Cei vechi si cei noi

Nimic din frumusetea rasaritului ce si-a intins aura ieri in Levi, la slalomul masculin de astazi. Ceata si intuneric, reflectoarele facandu-si datoria pentru a lumina un traseu ritmic, asezat ca pentru un o demonstratie estetica de schi, lipsita de capcane, care pe traseul plat, a inghesuit schiorii la distante meschine de sutimi de secunda, mai ales in partea de jos a clasamentului.

Putem rotunji la o secunda si jumatate diferenta dintre Andre Myhrer, cel mai rapid schior al mansei si Giuliano Razzoli, ultimul calificat. Comparati acest interval cu cele aproape 3 secunde despartitoare dintre Ted Ligety si secundantul sau in prima etapa a acestui sezon.

Apropo de italian si de Reinfried Herbst, primul sub linia calificarii. Sic transit gloria mundi ar fi subtitlul potrivit al acestei etape. Razzoli este campionul olimpic en-titre, iar Herbst are printre trofee un glob in proba de slalom si este alaturi de Grange (de doua ori) si Raich unul dintre cei trei schiori ce au castigat pana acum in Levi.

Lor il putem adauga chiar si pe Ted Ligety, eroul din Sölden, aflat astazi pe locul 22, la egalitate cu pustiul ce-l va inlocui pe Palander, campionul finlandez ce se va retrage astazi ca deschizator al mansei secunde. De fapt in clasament, Ted este plasat (cu o exceptie) intre cei mai tineri schiori prezenti azi la start, finlandezul Santeri Paloniemi, campionul mondial de juniori la slalom, care a implinit de 3 zile 19 ani si norvegianul Henrik Kristoffersen, vicecampionul mondial de juniori la slalom si campionul la slalom urias la aceeasi categorie de varsta. Dureros pentru american, ce tinteste intotdeauna excelenta, si totusi se zbate acum in slalom in mediocritate, departe de podiumurile atinse candva.

Problema e vizibila cu ochiul liber. Slalomul are foarte multi specialisti axati exclusiv pe aceasta disciplina, iar tehnica lor este fara cusur. Picioarele se misca intr-o sincronizare perfecta, doua pistoane ale aceleiasi masini, ce schimba apasarea firesc fara sa se incurce unul pe celalalt. Ted Ligety insa ne-a aratat astazi de prea multe ori ca are doua picioare independente, iar intervalele dintre porti sunt prea scurte pentru cat ar duce el virajul.

S-a vazut de asemenea diferenta de clasa intre cativa dintre schiorii de elita si aproape tot restul lumii. Asta fara sa-i socotim pe Myhrer si Hirscher. Timpii au ramas apropiati inca de la inceputul mansei, diferenta facand-o initial doar disponibilitatea la risc de pe abrupt. Kostelic a fost retinut, dar el in general e rapid fara sa para ca ataca. Ceva insa nu a mers cum ar fi vrut, iar handicapul pe care il are de recuperat e mare.

Marcel Hirscher si Andre Myhrer au tras ceea ce intre schiori se numeste lozul nenorocos. Cele mai mari numere posibile (fac parte din lotul celor mai buni 7 schiori, care isi impart prin tragere la sorti primele 7 numere). Mai intai austriacul, apoi suedezul. Dupa cum ziceam si in mica analiza de dinaintea cursei (la finalul articolului), Hirscher pornea din start cu sanse mai mici decat Myhrer. Si exact ponderea dintre plat si abrupt a facut diferenta. Myhrer a fost mult mai rapid in prima parte a traseului, Hirscher s-a descurcat mai bine schiind agil si agresiv pe abrupt. Dar cum suedezul n-a gresit si nici n-a dozat pe abrupt, acesta porneste cu un avans marisor de aproape 3 zecimi in mansa secunda.

Superb a fost Jens Byggmark, cu aparenta lui de dezmembrare pe traseu, mereu culegandu-si manusile de prin zapada si fiind totusi aproape la fel de rapid ca Hirscher. Manfred Mölgg a confirmat revenirea de forma din Sölden, cu o mansa agila, o pisica pe schiuri, strecurandu-se rapid printre porti. Felix Neureuther a infirmat pariurile ce-l dadeau invins dinainte, neamtul suferind de cateva saptamani bune de o criza acuta de lumbago (nu-s sigura ca asta e traducerea corecta a diagnosticului, ideea e ca-l doare spatele cumplit).

Deliciul insa, ca si la fete, l-a facut suspansul mentinut pana la final, numarul mare de schiori ce pana acum n-au reusit scoaterea capului din multime (un britanic? cate statiuni stiti in Marea Britanie?)  si care astazi s-au facut in sfarsit remarcati, daca nu prin altceva, macar prin calificare. Marea surpriza este evident clasarea rusului Horoshilov (nu ma certati pentru folosirea unei ortografii mixte, n-am sh pe tastatura si e prea complicat sa ma joc cu coduri) pe locul 5. Abia astept sa vad ce ne rezerva mansa secunda de la ora 14:00!

Update: Mario Matt (locul 8) a fost descalificat si Reinfried Herbst a primit o a doua sansa.

Clasamentul primei manse il gasiti la articolul anterior.

Publicitate