Coborarea feminina finala din Schladming – Lindsey si atat

Cele mai bune coboratoare ale sezonului sunt prezente astazi la startul repetitiei generale pentru Campionatele Mondiale ale sezonului viitor. Pentru toata lumea e o cursa de antrenament, globurile sunt date, Lindsey Vonn s-a lacomit la amandoua si acum au ramas doar ambitii mititele ca imbold pentru victorie. Tina Weirather si-o doreste pe prima, ieri a fost clar cea mai rapida, dar a sarit peste o poarta. Lindsey Vonn incearca sa doboare recordul de puncte obtinute intr-un sezon. Hermann Maier are 2000, americancei ii lipsesc 192.

Coborarea incepe la 12:00, eu spun prezent pentru a raporta ce se intampla pe pista, iar pentru clasamentul actualizat apelam iar la FIS.

Pista fetelor este una mai ocolita, dar ajunge in acelasi stadion.

1. Tessa Worley (FRA) – schiaza doar pentru ca are dreptul datorita celor 500 de puncte din clasamentul general.

2. Laurenne Ross (USA) – vine dupa un sezon excelent al americancelor, calificate toate pentru finala, dar azi ramane in urma frantuzoaicei. Pierde o zecime.

3. Aurelie Revillet (FRA) – desi inceputul e foarte puternic si pune aproape o jumatate de secunda intre ea si colega nespecialista, pe final pierde cu cateva greseli, penalizate aspru de zapada moale de jos.

4. Fränzi Aufdenblatten (SUI) – pierde de sus pana jos, nu are viteza si nu stie s-o creeze.

5. Nadja Kamer (SUI) – schiaza periculos, o data trece razant pe langa plasa, linia ii este larga, dar lasa schiurile libere si scoate un avantaj de 8 zecimi.

6. Johanna Schnarf (ITA) – isi creeaza un avantaj in pasajul cu mai multe viraje de deasupra mijlocului si il conserva in rest. Cu patru zecimi mai rapida decat Kamer.

7. Alice McKennis (USA) – cand se inmultesc virajele nu stie sa tina linia, cand se inclina insa pista, ataca direct si recupereaza aproape jumatate din intarzierea de 7 zecimi, pentru a prinde locul secund.

8. Tina Maze (SLO) – cursa asemanatoare cu cea a italiencei din frunte, la final ataca mai mult si o depaseste cu 4 sutimi.

9. Lara Gut (SUI) – incheie un sezon mediocru in aceeasi nota. Cred ca regreta decizia schimbarii marcii de schiuri, care anul acesta nu au ajutat-o deloc. Locul 8.

10. Stacey Cook (USA) – incepe bine, mijlocul ii este insa lent, pe poteca (n-o luati literal, pare un drum forestier din acela albastru, pentru incepatori) din padure da cu un schi in celalalt dupa trecerea pe niste denivelari, se dezechilibreaza, cade si se incurca in plase. Se elibereaza singura, n-a patit nimic.

In pauza de aranjare a plaselor, papa Weirather si-a amintit de titlul mondial in coborare castigat pe partia pe care au schiat baietii in 1982. S-ul final ii poarta acum numele, acolo atacand el. A vazut ca linia directa ar putea fi prea rapida, a ezitat, dar apoi a auzit incurajarile spectatorilor si a atacat, incoronandu-se campion. 🙂

11. Andrea Fischbacher (AUT) – doar locul 8. Macar n-a mai cazut.

12. Viktoria Rebensburg (GER) – se dezechilibreaza pe denivelarile de pe traversa si pierde multa viteza acolo, fapt reflectat imediat in cresterea brusca a intarzierii. In total pierde o secunda si termina pe 5.

13. Anna Fenninger (AUT) – pozitia e foarte joasa si din cate spune Alexandra Meissnitzer e un handicap, fiindca o lipseste de mobilitate si reactioneaza mai greu cand trebuie sa ajusteze linia. Locul 11.

14. Marion Rolland (FRA) – ataca pana la capat, in ciuda dificultatilor aparute pe traseu, nici macar denivelarile n-o retin si cu un finis foarte puternic o depaseste pe slovena cu 3 zecimi.

15. Elena Fanchini (ITA) – locul 6.

16. Daniela Merighetti (ITA) – e prea inclinata intr-un viraj si nu se mai poate ridica de acolo, intinzandu-se in zapada.

17. Tina Weirather (LIE) – incepe mai lent si aparent fara vreo speranta, Rolland n-a fost nici ea cea mai rapida acolo. Mijlocul il are exceptional si recupereaza tot, pe traversa ramane in pozitie de coborare de la un capat la celalalt, insa linia de la final e mai ocolita decat trebuia. Locul 3, doua sutimi in spatele Tine Maze.

18. Maria Höfl-Riesch (GER) – incepe cu probleme. Tine linia in ciuda dezechilibrarii, dar continua cu greselile mici pana la final. Locul 10.

19. Julia Mancuso (USA) – foarte hotarata, a scris recent un articol pe blog in care povesteste despre cum singura posibilitate pentru a ajunge in varf e sa crezi ca poti castiga. Exact asa merge la fiecare cursa. Traseul e deja ceva mai accidentat decat la inceput, se dezechilibreaza de cateva ori, totusi sta aproape de Rolland pana la ultimul timp intermediar. Finalul frantuzoaicei a fost insa prea bun, si Jules trebuie sa se multumeasca cu locul 5.

20. Marie Marchand-Arvier (FRA) – iese intr-un viraj in zapada maro din afara fasiei marcate si greseala ii adauga imediat o greutate in bagaj. Locul 15.

21. Elisabeth Görgl (AUT) – e agresiva, poate prea agresiva pentru zapada moale, are si o dezechilibrare pe al doilea sfert al traseului, la final se mai lasa o data pe spate si termina pe 8.

22. Lindsey Vonn (USA) – brilianta. Nimeni n-a atacat cum o face ea, e pur si simplu de neoprit. O dezechilibrare pe traversa unde prinde ultima poarta la limita nu face decat sa-i taie putin elanul si sa-i tina avansul cu 8 sutimi sub secunda.

23. Leanne Smith (USA) – rateaza o poarta si acolo, sub ea, se vede ce proasta e zapada in afara pistei de concurs. Tot ce s-a strans scurmat de schioare e zahar.

24. Marusa Ferk (SLO) – penultima.

25. Lucia Recchia (ITA) – ultima.

Lindsey Vonn demonstreaza inca o data, daca mai era nevoie, ca de ea nu se trece decat accidental. De Marion Rolland o desparte aproape o secunda, pana la Tina Maze distanta trece binisor de acest barem.

Globul era al ei de o luna, batalia in 3 pentru locul 2 e castigata de Tina Weirather, care o lasa in urma pe Elisabeth Görgl, Maria Höfl-Riesch ratand azi si cursa si podiumul disciplinei.

clasamentul etapei
cronica etapei
declaratii

Publicitate

O părere la “Coborarea feminina finala din Schladming – Lindsey si atat

Comentariile nu sunt permise.