S-a dus romantismul tatonarilor de la inceputul sezonului. Cu finalele Cupei Mondiale aproape in prag, toata lumea sfaraie de ambitie. Avand ca tel ba calificarea in Schladming, ba prinderea unui loc pe podiumul disciplinei, sau chiar castigarea Cupei Mondiale. Si desigur se socoteste mai abitir ca in procesorul unui computer abuzat de utilizatori.
Ochii au stat bineinteles atintiti asupra lui Beat Feuz. Daca e sa ne luam dupa parcursul de pana acum al lui Marcel Hirscher, adversarul lui in lupta pentru marele glob, daca va termina slalomul din Kranjska Gora, austriacul va face conform algoritmului de pana acum, cel putin 140 de puncte. Feuz a luat startul in Kvitfjell cu un handicap de 95, ce a trebuit adaugat la avansul planificat pentru cele trei zile norvegiene de concurs. In plus Hirscher, sarbatoritul zilei, care a aniversat 23 de ani in mijlocul familiei, promisese cate o bere tuturor coechipierilor care-l vor ajuta depasindu-l pe Beat in cursa.
Inceputul super-uriasului, inlocuitor al celui anulat in Garmisch, i-a gasit pe austrieci batandu-se pe berile lui Hirscher. Un grup compact de patru schiori, Georg Streitberger, avand in fata generatia noua, cu Matthias Mayer, Joachim Puchner si Max Franz, au instaurat temporar un monopol. Linia austriaca a parut sa ramana un secret bine ascuns, chiar si pentru schiori cu experienta podiumului in acest sezon, ca de exemplu Jan Hudec.
Abia Erik Guay a spart cvartetul fruntas, fix la mijloc, intr-o crunta batalie a sutimilor, careia i s-a adaugat ulterior, cand totul fusese deja decis, si Carlo Janka. Aceasta a fost insa doar prefata. Batalia adevarata a urmat mai tarziu, la aparitia favoritilor pe scena.
De la bun inceput, si cand spun inceput ma refer la prima incercare a fortelor pe Muntele Alb, cum se traduce Kvitfjell, favoriti au fost cinci baieti: oamenii gazdelor, Jansrud si Svindal, elvetienii dominatori ai sezonului, Cuche si Feuz, impreuna cu singurul austriac ce le-a facut fata la antrenamente, .
Deschiderea a facut-o Kjetil Jansrud si dintr-o linie trasata parca intr-o singura miscare, mai directa decat a oricui altcuiva de pana atunci, a mutat competitia la alt nivel, jumatate de secunda deasupra baietilor ce se luasera pana atunci la tranta cu traseul. A stiut ca a mers bine, dar cat de bine? Insuficient, i-a raspuns Klaus Kröll, cu o cursa foarte asemanatoare, a sutimilor nehotarate, ce s-au mutat la fiecare timp intermediar ba de partea norvegianului, ba a austriacului. Trei sutimi i-au ramas la final acestuia din urma.
Beat Feuz n-a gasit aceeasi linie. A pierdut-o odata cu timpul undeva la mijloc, dar n-a renuntat la lupta, ci neobosit, a tasnit in cel mai bun finis, ca sa-l egaleze pe Kröll. Cursa de infarct pentru suporterii mai impatimiti ai oricaruia dintre cei doi. Iar emotiile nu s-au oprit aici, caci dupa Aksel Lund Svindal, aproape copia lui Feuz, dar fara benzina pentru finis, a urmat Didier Cuche.
Cuche si Svindal au fost pana acum protagonistii principali in lupta pentru suprematia in super-G, desi portile gloriei sunt inca deschise pentru foarte multi concurenti. Plasat in pole position de victoria din Lake Louise, urmata de locul secund din Beaver Creek, norvegianul n-a mai cedat tricoul rosu, in ciuda catorva clasari mai slabe ce au urmat elanului de la inceput. Didier s-a tot apropiat tiptil si uneori ma intreb daca nu are un scenariu menit sa ne tina prinsi captivi, cu interesul treaz, de aceasta lupta pe muchie de cutit.
S-a pornit de la situatia in care Svindal il conducea cu doar 7 lungimi. Astea sunt nimic atunci cand e vorba de sacii de puncte acordati invingatorilor. Ei, Cuche a mers aproape la fel de frumos ca Beat Feuz. O greseala mica a avut, insa nici colegul nu se descurcase ideal pe mijloc. Timpii au ramas lipiti, ca siamezii, pana la ultimul interval. Abia acolo i-a despartit brutal o zecime, veteranul aterizand langa podium, doar cu o pozitie mai sus decat Svindal. In limbajul matematic asta se traduce prin cinci puncte recuperate, apropiere la doar doua de norvegian, dar ramanere pe locul secund. Se putea o situatie mai tensionata de atat? Greu.
De cei doi s-a apropiat acum si Beat Feuz, care a preluat conducerea si in clasamentul general, cu un avans de 5 puncte, in momentul in care au mai ramas 8 curse din acest sezon: patru ale lui si patru ale lui Hirscher. 100 de puncte bifate din totalul de 245 pe care i l-am stabilit ca tel pentru pastrarea sanselor intacte. Hirscher pe de alta parte, a ramas cu banii in buzunar, dar trebuie ca a inghitit cu noduri tortul aniversar dupa aceasta etalare dezinvolta de forte. Duelul continua.