Primul super-G masculin din Crans Montana – victorie pentru Didier Cuche

Avem o escala foarte interesanta in acest weekend, ce ar putea fi hotaratoare pentru castigarea globului mare de cristal. Suntem atat de aproape de final incat vedem deja linia de sosire, dar super-uriasul mai are inca 5 etape nedisputate. Desigur numai si numai din cauza iernii nazuroase. Etapa de azi o inlocuieste pe cea pierduta in Kitzbühel.

In clasamentul general, conduce Marcel Hirscher, secondat de Kostelic, care mai are de asteptat doua saptamani pana la revenirea in competitii dupa operatia la menisc (recuperarea cica merge foarte bine si a pus deja schiurile in picioare), si Beat Feuz. Diferenta intre Hirscher si Feuz este de 52 de puncte, cu 7 etape de viteza si 5 tehnice in fata. Ca sa-si mentina sansele in viata, Hirscher, cel care pana acum a luat startul in super-urias doar de doua ori in toata cariera de Cupa Mondiala (o data la finalele din 2009 in Aare – locul 27 si o data in Val d’Isere, ca antrenament pentru o super-combinata – locul 11) va concura si azi si maine. El zice ca-i antrenament pentru duminica, atunci cand va incerca sa-si aconteze deja globul de cristal in slalom urias. Nefiind sus in clasamentul FIS, azi va avea doar numarul 33 la start. Sa nu-l subestimam. In 2009 a fost vice-campion de juniori in aceasta disciplina. Dar nici sa nu avem asteptari exagerate de la el. Experienta conteaza.

Telul austriacului pentru acest weekend este sa ramana in fata lui Feuz. Elvetianul este totusi unul dintre cei doi favoriti principali. Al doilea e Svindal. In randul doi al favoritilor regasim din nou un elvetian – Cuche – si un norvegian – Jansrud. Asta fiindca Bode Miller lipseste, accidentat la genunchi in Soci, cu recidiva in Bansko. Si desigur, desi super-uriasul a fost pana acum secetos pentru austrieci, care nu au nici un podium inca, nu trebuie sa-i uitam, raman favoriti in orice cursa, avand o echipa cu valori foarte apropiate.

Cursa incepe la 12:30. Clasamentul actualizat il luam din nou de la FIS, iar de urmarit cursa o puteti face pe Eurosport. Daca vreti sa nu va uitati singuri puteti sa veniti alaturi de mine in ski-lounge-ul de pe skype (pic_si_poc ma cheama acolo).

Elvetienii au un avantaj fata de restul schiorilor. Partia nu a mai fost inclusa in circuitul masculin de 14 ani. Pe ea a debutat Didier Cuche in slalomul urias al Cupei Mondiale, pe ea si-ar putea incheia cariera de slalomist urias. Dar in rest, pista e complet necunoscuta schiorilor. Atata doar ca elvetienii s-au antrenat saptamana trecuta doua zile aici.

1. Patrick Küng (SUI) – o cursa bunicica, incheiata cu agatarea penultimei porti cu mana, socul il invarte si in cazatura reteaza ultima poarta inainte de finis. Vad ca e inclus in clasament, dar n-a trecut regulamentar poarta aflata la un metru-doi de finis.

2. Didier Defago (SUI) – doar un pic mai rapid decat colegul sau de-a lungul traseului, la final are totusi peste o secunda.

3. Andreas Romar (FIN) – a doua cazatura, cu noroc, caci i-a sarit schiul. Terenul e foarte frumos valurit. Pentru schiori asta inseamna puzderie de compresii pe care trebuie sa le amortizeze. Finlandezul s-a dezechilibrat in ultima, foarte adanca, ce l-a aruncat in sus ca la schiul aerian.

4. Joachim Puchner (AUT) – cursa frumoasa, in care inghite toate adanciturile frumos, dar la final se dezechilibreaza in compresia ce l-a oprit pe Romar si in loc de jumatate de secunda avantaj, ramane cu 10 sutimi.

5. Peter Fill (ITA) – incepe foarte bine, un sfert de secunda avans, saritura o face cu morisca, aterizarea e brutala, se roteste si e franat mult, ramanand brusc mult in urma. La final are o intarziere de 34 de sutimi. Locul 3.

Pauza este pentru consolidarea unei porti. Bode Miller a trecut printr-o artroscopie in Vail, dar zice-se ca ar fi deja bun de start, ca a mai facut asa o data acum 10 ani. Colegii l-au sfatuit totusi sa nu exagereze, ca nu mai e copilul de alta data.

6. Jan Hudec (CAN) – foarte puternic in partea superioara si de acolo pierde foarte putin, in ciuda numeroaselor mici dezechilibrari. Aproape jumatate de secunda avantaj.

7. Silvan Zurbriggen (SUI) – Cat pe ce sa intre in poarta de la capatul de jos al sariturii, de acolo un pic prudent, la final ataca si recupereaza putin. Locul 2, 27 de sutimi in spatele lui Judec.

8. Sandro Viletta (SUI) – urmatorul cu probleme la saritoare si nu arata deloc bine. Viletta cade si ii sare casca. Fiu, s-a ridicat in picioare.

Avem o noua pauza pentru reamenajarea portii.

9. Romed Baumann (AUT) – nu se impaca cu toate valurile, e prea atent la linie si nu ataca. Locul 4, pierde jumatate de secunda.

10. Klaus Kröll (AUT) – foarte lent sus, pe mijloc recupereaza usor, dar la ultimul viraj il iau niste valuri micute pe neasteptate si dezechilibrearea aceea ii ia inca doua zecimi. Locul 5.

11. Tobias Grünenfelder (SUI) – doar Küng a fost mai lent decat el.

12. Carlo Janka (SUI) – coada cozile. Hm, si eu care crezusem ca elvetienii au un avantaj. Acum trei sunt la coada si unul a cazut.

13. Kjetil Jansrud (NOR) – pierde trei sfefrturi de secunda sus, nu recupereaza nimic. Locul 8.

Pasajul de sus a stat in soare de la inceputul diminetii si zapada de la suprafata se moaie. E posibil ca aceasta sa fie problema acum.

14. Erik Guay (CAN) – pana la ultimul timp de control pierde o secunda, finisul e insa atat de bine parcurs, incat recupereaza 3 zecimi acolo. Locul 7.

15. Georg Streitberger (AUT) – are neaparata nevoie de puncte. Aproape copia cursei lui Guay, pe care il depaseste cu 3 sutimi, desi e cat pe ce sa intre si el in ultima poarta. Locul 7.

In caz ca va mirati ca se topeste zapada asa repede incat sa strice cursa. Sunt 7 grade in Crans Montana. Cu plus!

16. Aksel-Lund Svindal (NOR) – sus pierde jumatate de secunda, ataca de sus pana jos, vrea sa fie cu constiinta impacata, sa stie ca a facut totul, pe ultima panta la o saritura mica iese multicel in afara liniei ideale si de aceea nu recupereaza mai nimic pana jos. Locul 5.

O noua pauza de reparat ceva. Situatie in mod normal neplacuta pentru schiorul de la start. Cum va reactiona Feuz? Deocamdata asteapta calm sa primeasca dreptul la start. In spatele lui Hanner Reichelt foloseste ultimele minute pentru parcurgerea cursei in minte, dansand cu mainile pe forma imaginata a traseului.

17. Beat Feuz (SUI) – nici o sansa pentru elvetian. Sus ataca, dar pierde totusi 8 zecimi, la saritoare decoleaza prea din larg. A luat prea in serios avertismentul schiorilor cu probleme acolo. Intarzierea creste pana spre o secunda si jumatate, pe final recupereaza cele 3 zecimi pe care stim deja ca le-a pierdut Hudec acolo. Locul 11.

18. Hannes Reichelt (AUT) – ohoho. Na baieti, ca se poate. Nu pierde decat 3 zecimi in parte de sus. Apoi apar problemele, mititele din fericire. Virajul in care a gresit Svindal il ia intr-un picior, dar tine linia directa si nu taie viteza. Locul 3.

19. Adrien Theaux (FRA) – pierde 8 zecimi sus, din care nu recupereaza decat una pana la final. Locul 11.

20. Didier Cuche (SUI) – zice orful: si vrea sa se lase! Didier reuseste imposibilul. Sus pierde o jumatate de secunda, gabaritul nu-i neaparat un avantaj pe zapada moale. Dar mai departe e perfect si trece in fata cu 16 sutimi.

21. Benjamin Raich (AUT) – aude ce s-a intamplat si pleaca foarte motivat. Sus e mai rapid cu doua zecimi decat Cuche, de acolo incepe sa piarda, dar nu foarte mult si prinde podiumul. Locul 3, la 5 sutimi in spatele lui Hudec.

22. Christof Innerhofer (ITA) – si el incearca sa-si valorifice si ultima sansa. Nu incepe la fel de bine ca Raich, e egalul lui Cuche. Finalul e totusi clar mai slab. Locul 6.

23. Max Franz (AUT) – mijlocul valurit e o provocare prea mare pentru tanarul austriac, dar pe final reuseste sa recupereze 7 sutimi din timpul exceptional al lui Cuche acolo. Locul 14.

24. Werner Heel (ITA) – pierde o secunda pe mijloc, apoi greseste la una din ultimele porti si preia lanterna rosie, cu peste trei secunde intarziere.

25. Andrew Weibrecht (USA) – locul 21.

26. Yannick Bertrand (FRA) – nu incepe rau, dar nu rezista cu atacul pana la final. Locul 18.

27. Stephan Keppler (GER) – e pasager pe schiuri. Rateaza ultima poarta.

28. Matteo Marsaglia (ITA) – locul 21.

29. Mario Scheiber (AUT) – cursa slaba, incheiata cu ratarea unei porti. N-a luptat deloc.

30. Matthias Mayer (AUT) – ataca, dar ii lipseste experienta. Locul 21.

Deocamdata Feuz este pe locul 20, inseamna ca face cel mult 11 puncte. Ieri Marcel Hirscher a declarat ca un loc in zona 25-30 ar fi un rezultat bun pentru el. Traseul nu este foarte asemanator unui slalom urias, sunt multe porti distantate pe traseu, dar Benjamin Raich, specialist al uriasului e pe locul 3 si acesta ar putea fi un semn bun pentru Hirscher. Oricum, cursa pentru titlul Cupei Mondiale, ramane foarte interesanta.

31. Alexis Pinturault (FRA) – a renuntat la start.

32. Ted Ligety (USA) – mijlocul care ar fi bun pentru tehnicieni are zapada prea moale ca sa poata ataca. Locul 25.

33. Marcel Hirscher (AUT) – fara sanse, distantele inte porti sunt prea lungi si nu stie sa alunece. Locul 27, dar e putin probabil ca va obtine puncte azi.

34. Hans Olsson (SWE) – 28.

35. Thomas Mermillod-Blondin (FRA) – 27 si il coboara pe Hirscher o pozitie.

36. Bernhard Graf (AUT) – 25 si isi impinge colegul inca un pas in jos.

37. Marco Sullivan (USA) – rateaza o poarta.

38. Alek Glebov (RUS) – la fel.

39. Jeffrey Frisch (CAN) – cursa foarte inimoasa a tanarului canadian, ce a primit drept la participare dupa ce toti ceilalti colegi de echipa au facut furori in ultimele curse de viteza. Locul 26.

40. Gauthier de Tessieres (FRA) – locul 26.

In clasamentul oficial Hirscher este deja in afara punctelor, dar Küng  e inca inclus in clasament. Sus mai sunt 34 de concurenti, multi mai priceputi decat el, dar partia nu se va ameliora cu inaintarea spre finalul cursei. Sa vedem. Desi un punct sau nimic e tot pe acolo.

Thomas Biesemeyer il scoate definitiv pe Hirscher dintre primii 30.

Didier Cuche a castigat in fasta propriilor suporteri, intr-un moment in care se credea ca invingatorul a fost decis. Jan Hudec, cu numar mic la start si pricepere in alunecarea de sus a terminat al doilea, podiumul fiind completat de Benjamin Raich.

clasamentul etapei
cronica etapei
declaratii

Publicitate