Primul super-urias masculin din Kvitfjell – doi invingatori: Feuz si Kröll

Vremea inconstanta a acestui sezon nu se dezminte. Programat initial pentru ora 12:00, super-G-ul masculin suplimentar din Norvegia, inlocuindu-l pe cel anulat din Garmisch, a fost in prima instanta amanat o ora, posibile noi amanari fiind deja anuntate. Problema e inca o data vantul. Daca in cele doua zile de antrenamente oficiale pentru coborarea de maine nu s-a simtit deloc (vedeti poza lui Järbyn de ieri dimineata), astazi face imposibila tinerea super-uriasului in siguranta.

Ar fi pacat sa se anuleze, l-ar scoate practic fara lupta pe Beat Feuz din cursa pentru globul mare de cristal. Elvetianul e singurul pretendent la trofeu prezent astazi la start. Hirscher se pastreaza pentru etapele tehnice din Kranjska Gora, iar Kostelic e inca in recuperare dupa operatia la menisc suferita in urma accidentarii din Soci.

Lupta aceasta in trei e neasteptata si nimeni n-ar fi putut-o prezice la inceputul sezonului. Daca Ivica Kostelic a fost favorit, din pozitia de aparator al titlului, Feuz si Hirscher se afla pentru prima data in postura de candidati la victorie. Dupa cum zicea elvetianul, acesta este si motivul pentru care nici unul nu este incrancenat si nu incearca sa obtina fiecare punctulet posibil. Ba chiar isi permit sa se contreze amical. Cum Marcel a promis cate o bere tuturor coechipierilor care se vor clasa in fata lui Beat in acest weekend, elvetianul a supralicitat pentru Kranjska Gora, oferind una celor ce-l vor depasi pe austriac saptamana viitoare, indiferent de nationalitate. Sa nu credeti totusi ca Feuz e mai larg la mana. Judecand dupa media rezultatelor de pana acum, Hirscher va avea mai mult de platit.

Sa nu ne grabim totusi. Feuz a respectat si in Norvegia graficul obisnuit. Ultimul in primul antrenament, dupa o saritura cu probleme, si-a imbunatatit enorm performanta ieri, cu locul 15, ramanandu-i destul loc pentru rezultate si mai bune azi, maine si poimaine. Sa nu uitam ca aici a obtinut in urma cu un an prima victorie a carierei!

In lupta pentru globul disciplinei sunt implicati inca mai mult de cinci schiori. Cei cinci pastreaza totusi sansele cele mai realiste, dintre ei detasandu-se ca favoriti Aksel Lund Svindal si Didier Cuche. Despartiti de doar 7 puncte, e greu de estimat care dintre ei are sanse mai mari. La antrenamente Cuche a mers de fiecare data mai bine, dar super-G-ul are alt traseu, necunoscut, iar Svindal n-a pierdut prea mult in nici una din mansele de pana acum. Ceilalti trei pretendenti sunt Jan Hudec, Beat Feuz si Benjamin Raich.

Vad ca primul deschizator e deja programat pentru 12:50, deci probabil vom avea cursa. Abia astept.

A inceput.

1. Matteo Marsaglia (ITA) – s-a intins complet in zapada dupa un viraj derapat, destul de larg, care n-as fi crezut ca poate pune probleme.

2. Werner Heel (ITA) – a ajuns jos fara probleme majore, sa vedem daca ii e timpul mai bun decat pana acum.

3. Tommy Ford (USA) – mult, mult mai lent. Pierde o secunda.

4. Matthias Mayer (AUT) – splendid. Indraznet, acurat, tehnic si il ia pe italian cu peste o secunda.

5. Max Franz (AUT) – duelul noii generatii austriece. Franz a avut timpi buni la antrenamente. Inceputul e mai slab decat al colegului, pierde 4 zecimi pana la mijloc, de acolo incepe recuperarea si se apropie pana la 14 sutimi. Locu l 2.

6. Peter Fill (ITA) – pierde peste o secunda dupa o cursa fara greseala, in care a tinut linia ideal. Din pacate n-a fost si rapid. Locul 4. Complet nedumerit la final.

7. Yannick Bertrand (FRA) – mai dezinvolt decat italianul, sus tine pasul cu austriacul, pe a doua jumatate pierde jumatate de secunda.

8. Romed Baumann (AUT) – o greseala intr-un loc in care e foarte scumpa. Apoi pe mijloc, intr-un pasaj abrupt ii fuge un schi in lateral, dupa o saritura. Se redreseaza prompt, dar a pierdut mult timp. Locul 6.

9. Georg Streitberger (AUT) – o cursa constant buna, intarzierea de pe primul pasaj ramanand agatata si in timpul final. Locul 3, la 22 de sutimi.

10. Jan Hudec (CAN) – primul care e mai rapid sus decat Mayer, dar apoi incepe sa piarda. Locul 4.

11. Joachim Puchner (AUT) – risca mult in virajele tehnice, linia nu e cea ideala, dar e rapid si urmatorul timp intermediar e deja pe verde. Riscul cel mare il dezechilibreaza o data, reincepe cursa de recuperare si se opreste la 9 sutimi de lider.

12. Christof Innerhofer (ITA) – destul de departe de timpii austriecilor. Se pare ca au un secret necunoscut celorlalti pana acum. Locul 7, cu 7 zecimi intarziere.

13. Erik Guay (CAN) – sus pierde doua zecimi, pe al doilea pasaj atinge viteza maxima de pana acum si nu mai pierde. Pe curbele finale trece peste cateva denivelari, imediat apar cateva sutimi in plus la timp si la final sparge cvartetul austriac exact la mijloc, lipsindu-i 13 sutimi pentru primul loc.

14. Kjetil Jansrud (NOR) – el e omul casei. Aici a copilarit. Antrenamentele le-a castigat detasat. Confirma statutul de favorit nou aparut. Dupa un prim pasaj de tatonare, isi da drumul neinfricat, direct, pista nu-i creeaza nici un fel de probleme si e primul cu 46 de sutimi avans.

15. Silvan Zurbriggen (SUI) – 0 abordare foarte plata si inactiva. Nu are nici un viraj dupa care sa forteze accelerarea. Locul 13.

16. Klaus Kröll (AUT) – o batalie a sutimilor de secunda, castigata de austriac.

Orfii au pierdut sunetul. Acum comenteaza prin telefon. Funny.

17. Adrien Theaux (FRA) – in nota celor care nu stiu spilul. Pierde o secunda si jumatate, locul 11.

18. Hannes Reichelt (AUT) – inceput in nota austriaca, adica foarte bun, apoi risca prea mult, pierde linia, are doua viraje prea largi si o dezechilibrare costisitoare. Locul 10.

19. Benjamin Raich (AUT) – s-a dus globul. Risca prea mult. La primul radar are cea mai mare viteza, intra prea direct in pasajul tehnic si pierde o poarta.

20. Beat Feuz (SUI) – cel mai rapid la radar, stie ca doar punctele mari de pe podium il tin in cursa pentru globul mare. Pe mijloc pierde, dar nu renunta la atac si nu oboseste, recuperand tot, tot, tot pana la ultima sutime egalandu-l pe Kröll.

21. Aksel-Lund Svindal (NOR) – timpul lui intermediar e masurat fata de Feuz acum. Isi creeaza un avantaj acolo unde Feuz a schiat mai slab, dar il pierde pe ultimul pasaj, unde nu reuseste sa conserve viteza de sus. Locul 4.

22. Didier Cuche (SUI) – thriller cu sutimi de secunda. O greseala in pasajul in care a intarziat Feuz il impiedica sa cladeasca un avantaj mai serios de o pereche de sutimi, pe care le pierde la final si cu zecimea intarziere nu prinde nici macar podiumul. Locul 4, cu care in situatia actuala nu preia tricoul rosu.

Ca o paranteza, azi schiaza toata lumea cu tricou rosu. Preferinta sponsorului.

23. Hans Olsson (SWE) – lupta cu tinerea liniei apropiata de porti. Locul 15.

24. Stephan Keppler (GER) – un derapaj plus linia mai putin directa il coboara pe locul 20.

25. Andreas Romar (FIN) – finlandezul se apropie tot mai mult de schiorii de varf, trebuie sa caut neaparat daca au mai avut vreodata un vitezist asa de bun. Astazi se inghesuie in esalonul secund al clasamentului, pe locul 11.

26. Carlo Janka (SUI) – un mijloc superb, in care are chiar timpul pe verde, sclipire a talentului ce n-a murit, restul e insa umbrit de chinul lui cotidian, chiar daca spatele il supara mai putin in virajele largi ale probelor de viteza. Locul 8.

27. Tobias Grünenfelder (SUI) – 24, dupa o cursa in pozitie defensiva.

28. Andrew Weibrecht (USA) – e activ si asta il ajuta sa tina intarzierea sub control pana la ultimul punct intermediar, dar nu stie sa conserve deloc viteza pe ultima bucata. Locul 20.

29. Johan Clarey (FRA) – schiaza la atac si prinde locul 15.

30. Didier Defago (SUI) – prea multe neconcordante intre bust si picioare. Locul 21.

31. Robbie Dixon (CAN) – rateaza o poarta.

32. Thomas Mermillod-Blondin (FRA) – 29.

33. Bernhard Graf (AUT) – iese din cursa.

34. Marco Sullivan (USA) – 27.

35. Florian Scheiber (AUT) – excelenti austriecii astazi. Locul 20 pentru liderul probei in Cupa Europei.

36. Jeffrey Frisch (CAN) – abandon.

37. Gauthier de Tessieres (FRA) – 24.

38. Natko Zrncic-Dim (CRO) – 31.

39. Thomas Biesemeyer (USA) – ultimul.

40. Bostjan Kline (SLO) – 28.

Beat Feuz isi indeplineste obiectivul primei zile, castigand alaturi de Klaus Kröll. Pe locul 3, localnicul Kjetil Jansrud.

clasamentul etapei
cronica etapei
declaratii

Publicitate

4 păreri la “Primul super-urias masculin din Kvitfjell – doi invingatori: Feuz si Kröll

  1. diana: Da. Mi i-am si imaginat disperati si cautand o solutie. Nu suntem singurii inventivi. 🙂

    BIms: pentru schi live iti recomand sa incerci oleoltv. Ei pun linkuri cu toate emisiunile sportive. Dar acum e terminat de mult. Am publicat deja si clasamentul, unde poti vedea ca Didier a terminat pe 4.

  2. Comentariul text trebuie sa ramina neaparat, cind se poate (parerea mea).
    Astazi n-am putut sa urmaresc live nici cursa, nici comentariul.
    In seara asta nu m-am dus la rezultate, ci la comentariul text, si am ametit un pic de la trecerea printre porti.

Comentariile nu sunt permise.