Tragedie inainte de debut

Ultimul weekend din octombrie aduce in fiecare an startul Cupei Mondiale la schi alpin pe ghetarul Rettenbach, aflat deasupra statiunii Sölden. Auspiciile nu sunt insa deloc favorabile. De azi dimineata circul alb este in doliu dupa Björn Sieber, un schior de 23 de ani vazut ca cea mai mare speranta a ros-alb-rosilor intre all-arounderi. Tanarul austriac a decedat astazi dimineata intr-un accident rutier, in care masina in care se aflau el si fratele sau s-a prabusit 70 de m in gol dupa incercarea de evitare a unei masini circuland pe contra-sens. Nici unul dintre cei doi nu avea centura. Fratele a fost transportat grav ranit la spital, Björn Sieber insa a murit pe loc. El urma sa ia startul ca antemergator la cursa de duminica dupa ce ratase la mustata calificarea in echipa Austriei. Palmaresul lui include un argint (GS) si un bronz (SG) la Mondialele de Juniori, titlul national austriac in 2011 (SG), precum si un loc 7 in etapa de Cupa Mondiala de super-combi din Bansko, in urma cu doua sezoane.

Socul este atat de mare incat s-a ridicat problema anularii curselor. Pana acum voturile inclina spre desfasurarea lor. Schiorilor austrieci li se va permite (de catre propria federatie) sa opteze individual daca sa ia startul sau nu.

Dar si cu decizia mentinerii programului initial, cursele raman in pericol din cauza… iernii! Prognoza meteo anunta un front hibernal. Vant, ninsoare, ceata. Toate potentiale piedici pentru desfasurarea celor doua etape de slalom urias. Conform regulamentului cursele de deschidere si incheiere ale sezonului nu pot fi reprogramate.

Cele doua etape de slalom urias reprezinta o rascruce in lumea schiului alpin, fiind primele de dupa modificarea semnificativa a regulilor privind echipamentul, schimbare ce afecteaza radical tehnica de abordare a virajelor fix in slalomul urias.

Pentru orice eventualitate iata programul acestui sfarsit de saptamana:

  • Sambata, slalom urias feminin: 10:30 si 13:45 (pe Eurosport 1 live, in reluare sambata de la 13:15 prima mansa si duminica la 9:45 mansa a doua)
  • Duminica, slalom urias masculin: 10:30 si 13:45 (pe Eurosport 1 live, in reluare duminca de la 13:00 prima mansa)

Atentie! Duminica se trece la ora de iarna!

Linkurile vor duce spre tickerele live de la FIS, cand vor aparea pe site-ul lor. Aici voi renunta pentru o vreme la comentariile live din weekend, cand puteti vedea si voi cursele. In cazul in care in Romania nu se transmite, strigati si va ajut. Pentru amatori mentinem ski-lounge-ul de pe skype pentru discutii intre chibiti.

Tot pentru discutii despre intamplarile din Cupa Mondiala, dar in scris, am facut  impreuna cu Radu Savin si baietii de la Derdelus si de la Skivirus, un grup dedicat pe facebook. Fiecare dintre noi va posta acolo linkuri spre articolele legate de Cupa Mondiala. Tot acolo veti putea intreba sau afla direct raspunsuri legate de participarea sau neparticiparea favoritilor vostri in fiecare dintre cursele acestui sezon. Va asteptam cu drag in numar cat mai mare!

In incheiere, bucurati-va de momentele sezonului trecut, adunate in trailerul oficial al noului sezon de schi alpin: