza dupa o greseala.
Kathrin Zettel (AUT) – Viktoria Rebensburg (GER). Zettel sigura, Rebensburg risca si greseste.
Daniela Merighetti (ITA) – Julia Mancuso (USA). Cu avantajul primei manse, Jules n-are probleme.
Nicole Hosp (AUT) – Elisabeth Görgl (AUT). Palpitant. Mai intai Liz foarte puternica, jos ataca Nicki.
Anja Pärson (SWE) – Tina Maze (SLO). Anja greseste, Tina merge mai departe.
Michaela Kirchgasser (AUT) – Anna Fenninger (AUT). Kirchgasser foloseste tehnica de slalomista si nu-i lasa nici o sansa Annei.
Tessa Worley (FRA) – Marlies Schild (AUT). Egalitate. Parerile difera, unii zic ca ar conta rezultatul primei manse, altii invers. Sa vedem.
Federica Brignone (ITA) – Maria Höfl-Riesch (GER). Nici o problema pentru Maria.

Optimile de finala, mansa a doua, baieti:

Alexander Horoshilov (RUS) – Marcel Hirscher (AUT). Rusul incepe tare, dar apoi isi da drumul Hirscher si il invinge clar.
Alexis Pinturault (FRA) – Christof Innerhofer (ITA). Cu jumatate de secunda in fata din prima mansa, nu se pune problema invingatorului.
Mario Matt (AUT) – Ted Ligety (USA). Ligety recupereaza prea putin.
Stefano Gross (ITA) – Romed Baumann (AUT). Austriacul foarte sigur, italianul se zbate degeaba.
Steve Missilier (FRA) – Aksel Lund Svindal (NOR). La cele 6 sutimi ale primei manse, francezul mai adauga inca 3. Foarte strans duelul.
Felix Neureuther (GER) – Adrien Theaux (FRA). Francezul e usor mai rapid, dar intazierea de jumatate de secunda nu poate fi recuperata.
Christian Deville (ITA) – Andre Myhrer (SWE). Invinge clar si fara probleme.
Philipp Schörghofer (AUT) – Beat Feuz (SUI). Elvetianul e un luptator, castiga in ciuda micului handicap si a unei erori, corectata doar el stie cum.

Sferturile de finala, prima mansa, fete:

Lindsey Vonn (USA) – Kathrin Zettel (AUT). Zettel rateaza startul, risca prea mult si trece peste o poarta.
Julia Mancuso (USA) – Nicole Hosp (AUT). Americanca incepe bine, dar apoi o ia Hosp din urma.
Tina Maze (SLO) – Michaela Kirchgasser (AUT). Slovena se agata de a treia poarta si se invarte putin.
Marlies Schild (AUT) – Maria Höfl-Riesch (GER). Cursa stransa, cu un plus pentru nemtoica la final. 12 sutimi diferenta.

Sferturile de finala, prima mansa, baieti:

Marcel Hirscher (AUT) – Alexis Pinturault (FRA). Hirscher incepe mai bine, francezul revine, dar apoi rateaza o poarta.
Mario Matt (AUT) – Romed Baumann (AUT). Duel strans, castigat de Baumann cu 6 sutimi.
Steve Missilier (FRA) – Felix Neureuther (GER). Neamtul pare sa fie specialist al acestei probe. Foarte puternic, il lasa mult in urma pe francez.
Andre Myhrer (SWE) – Beat Feuz (SUI). Myhrer ca si in optimi, sigur si foarte puternic.

Sferturile de finala, mansa a doua, fete:

Kathrin Zettel (AUT) – Lindsey Vonn (USA). Zettel incearca sa plece prea devreme si pierde si bruma de sansa care poate ii ramasese dupa prima mansa.
Nicole Hosp (AUT) – Julia Mancuso (USA). Foarte puternica Jules, impresionanta chiar si se califica meritat.
Michaela Kirchgasser (AUT) – Tina Maze (SLO). Austriaca doarme in front la start, intarzie, dar are noroc ca Tina abandoneaza dupa o lasare pe spate.
Maria Höfl-Riesch (GER) – Marlies Schild (AUT). Agitatie mare la start, care e intarziat. Francezii au depus contestatie, in numele Tessei Worley. Dupa cateva minute de dezbateri se decide ca Marlies s-a calificat si fetele pornesc. Din nou cu defectiune, portile se deschid simultan, desi autriaca are un handicap de 12 sutimi. Maria e mai rapida si in mansa a doua.

Sferturile de finala, mansa a doua, baieti:

Alexis Pinturault (FRA) – Marcel Hirscher (AUT). Austriacul derapeaza pe schiul de la interior si abandoneaza.
Romed Baumann (AUT) – Mario Matt (AUT). Matt ataca, vrand sa recupereze, dar pierde ritmul si iese de pe traseu.
Felix Neureuther (GER) – Steve Missilier (FRA). Neamtul era favorit si confirma.
Beat Feuz (SUI) – Andre Myhrer (SWE). Feuz ataca la inceput, dar apoi greseste la aceeasi poarta ca si Hirscher (si acum vad ca i-am amestecat la ordine pe schiori, scuze).

Semifinalele, prima mansa, fete:

Lindsey Vonn (USA) – Julia Mancuso (USA). Julia risca de la inceput, Lindsey incearca sa se tina de ea si se incurca boxand o poarta, desi portile sunt ca la slalomul urias.
Michaela Kirchgasser (AUT) – Maria Höfl-Riesch (GER). Michi incepe bine, Maria accelereaza din saritura, nu e singura care a prins spilul de acolo. Are 10 sutimi avans.

Semifinalele, prima mansa, baieti:

Alexis Pinturault (FRA) – Romed Baumann (AUT). Francezul incepe mai bine, austriacul merge foarte calm, dar ca si Maria inainte prinde viteza peste saritoare si il intrece cu 2 sutimi.
Felix Neureuther (GER) – Andre Myhrer (SWE). Neamtul incepe ca fulgerul, apoi greseste. Dar Myhrer greseste si mai tare si pierde o poarta.

Semifinalele, mansa a doua, fete:

Julia Mancuso (USA) – Lindsey Vonn (USA). Jules schiaza cu siguranta jumatatii de secunda avantaj. Lindsey ataca furibund, dar mai mult de 2 zecimi nu recupereaza.
Maria Höfl-Riesch (GER) – Michaela Kirchgasser (AUT). Michi a invatat smecheria cu saritura si desi pana acolo Maria a fost in fata ei, a luat-o in zbor.

Semifinalele, mansa a doua, baieti:

Romed Baumann (AUT) – Alexis Pinturault (FRA). Francezul face o cursa perfecta.
Andre Myhrer (SWE) – Felix Neureuther (GER). Felix se califica si el suveran.

Finalele, prima mansa, fete:

Maria Höfl-Riesch (GER) – Lindsey Vonn (USA). Greseala mica a lui Lindsey si in cursa asta nimeni nu-si permite sa greseasca. 3 zecimi intarziere.
Michaela Kirchgasser (AUT) – Julia Mancuso (USA). Incredibil cum ii merg picioarele lui Jules. Aproape 4 zecimi avantaj, desi Kirchgasser nu greseste!

Finalele, prima mansa, baieti:

Andre Myhrer (SWE) – Romed Baumann (AUT). Baumann in nota de pana acum. Sus ramane in urma, de la saritoare mai departe recupereaza. Pe Myhrer insa nu-l intrece.
Felix Neureuther (GER) – Alexis Pinturault (FRA). Finala foarte palpitanta. Felix incepe tare, Alexis vine din urma si nu pierde decat 6 sutimi.

Finalele, mansa a doua, fete:

Lindsey Vonn (USA) – Maria Höfl-Riesch (GER). Lindsey foarte precisa, Maria e ridicata usor in aer intr-un viraj, acolo o ajunge Lindsey, care ataca sigura pana la final si castiga.
Julia Mancuso (USA) – Michaela Kirchgasser (AUT). Kirchgasser asteapta iar prea mult la start si pentru Mancuso cursa devine o formalitate.

Finalele, mansa a doua, baieti:

Romed Baumann (AUT) – Andre Myhrer (SWE). Austriacul incearca totul, dar Myhrer e un tehnician prea versat ca sa poata fi intrecut.
Alexis Pinturault (FRA) – Felix Neureuther (GER). Francezul ataca si cu fiecare poarta e tot mai aproape de neamt, il depaseste la saritura si de acolo pana la finis e de neoprit.

Doua surprize mari in cele doua curse. La fete castiga Julia Mancuso, pur datorita combativitatii, imbunatatindu-si evolutiile de la o mansa la alta, la baieti se impune Alexis Pinturault, bifand prima lui victorie de Cupa Mondiala. Podiumurile sunt completate la fete de Michaela Kirchgasser si Lindsey Vonn, la baieti de Felix Neureuther si Andre Myhrer.

clasamentul feminin
clasamentul masculin
cronica etapei
declaratii

2 păreri la “Slalomul paralel din Moscova – Julia Mancuso si Alexis Pinturault castiga

  1. Am citit azi ca si Bode Miller ar avea ceva problema la genunchi si dupa Bansko a zburat la Vail sa faca o examinare la clinica de acolo. Ramane de vazut daca pastreaza obiceiul de anii trecuti de a nu mai lua startul la ultimele curse 😉

  2. Problemele au aparut dupa Soci, pauza i-a prins bine, dar trebuia sa fie mai lunga. Au revenit in Bansko, mai ales ca a fortat rau la pirueta aia. Nu cred ca mai revine sezonul asta. Dar m-as bucura sa ma contrazica. 🙂

Comentariile nu sunt permise.