Schi de vara

Vreme de maneca scurta in Ofterschwang, zapada si slalomul urias al fetelor parand un defect in decor. Cu suprafata preparata tare, cat pentru un concurs serios, primele concurente au avut un avantaj clar. Sub soarele arzand, pista a prins dupa sculptarea santurilor initiale o spoiala de luciu, lasand pentru scurta vreme schiurile sa prinda viteza mai mare, pentru ca apoi sa adanceasca o albie cu zapada flescaita, pentru ultimele concurente. Care nu au fost dezavantajate atat de drastic cum s-a crezut la inceput ca se va intampla. Nadia Fanchini, penultima concurenta la start, s-a propulsat in mijlocul grupului de schioare calificate.

Totusi podiumul a ramas clar sub picioarele primelor trei fete de pe lista de start. Viktoria Rebensburg ar fi putut chiar sa conduca cu un avantaj descurajant pentru adversare. Neobisnuita cu abandonurile, cel al etapei precedente, din Soldeu, a dus la o schimbare radicala de strategie. In loc sa vireze spre Bansko dupa escala rusa, nemtoaica a revenit acasa, unde s-a antrenat cateva zile chiar pe partia de concurs. Are de aparat un glob si nu e dispusa sa riste pierderea lui. Asa ca azi a revenit in forta, cu o evolutie zdrobitoare. Norocul adversarelor a fost ca inca mai greseste. O eroare mare, care din secunda pe care ar fi pus-o intre ea si adversare a lasat o zecime amarata.

Tina Maze a gresit si ea, eroare de inspectie, sau de memorie, cum vrem s-o luam. Pe valurile destul de multe, in spatele carora panta s-a surpat brusc, aruncandu-le pe cele nepregatite in aer, slovena a uitat de unul marisor. A putut schimba directia abia dupa aterizare si agresivitatea i-a ramas nerasplatita. Nici Elisabeth Görgl nu s-a lasat mai prejos. A derapat usor la mijloc, spre temperarea avantului si marirea emotiilor in mansa a doua.

Dupa cele trei, evolutiile s-au amestecat. Stralucite cu impiedicate, lente cu avantate, dupa cum si-au gasit fetele tempoul in zapada moale. Dar de fruntase nu s-au mai apropiat. Clar stanjenite s-au aratat Tessa Worley, intr-o zbatere sterila pentru pastrarea tricoului rosu si chiar mai mult Lindsey Vonn, pretendenta – va vine sa credeti – la glob, avand totusi de partea ei doar ambitia si forta, nu si bagajul tehnic complet. Desi nu-i lipseste foarte mult.

Cum Maria Höfl-Riesch si Anna Fenninger au abandonat, prima dupa o cazatura, a doua cu o poarta ratata (dupa un val ignorat), clasamentul general se va aerisi si mai mult la varf, iar cel al disciplinei si el va rasfira putin fetele, indiferent de clasarile celor ramase inca in concurs.

prima mansa live text
clasamentul primei manse
mansa a doua live text
clasamentul final
cronica mansei secunde
declaratii

Publicitate