Coborarea masculina finala din Schladming – Svindal castiga, Feuz puncteaza decisiv, Kröll ia globul

Buna dimineata la prima finala a acestui sezon. Baietii deschid intrecerea si nu o fac doar de dragul schiului, ci trei dintre ei si pentru punctele foarte importante. Didier Cuche, cel care ieri s-a distantat la o secunda de restul adversarilor incearca sa castige globul de cristal in cea mai rapida proba pentru a cincea oara in cariera. Impotriva i se pun Beat Feuz, care are nevoie de puncte si pentru clasamentul general, dar mai ales Klaus Kröll, cel caruia i-ar ajunge azi unul din primele doua locuri pentru a-l aduce inapoi in Austria.

Cursa incepe la 10:30, daca e cineva care doreste sa mai auda si comentarii audio sporadice din partea mea, va rog sa ma anuntati intr-un comentariu, ca sa intru pe skype. 🙂 Ca de obicei, iata si clasamentul actualizat live de la FIS.

1. Carlo Janka (SUI) – nu ataca, pierde si linia usor de cateva ori, sa vedem cat ii rezista timpul.

2. Yannick Bertrand (FRA) – la polul opus ca agresivitate, linia nu e tocmai ideala, dar lasand schiurile libere, castiga jumatate de secunda.

3. Georg Streitberger (AUT) – nu nimereste deloc linia, tot timpul e pe marginile traseului, pana la urma rateaza ultima poarta.

4. Max Franz (AUT) – porneste decis, se simte vizibil bine, dar se dezechilibreaza si la redresare, piciorul drept ii este in aer fara control, loveste zapada cu capetele schiului, acesta ii sare, la peste suta pe ora si ramane intr-un picior sa se salveze de cazatura. Reuseste cu mult noroc. E foarte suparat, dar ar trebui sa se bucure ca a scapat cu bine.

5. Benjamin Raich (AUT) – sus pierde jumatate de secunda fata de francez, dar finisul este ideal, direct, luptat si trece in frunte cu un avans de cinci sutimi.

6. Alexis Pinturault (FRA) – fara sanse, jos e cat pe ce sa piarda si el ultima poarta. Locul 4, la peste o secunda in spatele austriacului.

7. Andrej Sporn (SLO) – ultimul.

8. Aksel-Lund Svindal (NOR) – merge de parca ar fi vorba de super-urias unde vrea sa castige globul. Atac frumos, permanent, linie foarte directa si avansul e urias: aproape o secunda.

9. Adrien Theaux (FRA) – pare sa se teama de partie, merge vizibil defensiv in partea superioara, cu centrul de greutate putin prea in spate si se claseaza pe locul 4.

10. Dominik Paris (ITA) – nici el nu indrazneste destul, se mai si dezechilibreaza pe ici, pe colo, incheie pe 6.

Svindal e foarte multumit.

11. Jan Hudec (CAN) – e aruncat mult in afara intr-un viraj, se sprijina in mana, in general controleaza schiurile prea sever in curbe si pierde peste o secunda. Locul 4.

12. Benjamin Thomsen (CAN) – incearca marea cu degetul, se vede ca ii place viteza, are pentru prima data asa numar mic de start si scoate tot ce poate din el, locul 6.

13. Didier Defago (SUI) – un singur viraj prea larg si il ia pe Raich. Fata de Svindal e la 84 de sutimi, dar e multumit de locul 2.

14. Christof Innerhofer (ITA) – nu prinde spilul si se chinuie cu pista, cu traseul, cu zapada. Locul 8.

15. Joachim Puchner (AUT) – supramotivat, sus merge binisor, jos e tras in toate curbele in care se poate si pierde doua secunda. Locul 11.

Max Franz la interviu (mi se pare mie, sau chiar seamana cu Marcel Hirscher?) vede imaginile cu cascadoria proprie si desi pornit sa ne spuna ceva cu mult artag la adresa propriei persoane, se linisteste realizand ce noroc a avut.

16. Romed Baumann (AUT) – parca tine sa viziteze toti voluntarii de pe margine, intarzierea e pe masura. Locul 13 si sigur nu va face puncte azi.

Pentru cei care nu stiu, astazi se dau puncte doar primilor 15 schiori.

17. Johan Clarey (FRA) – rateaza o poarta din dreptul unei saritori dupa doua viraje prea largi.

18. Didier Cuche (SUI) – sa vedem, trebuie sa termine pe unul din primele trei locuri obligatoriu, dupa care ramane la mana lui Kröll. Incepe cu un viraj ratat, in care trebuie sa schimbe directia de doua ori. Aproape cade la mijloc, dupa o curba in care s-a inclinat la extrem si i-a ajuns claparul pe zapada, o situatie in care nu s-a mai aflat din anii tineretii. Globul e pierdut. A mers de parca nu i-ar fi prins schiurile. Pacat. Locul 13 si probabil nu face nici un punct azi.

19. Hannes Reichelt (AUT) – incearca sa nu greseasca. Sus o cursa foarte controlata, ar fi mers mai mult risc, jos prinde aripi cand aude strigatele publicului si pe o linie perfecta si foarte directa recupereaza putin din intarziere, prinzand locul 2. Intarzierea pana la Svindal e acum de 67 de sutimi.

20. Klaus Kröll (AUT) – are nevoie de unul din primele doua locuri ca sa nu depinda de Feuz. Inceputul e promitator, pe mijloc chiar recupereaza ceva fata de Svindal. La final drifteaza in doua viraje si pierde prea mult timp. Locul 6.

21. Beat Feuz (SUI) – doar victoria il poate ajuta sa ia globul cu siguranta. Incepe sub timpul austriacului, dar asa cum ne-a obisnuit, pe masura ce se apropie de final incepe recuperarea. Si el drifteaza pe panta finala, dar nu forteaza nicicum schiurile, nu taie viteza si prinde locul 2. Bucuria e uriasa, caci acesta e un pas urias in directia globului mare.

Kröll are nevoie acum de un schior care sa treaca in spatele lui ca sa castige globul.

22. Erik Guay (CAN) – nu e pista lui si pica pe 13.

Daca urmatorii doi se intercaleaza intre cei austriac si elvetian, vor incheia la egalitate.

23. Peter Fill (ITA) – nici o sansa pentru Fill, ar fi fost o surpriza sa reuseasca ceva dupa sezonul mediocru avut. Locul 19.

Acum e stabilit, globul de cristal a ajuns pe maini austriece, Klaus Kröll devenind oficial urmasul lui Michael Walchhofer in lista schiorilor din natiunea schiului ce au cucerit trofeul probei regine.

24. Kjetil Jansrud (NOR) – vrea o cursa ca in Kvitfjell si e cat pe ce s-o livreze, timpii intermediari sunt cei mai buni dupa Svindal, dar inainte de intrarea in padure ii fuge un schi necontrolat, derapeaza si cade.

Svindal e invingator, cu perspective promitatoare pentru cursa de maine, in care lupta pentru cristal, Beat Feuz ne uimeste inca o data cu locul doi pe care ajunge dupa o cursa de recuperare, Hannes Reichelt confirma forma de la antrenament si ocupa locul 3.

In clasamentul general, Klaus Kröll isi pastreaza sefia dupa locul 7 si castiga globul de cristal, cu 7 puncte avantaj fata de Beat Feuz. Didier Cuche trebuie sa se multumeasca dupa ultima coborare a carierei doar cu locul 3, intr-un sezon in care a condus clasamentul pana inainte de finala.

clasamentul etapei
cronica etapei
declaratii