A stiut subiectele

In super-G capacitatea de estimare este poate cea mai importanta. Inainte de o cursa schiorul are doar timpul de la inspectie pentru a vedea unde sunt portile si in intervalul acela de timp trebuie sa aprecieze care sunt virajele in care poate ataca, ce viteze isi poate permite in fiecare pasaj, unde sa aleaga o linie directa si unde ar fi mai prudent sa ocoleasca putin, ce este periculos si ce nu. Iar cand face o eroare de estimare si este penalizat doar la timpul final se poate considera un norocos.

Aksel Lund Svindal victorios in super-G-ul din Lake Louise (Getty Images)

Aksel Lund Svindal victorios in super-G-ul din Lake Louise (Getty Images)

Duminica in Lake Louise cei mai buni schiori au estimat aproape la unison ca traseul se poate strabate cam intr-un minut si 36 de secunde. Terenul nu lasa prea mult loc fanteziei marcatorului la inceput si la final, unde linia curge relativ direct, ca intr-o coborare, dar abruptul de pe Fallaway a cerut abilitati tehnice de mare finete. Primul care a indraznit sa coboare cateva sutimi sub bariera mentionata mai sus, a fost regele slalomului urias, Ted Ligety. Cu numarul 2 la start, americanul si-a jucat perfect atu-ul tehnic pe mijloc, unde a achizitionat un avantaj ce a parut mult timp de nezdruncinat.

Spre deosebire de anii trecuti, cand se prezenta in Lake Louise de la bun inceput, participa la toate antrenamentele si apoi se putea bucura cel mult de un rezultat mediu in super-urias, Ted a schimbat anul acesta strategia. A preferat sa se antreneze exclusiv pentru urias si super-G in noul centru de schi alpin din Copper Mountain, SUA (deschis anul trecut) si sa participe doar la ultima cursa din Lake Louise. Succesul i-a dat dreptate.

Ted Ligety in super-uriasul din Lake Louise (Getty Images)

Ted Ligety in super-uriasul din Lake Louise (Getty Images)

Doar sutimile, bata-le vina, l-au privat de un podium. Joachim Puchner, neindemanatic pe mijlocul tehnic, si-a luat avant perfect pe ultimele viraje ale abruptului si a conservat viteza pana dupa linia de sosire, intr-o pozitie adunata. Austriacul lasa in urma un antrenament de vara pe jumatate, dupa o accidentare la nationalele de asta primavara. Poate de aceea pare inca dezordonat si predispus la greseli. Cu toate acestea, tehnica buna de alunecare si statura inalta l-au ajutat sa-i fure lui Ligety o sutime pe portiunile de alunecare, recuperand o pierdere de 7 zecimi(!!!) si suindu-l pe podium din primul weekend de viteza al sezonului.

Intr-o cursa a numerelor de start – intre primii 11 nu a existat schior cu numar de start mai mare de 17 – cei ce i-au urmat lui Puchner pana la pauza publicitara au inceput sa aiba probleme tot mai mari cu santurile lasate pe traseu de predecesori. In deschiderea grupei de elita, Adrien Theaux s-a descurcat ceva mai bine, mai ales in pasajul tehnic unde a stiut sa lase frumos schiurile la vale si a mai taiat cinci sutimi din cel mai rapid timp.

Adrien Theaux in super-G-ul din Lake Louise (Getty Images)

Adrien Theaux in super-G-ul din Lake Louise (Getty Images)

Dar inca vorbim de acel minut si 36 de secunde, timpul de referinta universal asupra caruia au cazut de acord toti schiorii buni cu exceptia unuia. Aksel Lund Svindal se detasase deja in coborarea din ziua precedenta si exact ca atunci, timpii intermediari au clipit verzi inca de la al doilea punct de control marind distanta dintre el si adversari, pana cand dupa o cursa de o siguranta imposibila, cu atac de la inceput pana la final, fara nici o dezechilibrare, accelerand permanent, a lasat pe toata lumea in urma la o secunda. Svindal a riscat acolo unde nimeni nu a indraznit s-o faca, a mers precis peste toate urmele adancite in zapada, de parca le-ar fi stiut exact pozitia, a raspuns corect la fiecare capcana a terenului, asa cum o poate face numai cineva care stie dinainte subiectele la concurs. Posibil? Bunul simt spune ca nu, Svindal ne-a contrazis.

Cu scorul perfect, norvegianul a trecut pe primul loc in clasamentul general, unde Marcel Hirscher a fost devansat si de Ted Ligety, urmand ca ostilitatile sa se desfasoare fata in fata in Beaver Creek, unde cei trei se vor infrunta direct in ultimele doua zile de concurs.

Aksel Lund Svindal in cursa invingatoare din super-G-ul canadian (Getty Images)

Aksel Lund Svindal in cursa invingatoare din super-G-ul canadian (Getty Images)

Inainte de a lasa Lake Louise-ul liber pentru evolutia fetelor, voi trece doua mentiuni speciale in dreptul ocupantilor locurilor 5 si 6. Werner Heel, schiorul italian care a cunoscut vremuri mai bune si care in proba de coborare se zbate pentru revenire in genunile numerelor de start de la 50 in jos, a profitat de numarul mic (7) ce i l-au rezervat sortii si a riscat o cursa curajoasa, in care nici macar o eroare marisoara nu i-a stricat rezultatul bun. Matthias Mayer, schior din generatia noua a Austriei, a suferit o toxinfectie alimentara in timpul verii ce i-a fost aproape fatala. A slabit atat de rau, incat parea sa fie mai degraba stafie decat schior. Cum nu s-a putut antrena decat de la finalul lui octombrie, a ramas fara sponsor. Acum, dupa locul 6 din super-G a anuntat zambitor, cine ma vrea, sa ma anunte.

Publicitate